Beks onderscheidt drie typen veiligheid op de werkvloer:
- Fysieke veiligheid. Puur gericht op het voorkomen van valpartijen en lichamelijke schade. Alles over het dragen van helmen, gordels en beschermers.
- Sociale veiligheid. De gangbare normen en waarden: alles wat te maken heeft met hoe je met elkaar omgaat. Tijdens #metoo was dit een hot topic.
- Psychologische veiligheid. Met welk gevoel ga je naar je werk en hoe voel je je op je werk? Dit hangt uiteraard samen met de eerste twee categorieën.
Duizendpoot
Beks’ inspirerende werkterrein bevindt zich onder meer in de wereld van de stalpaarden. Met haar onderneming Stal Beks komt voor haar als paardenliefhebber een droom uit, maar kan ze zich tegelijkertijd richten op het begeleiden van kansenjongeren. In 2019 werd haar organisatie finalist bij het Beste Leerbedrijf van Nederland. De kennis die ze in de praktijk opdoet kan ze weer toepassen in haar werk als consultant bij Beks Consultancy, als coach bij jongerenstichting La vie en Rose of als spreker bij diverse evenementen, zoals bij Voku Events.
Beks is co-auteur van Psychologische Veiligheid, Zo vorm je vrijmoedige teams en De Veldgids Psychologische Veiligheid. Daarin wordt de lezer op een bevlogen en herkenbare manier aan de hand genomen om de veiligheid op de werkvloer te verkennen. En op 18 november, tijdens het Voku-event Focus on Flow, zal ze haar theorieën in real life toelichten.
Taak voor de leiding
Uit de honderden stagiairs die Beks heeft gehad trok ze één duidelijke conclusie: ieder mens wil gezien en gehoord worden. Maar dat gaat niet zomaar: niet iedereen is even mondig of extravert. Daarom moet, om iedereen zich goed en wel thuis te laten voelen, een veilige werkomgeving gecreëerd worden. Dat is een belangrijke taak voor de leiding. Ook bij evaluaties in bedrijven is het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt om uit te spreken wat hij of zij vindt. En dat gebeurt dan ook regelmatig: soms lopen de gemoederen hoog op. ‘Dat mensen zeggen wat ze écht denken, is erg goed. Vrijheid van denken hoort ook bij een veiligheidsgevoel.’
Gratis Event: Personeelstekort en toch presteren?
Wil jij Joriene Beks live zien spreken met vier andere topsprekers? Meld je dan gratis aan voor het evenement van Voku-Events in de Deventer Schouwburg op 18 november.
lees verderMisstappen
In de praktijk én uit verschillende literatuur (zoals The Fearless Organization van Amy C. Edmondson) leerde Beks dat het bespreken van misstappen daarom ook heel erg goed is. ‘Het is eigenlijk een rare paradox’, zegt Beks. ‘Leidinggeven vraagt van je dat je voorbeeldgedrag laat zien. Maar: je wilt ook geen onmenselijke afstand creëren, anders word je nooit onderdeel van het team. Menselijk gedrag is ook fouten maken.’
Gewaardeerd
Het is belangrijk dat medewerkers zich gewaardeerd voelen zoals ze zijn, en dat ze weten dat ze best mogen nadenken over keuzes. Niemand moet zich opgejaagd voelen onder normale omstandigheden. Beks: ‘Uit het gedrag van anderen proberen we conclusies te trekken, maar vaak hoeven die helemaal niet te kloppen. Dat iemand soms wat stiller of langzamer is, wil niet zeggen dat die persoon iets niet durft of niet kan. Vergelijk het met zwemmen. Als je met elkaar zou besluiten: we zwemmen naar de overkant van de rivier, en één persoon zou eerst nog even het water willen voelen, willen oefenen of een badmuts opzetten, dan wil dat niet zeggen dat die persoon voornemens is om te weigeren. Toch wordt die introverte persoon gezien als twijfelaar of angstig. Probeer minder snel keuzes voor anderen in te vullen. Dan ben je het leven van die ander aan het verhabbezakken. Of, met een ander woord: aan het verkloten!’
Eigen literatuur
Elkaar de ruimte geven, durven fouten te maken, goed communiceren en geen voorbarige keuzes voor anderen invullen dus. Materie waar Joriene Beks met passie, smakelijke anekdotes en flink wat humor over kan vertellen vanuit haar rijkelijke loopbaan. Waardevolle materie op een onvergetelijke manier gebracht.
Joriene Beks spreekt tijdens het gratis event ‘Personeelstekort en toch presteren?’ in de Deventer Schouwburg op 18 november. Wil jij erbij zijn? Meld je dan hier aan.