1. Waakhond start nieuw onderzoek naar Boeing na incident
De gifbeker bij Boeing is nog niet leeg, de Federal Aviation Administration doet opnieuw onderzoek naar een incident met een toestel. Het gaat om een Boeing 737 Max van Southwest Airlines. Die schommelde tijdens een vlucht op ongewone wijze heen en weer, meldt de BBC. Deze zwiepende beweging wordt de ‘Dutch roll’ genoemd en kan gevaarlijk zijn.
De luchtvaartwaakhond heeft ook een melding gekregen over mogelijke vervalsing van documenten, die nodig zijn om het titanium voor de toestellen te certificeren. Volgens Boeing gaat dit om een ‘industriebreed probleem’. De vliegtuigbouwer ligt sinds begin dit jaar onder een vergrootglas, nadat een deurpaneel van een toestel loskwam.
Lees ook: Boeing-top stapt op: deze inzichten hadden de huidige crisis kunnen voorkomen
2. ‘Expatregeling werkt, afbouwen is risicovol’
De 30 procent-regeling is goed voor het vestigingsklimaat en daarmee voor de economie. Dat concludeert SEO Economisch Onderzoek, dat de effecten evalueerde in opdracht van de Tweede Kamer. Voorheen hoefden buitenlandse werknemers de eerste vijf jaar in Nederland geen belasting te betalen over de eerste 30 procent van hun inkomen. Sinds begin dit jaar wordt dit aandeel na elke twintig maanden steeds met 10 procent afgebouwd.
Het onderzoeksinstituut schat dat de versobering tot een 10 tot 15 procent lagere instroom van kennismigranten gaat leiden. Dat kan oplopen naar 40 procent als de regeling compleet afgeschaft wordt. Terwijl de opbrengsten hoger zijn dan de kosten; de expatregeling zou netto gemiddeld bijna 130 miljoen euro per jaar aan belastinginkomsten opbrengen.
3. Ruim een derde ondernemers worstelt met personeelstekort
Ruim een derde van de Nederlandse ondernemers heeft last van de krapte op de arbeidsmarkt. Zij stellen dat het tekort aan vakmensen de bedrijfsactiviteiten belemmert, schrijft Nu.nl. Het personeelstekort is het grootst in de zakelijke dienstverlening, in deze sector worstelt meer van de helft van de bedrijven met het vinden van medewerkers. Momenteel zijn er 414.000 openstaande vacatures (tegen 500.000 tijdens de piek in april 2022). Vooral in de techniek, verkoop, marketing, transport en logistiek worden mensen gezocht.
4. Parfumlabel Fugazzi opent eerste winkel (en daar blijft het niet bij)
Bram Niessink zet een grote stap met het in 2018 opgerichte parfumlabel Fugazzi. De ondernemer opende afgelopen vrijdag zijn eerste winkel, in De 9 Straatjes (Gasthuismolensteeg 9). In het pand van drie verdiepingen zijn ook een bar en het hoofdkantoor van het merk te vinden. Deze eerste locatie is volgens Niessink, die afgelopen jaar naar eigen zeggen een ‘miljoen-plus’ parfumflessen verkocht, nog maar het begin. Tegen Quote: ‘Binnen vijf jaar wil ik vijftig winkels wereldwijd. Ik ga voor marktleider in nicheparfums.’
5. Verkoopverbod supermarkten ‘aardverschuiving’ voor tabaksindustrie
Nog twee weken tot 1 juli: de dag dat supermarkten geen sigaretten, shag en vapes meer mogen verkopen. Daarmee vallen duizenden verkooppunten weg en verschuift 2,7 miljard euro omzet naar andere kanalen, schrijft Nu.nl. Geen record, dat was in 2021 toen zo’n achtduizend sigarettenautomaten in de ban gingen, maar qua impact is deze ingreep volgens brancheorganisatie NSO Retail groter. Directeur Janwillem Burgering: ‘In supermarkten wordt verreweg de meeste tabak verkocht van alle verkooppunten, in die zin is dit ongekend.’
6. En dan dit: welk bedrijf is als eerste 4.000 miljard waard?
Welk bedrijf wordt het meest waardevolle ter wereld? Apple, Microsoft en Nvidia gaan nek aan nek om de grens van 4.000 miljard dollar te slechten, schrijft Business Insider, nu hun aandelen dankzij de AI-hype omhoog schieten.
Apple is sinds de presentatie van het ‘Apple Intelligence’-plan vorige week 3.270 miljard dollar waard op de beurs, Microsoft zet met een nieuwe strategie in op AI-computers en komt na een koersstijging op een waardering van 3.280 miljard dollar uit, Nvidia heeft de beurswaarde als gevolg naar de gigantische vraag naar AI in minder dan 100 dagen met 1.000 miljard dollar zien stijgen tot 3.080 miljard.
Financieel analist Dan Ives denkt dat de drie bedrijven de 4.000 miljard dollar begin 2025 zullen aantikken. Wie als eerste door deze ‘magische grens’ heen knalt, ligt volgens hem nog open.
Lees ook: AI-gekte stuwt chipmaker Nvidia naar nieuw hoogtepunt: ‘Dit is geen bubbel’
Wat we ook lazen:
- Adidas onderzoekt smeergeldaffaire bij Chinese tak (NOS)
- Bestuursvoorzitter Tata Group: ‘De overheid en Tata hebben er allebei belang bij dat de fabriek levensvatbaar is’ (Volkskrant)
- Duitse economie profiteert een beetje van het EK voetbal (Nu.nl)
- Funda staakt felbevochten bestorming hypotheekmarkt (FD)
- Het Taylor Swift-effect: Engelse banken voorzien hogere inflatie door komst van popgrootmacht (Volkskrant)
- Avantium-ceo Tom van Aken: ‘In de trein naar Londen voel ik me wel een beetje gekke Henkie’ (FD)