1. Ultimatum voor Tata Steel, miljoenenboetes dreigen
Tata Steel moet de uitstoot van twee essentiële fabrieksonderdelen binnen acht weken flink terugdringen, anders krijgt het staalbedrijf te maken met miljoenenboetes. Dat maakte de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gisteren bekend. Uit metingen blijkt dat de schoorstenen van de twee kooksgasfabrieken te veel zware metalen en kankerverwekkende PAK’s uitstoten. Bij kooksgasfabriek 2 gaat het om tot het vijfvoudige van de toegestane normering, bij kooksgasfabriek 1 tot het twintigvoudige.
Als de situatie binnen twee maanden niet verbetert, dreigen dwangsommen van in totaal bijna 27 miljoen euro. Na een jaar kan intrekking van de vergunning volgen. Een woordvoerder zegt tegen Nu.nl de manier waarop de beslissing tot stand is gekomen ‘heel pijnlijk’ te vinden. Het bedrijf zet ‘grote vraagtekens’ bij de metingen en noemt de termijn ‘volstrekt onrealistisch en onmogelijk’.
Lees ook: Europa’s staalindustrie piept en kraakt: raakt groen staal uit beeld?
2. Bunq valt kritische klanten lastig via bankapp
Bunq benadert via zijn bankapp klanten die online kritiek hebben geuit. Zoals een vrouw die negatieve passages op de Wikipedia-pagina van de bank, die waren verdwenen, weer terugplaatste. Hoewel ze dat met een anoniem account deed, wisten medewerkers van Bunq haar identiteit te achterhalen, beschrijft ze in het FD. Ook andere klanten zijn via de app aangesproken op online commentaar op de bank. Een van hen kreeg te horen dat de ‘relatie zou worden beëindigd’ als de toon niet zou worden gematigd.
Dat mag niet zomaar, zegt Pieter Wolters, universitair docent privacy en cybersecurity, tegen de zakenkrant. Klanten mogen ervan uitgaan dat de bank hun gegevens gebruikt om bijvoorbeeld zijn dienstverlening te verbeteren of bepaalde wettelijke taken uit te voeren. ‘Niet om hun online uitingen te controleren.’ Voor Bunq zijn het niet de eerste klachten over privacyzaken. Afgelopen juni onthulde NRC dat werknemers van de onlinebank stiekem in rekeningen van klanten hebben gegluurd.
3. NXP legt 230 miljoen neer voor Amerikaanse chipontwerper
NXP neemt de Amerikaanse startup Aviva Links over. De Eindhovense chipmaker legt 242,5 miljoen dollar (zo’n 230 miljoen euro) op tafel voor het bedrijf. Dat is niet zonder reden, meldt het Eindhovens Dagblad: de technologie van Aviva Links is cruciaal voor de zelfrijdende auto’s van de toekomst.
De startup ontwerpt chips voor asymmetrische netwerken voor camera’s en beeldschermen, die data van het ene naar het andere punt sturen, in plaats van heen en weer. Dat kost minder stroom en verlaagt de kosten. De markt voor deze chips, nodig voor zowel rijhulpsystemen als entertainment in auto’s, zal van 1 miljard dollar naar 2 miljard dollar verdubbelen in 2034, verwacht NXP.
4. My Jewellery zoekt groeigeld, verkoop een optie
My Jewellery zoekt kapitaal om sneller op te kunnen schalen. Oprichter en ceo Sharon Hilgers heeft ABN Amro ingeschakeld in de zoektocht naar groeigeld, schrijft het FD. De verkoop van een deel of een meerderheidsbelang in het bedrijf behoort tot de mogelijkheden. Er zouden al gesprekken lopen met Nederlandse investeringsmaatschappijen.
Een unicum in de 13-jarige geschiedenis van het sieraden- en modemerk, dat nog niet eerder met investeerders in zee ging. Hilgers en haar vriend en zakenpartner Vilmar Bliekendaal zijn tot op heden de enige aandeelhouders. Ze benadrukt tegen de zakenkrant: in alle scenario’s die op tafel liggen, blijft ze aan het roer staan van My Jewellery.
Lees ook: Sharon Hilgers trapt gaspedaal dieper in bij groeibriljant My Jewellery
5. Zoutproducent Nobian sluit eerste klimaatdeal met overheid
De eerste maatwerkafspraak voor verduurzaming is een feit. Nobian, dat zout en essentiële chemicaliën produceert voor de chemische industrie, is tot een overeenkomst gekomen met het kabinet om de CO2-uitstoot versneld te verminderen. De zoutfabrieken in Hengelo en Delfzijl gaan van gas over op elektrische industriële warmtepompen, de chloorproductie wordt energiezuiniger en het bedrijf gaat zout terugwinnen uit reststromen.
De totale kosten voor de vergroeningsplannen bedragen 645 miljoen euro. Daarvan komt maximaal 185 miljoen euro uit overheidssubsidies. Met die zak geld kan Nobian de plannen versneld uitrollen en is het concern niet pas in 2040, maar al in 2030 vrijwel CO2-neutraal. Nobian is nu goed voor een jaarlijkse uitstoot van 525 kiloton, ongeveer 1 procent van totale industriële uitstoot in Nederland.
6. Verzenddienst Sendcloud lijft tech-startup Lox in
Sendcloud lijft branchegenoot Lox in, een platform voor het efficiënter managen van bezorgproblemen voor webshops. De techstartup heeft al bedrijven als Vestiaire Collective en Fairphone als klant. Sendcloud, MT/Sprout Challenger in 2020, biedt een alles-in-een verzendoplossing voor webshops. De overname van Lox past binnen die missie, stelt het bedrijf in een persbericht.
De scaleup zegt hiermee één van de grootste uitdagingen van webwinkels aan te pakken: de complexiteit en kosten die gepaard gaan met verdwenen of vertraagde webshopbestellingen. Lox zou de verwerkingstijd van claims van ontevreden klanten volgens het bedrijf met 80 procent kunnen verminderen.
7. En dan dit: Perplexity AI 9 miljard waard na nieuwe fundingronde
AI-startup Perplexity heeft begin deze maand 500 miljoen dollar aan verse funding opgehaald. Daarmee stijgt de waardering van het bedrijf naar 9 miljard dollar, meldt Bloomberg op basis van een ‘goed ingevoerde bron’. Dat is een verdriedubbeling in zes maanden. Na een investering van SoftBank, afgelopen juni, kreeg Perplexity een waardering van 3 miljard dollar mee. Deze nieuwe ronde zou zijn geleid door durfinvesteerder Institutional Venture Partners. Het bedrijf wilde zelf niet reageren.
Perplexity is niet de enige AI-startup waar het geld met sloten binnenkomt. Anthropic, bekend van AI-chatbot Claude, kondigde in november een investering van 4 miljard dollar aan van Amazon en Elon Musk’s xAI harkte 5 miljard dollar binnen.
Lees ook: Hier worden investeerders bloednerveus van: al meer dan 200 miljard naar AI
Wat we ook lazen:
- Wéér een bekend Nederlands e-bikemerk gaat failliet: Amslod (Bright)
- OM mag Sywert van Lienden vervolgen voor oplichting: ‘Ben kop van Jut’ (Nu.nl)
- Defensie investeert in veiligheidsfonds zodat civiele techniek ook voor het leger gebruikt kan worden (ED)
- Topman afgesplitst kabelbedrijf VolkerWessels: ’Krapte stroomnet kan veel sneller opgelost worden’ (Telegraaf)
- Kabinet breidt toezicht uit op fusies vitale bedrijven: ‘Wees niet naïef’ (BNR)