1. Britse techmagnaat en topbankier vermist na zinken luxejacht
Het luxe zeiljacht dat maandag voor de kust van Sicilië zonk, is van Autonomy-oprichter Mike Lynch, ook wel bekend als de ‘Britse Bill Gates’. Van de 22 opvarenden zijn vijftien mensen gered, maar de techmiljardair is nog altijd vermist. Net als Jonathan Bloomer, de voorzitter van investeringsbank Morgan Stanley International, en advocaat Chris Morvillo. Hij vertegenwoordigde Lynch bij een rechtszaak in de Verenigde Staten, op verdenking van miljardenfraude.
Lynch was begin juni vrijgesproken en was met vrienden op vakantie om die overwinning te vieren. Tot ze overvallen werden door een storm. Bizar genoeg overleed Lynch’ voormalige VP of finance, Stephen Chamberlain, een paar dagen eerder nadat hij tijdens het hardlopen door een auto werd geschept.
2. Techstartup Moonlit.ai maakt zich met kapitaalinjectie los van Deloitte
Moonlight.ai gaat op eigen kracht verder. Oprichters Roderick Lucas en Dirk-Jan van der Broek ontwikkelden de juridische techstartup binnen Deloitte en maken zich met een investering van Curiosity VC los van het accounts- en advieskantoor. Hoe groot de kapitaalinjectie is die ze van de venture capitalfirma meekrijgen, is niet bekend gemaakt. Het bedrijf en de zes medewerkers strijken neer aan de Amsterdamse Keizersgracht.
Moonlit begon als tool om het verloop van rechtszaken met behulp van AI te voorspellen. Dat verliep niet helemaal zoals gepland, maar in het proces werd wel een slimme AI-robot gebouwd, die juridische activiteiten in de EU-lidstaten doorlopend monitort. Gebruikers kunnen jurisprudentie vinden, vertalen, samenvatten en een tijdlijn maken, zegt Van den Broek tegen Quote. Zijn droom? ‘De rechtspraak versimpelen.’
3. Uber haalt voormalig Tesla-bestuurder binnen
Uber haalt voormalig Tesla-bestuurder Rebecca Tinucci binnen om de overstap naar naar elektrisch rijden in goede banen te leiden, schrijft Bloomberg. Tegen 2040 moeten alle ritten emissievrij zijn. Bij haar vorige werkgever was Tinucci verantwoordelijk voor de laadpalendivisie. De supersnelle laadpalen waren eerst alleen bedoeld voor Tesla’s, maar onder haar leiding konden ook andere elektrisch rijders er gebruik van maken. Ze verloor haar baan dit voorjaar echter bij een bezuinigingsronde.
Lees ook: Deze 4 beslissingen van Musk keren nu als een boemerang terug bij Tesla
4. Fietskledingmerk AGU in surseance na geklapte overname
AGU heeft surseance van betaling aangevraagd, nadat een overname op het laatste moment geklapt is. Het fietskledingmerk zat sinds december 2023 in een WHOA-procedure, op voorwaarde van financiering. Een jaar eerder was het bedrijf diep in de rode cijfers gedoken met een verlies van bijna 1,8 miljoen euro. ‘Helaas is afgelopen week gebleken dat niet aan de financieringsvoorwaarden kon worden gedaan’, schrijft het bedrijf in een verklaring.
AGU, voluit de Alkmaarse Groothandels Unie, verkoopt fietskleding en -accessoires. Het bedrijf is vooral bekend als kledingleverancier van wielrenploeg Visma-Lease a Bike. Momenteel wordt onderzocht of het WHOA-akkoord alsnog kan worden gerealiseerd.
5. Toch lagere importheffing voor Tesla-auto’s uit China
Meer Tesla-nieuws. De aangekondigde importheffing van in China geproduceerde Tesla’s blijkt toch mee te vallen. Het wordt geen 21 maar 9 procent, maakt de Europese Commissie bekend. De EU wil auto’s uit China zwaarder belasten wegens ‘oneerlijke overheidssubsidies’ voor de fabrikanten daar. Tesla stelt als Amerikaans bedrijf echter minder te profiteren van die staatssteun en werd na een onderzoek in het gelijk gesteld. Al had het bedrijf zelf om volledige vrijstelling gevraagd.
6. En dan dit: weer vijf dagen verplicht op kantoor? ‘Funest in tijden van personeelstekort’
Opnieuw verplicht een bedrijf personeel op kantoor te verschijnen. Data-analysebedrijf Wolters Kluwer wil dat de 22.000 medewerkers minstens acht dagen per maand op kantoor verschijnen. Twee op de drie ceo’s zouden verwachten dat werknemers in de komende drie jaar weer fulltime op kantoor komen werken. Is dat een goed idee?
Nee, zeggen experts tegen de Telegraaf. Ze noemen zo’n verplichting ‘funest in tijden van personeelstekort’ en onnodig bovendien, omdat veel mensen thuis vaak productiever zijn. ‘Van personeel dat sinds corona soms op flinke afstand van de werkplek is gaan wonen nu verlangen vijf dagen op kantoor te zitten, dat werkt niet’, zegt arbeidsmarktdeskundige Ton Wilthagen. ‘Bedrijven willen misschien wel, maar als je te veel drukt, pakken mensen hun biezen.’
Wat we ook lazen:
- Weer miljoenenverlies voor Picnic, maar kleine plus in Nederland (RTL)
- Faillissement V&D is na bijna negen jaar afgerond (Nu.nl)
- Trump oogst kritiek van ‘swifties’ na delen valse steunbetuiging Taylor Swift (NRC)
- ECB: ‘Klimaatkosten stuwen inflatie’ (BNR)