1. Blokker is gered: akkoord met Amerikaanse geldverstrekker
De verkoop van Blokker is van de baan. De verlieslatende winkelketen heeft in de Amerikaanse investeringsmaatschappij Gordon Brothers een geldschieter gevonden. De toekomst van het bedrijf is daarmee voorlopig veiliggesteld. Gordon Brothers redde in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley. Volgens retailexpert Paul Moers hebben de Amerikanen ‘een geweldig trackrecord’, zegt hij tegen De Volkskrant.
2. Websupers als Picnic hoeven supermarkt-cao toch niet te volgen
Websupers als Picnic, Crisp en AH.nl en flitsbezorgers als Flink vallen toch niet onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als supermarkten. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken heeft voor het naleven van de nieuwe supermarkt-cao een uitzondering gemaakt voor e-commercebedrijven. Daarmee is er een nieuwe twist in een jarenlange strijd. Supermarkten en vakbond FNV zijn ‘verbijsterd’ over het besluit en beraden zich op stappen.
Lees ook: Hoe Michiel Muller markten op z’n kop zet: eerst met Tango en Route Mobiel, nu met Picnic
3. Fietskledingmerk AGU in zwaar weer
De Alkmaarse Groothandels Unie (AGU) verkeert in financiële problemen, meldt NieuwsFiets.nu. Het Hollandse fietskledingmerk heeft het eind vorig jaar een WHOA-procedure in gang gezet. Het bedrijf kampt onder meer met hoge voorraden, bijvoorbeeld van wielerkleding van Jumbo-Visma die moeilijk verkoopbaar is. Die wielerploeg heet nu Visma-Lease a Bike na het afhaken van hoofdsponsor Jumbo.
4. Adviesbureau: stem tegen beloning vertrekkende Boeing-topman
Bijna 33 miljoen dollar, dat ontvangt ceo David Calhoun van Boeing dit jaar op papier aan beloningen. Dat is tegen het zere been van adviesbureau Institutional Shareholder Services. Die roept aandeelhouders op om bij de jaarvergadering op 17 mei tegen het salarispakket van Calhoun te stemmen. De Boeing-topman vertrekt eind dit jaar bij de vliegtuigbouwer na een reeks veiligheidsproblemen.
Lees ook: Boeing-top stapt op: deze 5 inzichten hadden de huidige crisis kunnen voorkomen
5. Shell verkocht jarenlang fictieve CO2-rechten
Shell heeft jarenlang CO2-emissierechten verkocht die het had verdiend met CO2-opslag die niet had plaatsgevonden. Dat meldt de Financial Times. De energiereus maakte gebruik van een regeling die in de Canadese provincie Alberta bestond. Daarbij mocht Shell twee keer de hoeveelheid opgeslagen CO2 als uitstootrechten verhandelen. Dat gebeurde van 2015 tot en met 2021.
6. En dan dit: Hoe Pieter Vos de boel bedonderde bij Rodeo Software
Rodeo Software leek als een speer te groeien, met een omzet en marge waar veel concurrenten alleen van konden dromen. Nu is het bedrijf failliet en wordt de spoorloos verdwenen oprichter Pieter Vos verdacht van het opblazen van de resultaten. En die omzet? Daar is weinig van terug te vinden. MT/Sprout-redacteuren Wilke Wittebrood en Philip Bueters spraken met betrokken en maakten een reconstructie.
Wat we ook lazen:
- Lidl opent de aanval op big tech: het Duitse bedrijf wil groot worden in cloudopslag en cybersecurity (Manager Magazin)
- Maxeda, het moederbedrijf van Praxis, opent in Deventer een nieuwe formule genaamd Klusloods (De Stentor)
- PostNL krikt de prijs van een postzegel verder op: vanaf 1 juli betaal je 1,14 euro voor het versturen van een brief (Nu.nl)
- Binnen tien jaar denken bedrijven in heel Europa zoals Netflix, denkt managementprof Erin Meyer (De Tijd)
- Verenigde Arabische Emiraten lokken Europese founders om nieuwe unicorns te bouwen (Sifted)
- Zoektocht naar verdwenen miljoenen van overleden Nederlandse crypto-ondernemer Rutger Schumer (Quote)