1. Navo-miljardenfonds naar Nederland
Nederland heeft het hoofdkantoor binnengesleept van het NATO Innovation Fund (NIF), een fonds van minimaal 1 miljard euro waarmee de Navo innovatie aanjaagt binnen het bondgenootschap. Dat lijkt goed nieuws voor startups op zoek naar kapitaal, ook als ze iets anders ontwikkelen dan oorlogstuig: het fonds met een looptijd van 15 jaar richt zich ook op deep tech die maatschappelijke vraagstukken oplost.
Nederland lapt 55 miljoen. In welke stad het NIF zich vestigt, is nog niet bekend. Volgens EZ-minister Adriaansens zet het ‘Nederland nog steviger op de kaart bij investeringsfondsen voor innovatieve bedrijven. Dit helpt startups zich in Nederland verder te ontwikkelen.’
2. Scotch & Soda failliet in Nederland
Kledingmerk Scotch & Soda heeft in Nederland faillissement aangevraagd vanwege ‘ernstige cashflowproblemen’ door de coronalockdowns, de energiecrisis en hoge inflatie. De curator is volgens het FD op zoek naar een partij die een doorstart wil maken en houdt de 32 getroffen winkels voorlopig open. Circa tweehonderd zaken in het buitenland vallen buiten het faillissement.
Scotch & Soda werd in 1984 opgericht door Laurens Hompes. In 2000 stapten compagnons Eric Bijlsma, Joep Krouwels, Patrick Munsters in, maar in 2011 verkocht het viertal het merk aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital. Bij Scotch & Soda werken 2.000 mensen, van wie 800 in Nederland. Het hoofdkantoor en belangrijke bedrijfsonderdelen, zoals de ontwerpstudio, zijn in Amsterdam gevestigd.
3. Coolset (voorheen Greencast) haalt 1,5 miljoen op
Konstantinos Kouzelis heeft 1,5 miljoen euro opgehaald voor Coolset, de startup waarmee hij sinds 2021 inzicht geeft in de CO2-uitstoot van bedrijven. Coolset heette voorheen Greencast.io. Het verzamelt en analyseert de groene data door een koppeling te maken met de boekhoudsoftware van de door te lichten bedrijven.
Coolset heeft inmiddels bijna 100 bedrijven als klant, meldt Kouzelis in een persbericht. Het geld komt van Shamrock Ventures, Horizon, The Sharing Group en angels. Kouzelis wil zijn team van zeven mensen verdubbelen en gaat ook de grens over.
Lees ook: Amsterdamse tech-startup geeft bedrijven inzage in hun CO2-emissies
4. Ondernemers kunnen energiesteun aanvragen
Het loket voor de energiesteun is eindelijk open. Bakkers, snackbarhouders en andere ondernemers met een groot energieverbruik kunnen compensatie krijgen voor hun hoge gas- en elektriciteitsrekening. Die moet ten minste 7 procent van hun omzet uitmaken.
Het voorschot is op de valreep wel verlaagd, van 50 procent tot 35 procent van de verleende subsidie: de energieprijzen dalen inmiddels en de overheid wil het risico verkleinen dat bedrijven achteraf moeten terugbetalen. Het kabinet denkt dat zo’n 60.000 bedrijven gebruik kunnen maken van de energiesteun, de zogenoemde Tegemoetkoming Energiekosten.
5. Bloedprikrobot scoort 12 miljoen
Vitestro, de startup die een bloedprikrobot ontwikkelt, heeft 12 miljoen euro opgehaald bij onder meer de Amerikaanse investeerder Sonder Capital. Het geld moet voldoende zijn om de machine, die na een 3D-scan de ader weet te vinden en nauwkeurig prikt, eind 2024 op de markt te brengen.
Oprichters Toon Overbeeke en Brian Joseph startten in 2017 met hun prikrobot en haalden al geld op angels, de provincie Utrecht en het Regionale Ontwikkelingsfonds van de Europese Unie.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Duyvis, als er een Jumbo-raceteam is
Bakkerijen, groente- en fruitproducenten en een nootjesfabrikant betaalden vorig jaar 3,8 miljoen sponsorgeld aan het raceteam van voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. Dat haalt het FD uit het recent gepubliceerde jaarverslag over 2022.
In eerdere jaren ging het om soortgelijke bedragen, terwijl het familiebedrijf zelf 5 ton lapte. Daarvan kwam weer 4 ton terug als vergoeding voor administratieve diensten rond de sponsoring. Eerder vermeldde Jumbo de sponsoringbedragen niet, maar ‘voor 2022 hebben we bewust gekozen voor maximale transparantie. Dit vonden we ook passend in relatie tot de situatie met Frits van Eerd’, aldus een woordvoerder.
Lees ook: Jumbo-ceo Ton van Veen, de briljante onderhandelaar die mensen ‘ziet’
Wat we ook lazen:
- Martijn Hohmann en Bjorn Holmthorsson verkopen hun bankenplatform Five Degrees aan softwarebedrijf Topicus. (Silicon Canals)
- Wouter Veenboer neemt met Producthero de klanten van een Britse concurrent over. (Emerce)
- MyWheels is hard op weg om via ‘communityfunding‘ 1,5 miljoen op te halen. (The Sharing Group)
- En hop, Amazon schrapt nog eens 9.000 banen van de 1,5 miljoen (!). (NYT)
- Minder spullen, meer reizen en tickets: de online omzet is in 2022 9 procent gestegen tot 33,3 miljard. (Nu.nl)
- Zakelijk gebruik e-bikes steeg met 6 procentpunt, tot 39 procent. (Multiscope)