1. Kabinet staat proeverijen met kweekvlees toe
Het kabinet komt met een regeling die het proeven van kweekvlees in Nederland mogelijk maakt. Labvleeskwekers Meatable en Mosa Meat zijn blij dat ze nu proeverijen met groepjes van experts, potentiële klanten of bijvoorbeeld media kunnen organiseren.
Nederland is het eerste land in de Europese Unie waar je kweekvlees kunt proeven en de overheid stak vorig jaar al 60 miljoen in een consortium dat de ontwikkeling ervan moet bevorderen. De EU ligt wel achter op Singapore, waar Meatable zijn worstjes en dumplings met labvlees volgend jaar al in de supermarkt en de horeca wil aanbieden.
Lees ook: Meatable-oprichter: ‘Een kilo kweekvlees ligt straks voor 7 euro in het schap’
2. BeerMate-oprichter Ralph Bethlem beste jonge ondernemer
Ralph Bethlem is woensdag met BeerMate uitgeroepen tot beste jonge ondernemer van het jaar. Cloudpillo, SnackFuture en Countrywood werden de runners-up van de 25 onder de 25 van MT/Sprout. Bethlem is de bedenker van BeerMate, een bierautomaat voor evenementen en stadions die tot 1.000 biertjes per uur tapt.
‘Ralph heeft een supermoeilijke uitdaging opgepakt – innovatieve hardware ontwikkelen – en heeft ook toen alles tegenzat doorgezet en vastgehouden aan zijn visie voor het bedrijf’, aldus juryvoorzitter Philip Bueters. ‘Dat ondernemerschap maakte indruk op de jury. Als je die drive en wat hij heeft opgebouwd doortrekt, zien we straks op het WK voetbal in de VS het bier stromen uit zijn automaten.’
Lees ook: Ralph Bethlem van BeerMate is de beste jonge ondernemer van 2023
3. Kingfish vist 32 miljoen vers kapitaal op
MT/Sprout Challenger Kingfish heeft weer 32 miljoen euro vers kapitaal opgehaald voor zijn viskwekerij. Het geld kwam binnen via een convertible, waarop bestaande en nieuwe aandeelhouders intekenden, waaronder het Londense impactfonds Ocean 14 Capital, dat voor 11 miljoen meedoet.
Vorig jaar trok de kweker van de Dutch Yellowtail, een alternatief voor minder duurzame tonijn, al eens 75 miljoen uit de markt. De nieuwe funding moet voldoende zijn om de capaciteit van zijn kwekerij in Zeeland te verdubbelen.
Lees ook: Fotograaf Ohad Maiman kweekt vis met The Kingfish Company: ‘Hij is het boegbeeld’
4. Hardt Hyperloop stap dichter bij testbaan van 420 meter
Hardt Hyperloop is weer een stap dichterbij het testcentrum waarmee het zijn buizenpost voor mensen en vracht wil demonstreren. Het heeft 12 miljoen euro vers geld opgehaald bij een mix van private en overheidsinvesteerders, waaronder IQCapital van regionale investeerder InnovationQuarter, het European Innovation Council (EIC) Fund, maar ook Argos Oil-oprichter Peter Goedvolk.
Het European Hyperloop Center in het Groningse Veendam moet in 2024 van start gaan en heeft een lengte van 420 meter.
5. Fairphone ook te koop in de VS
Fairphone brengt zijn modulaire en redelijk duurzame smartphone voor het eerst uit in de Verenigde Staten. Het betreft een Fairphone 4 die draait op Murena, een uitgeklede versie van Android die minder leunt op Google. Amerikanen kunnen hem vanaf 600 dollar kopen bij T-Mobile of daarbij aangesloten providers.
6. Daniel Ek scoort 60 miljoen voor zijn health startup
Spotify-oprichter Daniel Ek heeft alweer 60 miljoen euro binnen voor Neko Health, zijn nieuwe startup die een bodyscanner ontwikkelt die dokters moet helpen bij ziektepreventie. Voor 150 euro per patiënt kan het apparaat 50 miljoen datapunten verzamelen over onder meer huid, hart en bloedvaten.
Het zijn niet de minste die inzetten op de Zweedse medtech: Lakestar, Atomico en General Catalyst stappen in bij de Series A-ronde – de eerste externe ronde van Neko Health tot nu toe.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: OpenAI zet team op koest houden superintelligente AI
AI die mensen naar het leven staat? Maak je geen zorgen, OpenAI heeft zojuist een team gezet op het beteugelen van ‘superintelligent AI‘, de kunstmatige intelligentie die mensen ooit zou kunnen overvleugelen. Dat is duidelijk Chefsache, want niemand minder dan medeoprichter en wetenschappelijk directeur Ilya Sutskeve leidt de operatie.
Binnen tien jaar zou AI intelligenter kunnen worden dan het menselijk brein, waardoor toezicht onmogelijk wordt. Het Superalignment Team moet een manier verzinnen om dat toch mogelijk te maken. Geen grap: daarbij denken ze aan de inzet van AI.
Wat we ook lazen:
- 5 miljoen downloads in de eerste 4 uur voor Threads, de Twitterkiller van Mark Zuckerbergs Meta (Mashable)
- Amazon laat de eerste Rivian-busjes rondzoeven in Europa, te beginnen in Duitsland (Techcrunch)
- Medtech-startup Reyedar scoort 3 miljoen voor vroegtijdige screening van degeneratieve ziekten (persbericht)
- Giarte, het bureau waarmee IT-analist Marco Gianotten de kwaliteit van dienstverleners onderzoekt, is failliet (faillissementsregister)
Lees ook: ‘Een consultant moet soms een dwarse insultant zijn in de IT’