1. Prime Ventures stopt met investeren door hoge waarderingen
De Amsterdamse investeerder Prime Ventures stopt met nieuwe investeringen in techbedrijven vanwege te hoge waarderingen. Het fonds, dat eerder betrokken was bij Thuisbezorgd.nl en Mendix, heeft zijn laatste fonds opgeheven en de toegezegde miljoenen teruggegeven aan financiers, waaronder vermogende families, meldt het FD.
Prime Ventures-oprichter Sake Bosch wil de omvang van zijn laatste fonds niet bekendmaken. Het zou in ieder geval kleiner zijn dan het fonds van 250 miljoen euro dat hij vijf jaar geleden begon.
Het is uitzonderlijk dat een fonds volledig wordt stopgezet. Volgens oprichter Bosch weerspiegelt dit de veranderde marktomstandigheden.c‘Het is ongebruikelijk om het geld terug te geven aan onze investeerders, maar het geeft aan hoe sterk de markt veranderd is.’ Wereldwijd ervaren venture capital-bedrijven uitdagingen, zoals minder investeerders en dalende fondsomvang. In de VS daalde het aantal actieve investeerders vorig jaar met 25 procent, aldus Pitchbook.
2. Mogelijk honderden hepatitis-besmettingen door Albert Heijn-bessen
Zeker twaalf mensen zijn besmet geraakt met hepatitis A na het eten van diepgevroren blauwe bessen van Albert Heijn. Volgens het RIVM kunnen dit er mogelijk honderden worden, meldt RTL. Twee personen zijn opgenomen in het ziekenhuis. De supermarktketen heeft alle kiloverpakkingen blauwe bessen uit Polen uit de schappen gehaald.
Hepatitis A-besmetting kan leiden tot koorts, hoofdpijn en in ernstiger gevallen geelzucht door leverontsteking. De besmetting is mogelijk veroorzaakt door een geïnfecteerde medewerker tijdens de verwerking van de bessen. Klanten die ziek zijn geworden door het eten van diepgevroren blauwe bessen hebben recht op een schadevergoeding en smartengeld, zegt letselschadeadvocaat Veeru Mewa tegen De Telegraaf. Wel moeten slachtoffers bewijzen dat de besmette bessen de oorzaak zijn van hun klachten.
3. Investeringen in Nederlandse startups stijgen met kwart in 2024
Het was het op twee na beste jaar ooit: Nederlandse startups haalden in 2024 een totaalbedrag van 2,3 miljard euro op aan gepubliceerde investeringen. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van 2023, toen er 1,9 miljard euro werd geïnvesteerd. Volgens het laatste Quarterly Startup Report ligt het werkelijke bedrag, inclusief niet-gepubliceerde investeringen, rond de 2,5 miljard euro. Hiermee is 2024 het op twee na beste jaar ooit, na de recordjaren 2021 en 2022.
‘2,3 miljard is veel en in vergelijking met de rest van Europa schommelen we al jaren in de top vijf’, zegt Lucien Burm, voorzitter van de Dutch Startup Association. ‘Maar om dit in perspectief te plaatsen: in de VS zijn AI-startups zoals Anthropic in hetzelfde jaar al meerdere keren in staat hetzelfde bedrag, of meer, in één ronde op te halen. Voor ons concurrentievermogen gaat het van fundamenteel belang worden om een veelvoud van de huidige investeringen te gaan behalen.’
4. Nederlands techbedrijf Undagrid overgenomen door Duitse EnOcean
Het Nederlandse Internet of Things-bedrijf Undagrid, actief in de luchtvaart en logistiek, wordt overgenomen door het Duitse EnOcean. Undagrid, in 2015 nog uitgeroepen tot Startup van het Jaar door MT/Sprout, biedt oplossingen voor het volgen en monitoren van processen in de luchtvaartindustrie, zoals in terminals, vliegtuigonderhoud en catering. Welke overnamesom EnOcean heeft overgemaakt is niet bekendgemaakt.
Undagrid had ook kunnen kiezen voor een nieuwe investeringsronde om zelfstandig te blijven en meer mensen aan te nemen. ‘Alleen is het als klein bedrijf steeds lastiger om aan alle standaarden te voldoen’, zegt ceo en mede-oprichter Rolf van de Velde tegenover MT/Sprout. ‘Onze klanten hebben dat altijd geaccepteerd, omdat we uitmuntende oplossingen bieden. Maar de druk nam toe. Je moet niet alleen goede systemen opzetten voor privacy en cybersecurity, maar die ook kunnen blijven voeden en onderhouden.’
Lees verder: IoT-startup Undagrid krijgt Duitse eigenaar: ‘Zo kunnen we beter aan corporate standaarden voldoen’
5. Verkoop TikTok aan Musk ‘pure fictie’
TikTok ontkent stellig dat er plannen zijn om de Amerikaanse tak van het bedrijf te verkopen aan miljardair Elon Musk. Een woordvoerder van het socialemediaplatform noemt in een reactie aan de BBC de suggestie ‘pure fictie’.
Het bericht komt nadat persbureau Bloomberg meldde dat Chinese ambtenaren overwegen om de Amerikaanse TikTok-activiteiten aan Musk te verkopen, mocht het platform verboden worden in de Verenigde Staten. Deze optie zou bekeken worden als noodscenario bij een Amerikaans verbod op de populaire app.
Lees ook: Hoe Elon Musk en de PayPal Mafia de macht grijpen in het Witte Huis
6. Achmea gaat huurwoningen met laag energielabel opkopen en verduurzamen
Achmea gaat verouderde huurwoningen opkopen, met als doel deze te verduurzamen. De verzekeraar lanceert hiertoe een nieuw investeringsfonds. Het bedrijf investeert initieel 50 miljoen euro in het zogeheten Achmea Dutch Residential Impact Fund, dat in 2030 mogelijk kan groeien naar 1 miljard euro.
De woningen krijgen isolerend glas, en ook dak, gevel en vloeren worden geïsoleerd. Volgens bestuurder Daphne de Kluis draagt Achmea hiermee bij aan de aanpak van bijna één miljoen huurwoningen met energielabel D of slechter. Hoewel huurders meer huur gaan betalen, zullen de totale maandlasten gelijk blijven of dalen door lagere energiekosten. Het fonds mikt op een jaarlijks rendement van 6 procent.
7. En dan dit: VS stelt strenge exportregels AI-chips in; EU uit zorgen
De VS beperken de export van geavanceerde AI-chips drastisch. Vanaf maandag geldt dat slechts 18 bondgenoten, waaronder Nederland, onbeperkt toegang hebben. 120 andere landen, zoals Israël en Zwitserland, mogen slechts beperkt chips kopen. Hiermee wil de VS smokkel naar China voorkomen, dat geen geavanceerde chips kan produceren.
De EU is kritisch. Eurocommissaris Maroš Šefčovič noemt de uitsluiting van landen zoals Griekenland en Slowakije onterecht: ‘De EU is een partner, geen risico.’ Nvidia, marktleider in AI-chips, vreest buitenlandse concurrentie door deze beperkingen. Ondertussen blijft de vraag naar rekenkracht explosief stijgen.
Lees ook: Nederland klopt aan bij Nvidia voor eigen AI-fabriek – komen we niet te laat?
Rondje funding 💸
- De Nederlandse betaaldienst Klearly haalt 6 miljoen euro groeikapitaal op. Onder andere Global PayTech Ventures, Antler Elevate en Shapers investeren in het bedrijf.
- Het Rotterdamse kunstbloemenmerk Blooming Good heeft 1 miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald bij Effectus Capital, een investeringsfonds met onder anderen de BN’ers Jaap Reesema, Sander Schimmelpenninck en Ewout Genemans.
Rondje transfers 🔄
- Dagmar Lens is benoemd tot nieuwe algemeen directeur van NLdigital, de branchevereniging voor de digitale sector. Lens werkte hiervoor onder meer bij IBM en bij Microsoft, waar ze de afgelopen zes jaar leiding gaf aan de marktsector educatie, onderwijs en onderzoek.
Wat we ook lazen:
- Gerard van den Tweel, de man die Albert Heijn naar Curaçao bracht, is overleden (Quote)
- Google krijgt in Rusland boete op boete (Nu.nl)
- Mark Zuckerberg gaat naar verluidt veel slecht presterende werknemers de laan uitsturen (Bloomberg)
- Topanalist: nog 2 tot 3 jaar voordat de techzeepbel op de beurs barst (Business Insider)
- Indonesië wil net als Australië minimumleeftijd voor sociale media (FD)