1. Techleap: nieuwe vermogensbelasting gevaar voor startups
De plannen van het kabinet voor een nieuwe vermogensbelasting maakt de financiering van startups een stuk lastiger. Ook het belonen van werknemers met aandelen wordt minder aantrekkelijk, waarschuwt Techleap. Investeringen van angels en werknemersaandelen vallen vaak in box 3 van de inkomstenbelasting, die op de schop gaat.
Het kabinet denkt aan een vermogensaanwasbelasting die de waardeontwikkeling belast – nog voordat er wordt gecasht. Dat zal investeerders huiverig maken. Ook werknemers zullen niet graag belasting betalen voor aandelen die vaak nog niet verhandelbaar zijn.
Lees ook de column van Jeroen Bertrams over het nieuwe wetsvoorstel: ‘Als we niet oppassen, dreigt massaal persoonlijk faillissement van medewerkers bij startups’
2. Fastned regelt 22 miljoen via obligaties
Laadpalenplanter Fastned heeft 21,9 miljoen opgehaald met de uitgifte van nieuwe obligaties. Investeerders hebben voor 2,4 miljoen aan investeringen uit eerdere emissies verlengd, waardoor de financieringsronde volgens de scaleup op meer dan 24 miljoen uitkomt.
De opbrengst wordt gebruikt om het netwerk voor snelladen van Fastned in Europa uit te breiden. Daarbij mikt het op snelwegen: de EU voert een verplichte aanbesteding in voor snellaadinfrastructuur op de Europese hoofdwegen.
3. Yummygums haalt in no time miljoen op
Yummygums, de MT/Sprout Challenger die vitaminesnoepjes verkoopt, heeft in drie dagen tijd 1 miljoen opgehaald via sharefunding op Broccoli. Reden om de lat een tikje hoger te leggen: oprichter Ruben Balian wil nu op 1,3 miljoen uitkomen.
‘De financiering gaat echt gebruikt worden voor groei: groei naar het buitenland (UK en Nordics), groei van het team en groei van het assortiment’, zegt hij in een toelichting. In Engeland heeft de maker van fruitige supplementen dit jaar een vliegende start gemaakt via de apotheken van Well Pharmacy en supermarktketen Tesco.
Lees ook: Zo kreeg Yummygums zijn vitaminesnoepjes bij de Etos
4. Oprichter Postcodeloterij stapt in Ecochain
Ecochain heeft 3 miljoen euro opgehaald om de software door te ontwikkelen waarmee het de milieu-impact van producten berekent. Het geld komt van bestaande investeerder Volta Ventures en van Boudewijn Poelmann. Mr. Postcodeloterij stapt in met zijn impactfonds Phase2.earth. Ecochain (in 2012 nog MT/Sprout Challenger) peuterde ook een lening los bij ABN Amro.
De Life Cycle Assessment (LCA) waarin het actief is met zijn software en adviezen, is een groeimarkt, zeker nu de EU van bedrijven vergt dat ze inzage geven in hoe duurzaam hun ketens zijn. Ecochain is actief in sectoren als verpakking, bouw, kleding, consumentenelektronica en voeding en heeft Philips, Dura Vermeer en Unilever als klant.
Lees ook: Mr. Postcodeloterij Boudewijn Poelmann begint opnieuw als impact-investeerder
5. Fish Tales zoekt 1 miljoen na deal met Walmart
Bart van Olphen gaat opnieuw via Eyevestor voor 1 miljoen euro aandelen uitgeven om de groei van zijn vismerk Fish Tales te versnellen. Het geld is bedoeld voor de Verenigde Staten, waar hij en compagnon Harm Jan van Dijk met Walmart een grote klant aan de haak hebben geslagen. In 500 vestigingen liggen straks de producten van Seal Tales, zoals Fish Tales in de VS heet, in de schappen.
Sinds 2020 liggen de blauwe blikjes al bij onder meer Whole Foods en Stop & Shop. Fish Tales is in Nederland te vinden bij onder meer Albert Heijn, Plus en Picnic en had vorig jaar een omzet van 15 miljoen euro. Het is de ambitie om door te groeien naar 100 miljoen in 2027.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: drie Amsterdamse Spacs dicht bij overnamedeal
Spacs, lege beurshulzen die werden volgestort met kapitaal om op zoek te gaan naar een flinke overname, waren twee jaar geleden een enorme hype. Na een reeks missers is de lol er alweer vanaf, maar op de Amsterdamse beurs zoeken nog handenvol Spacs naar een fusiekandidaat.
Volgens het FD zijn er drie dicht bij zo’n deal: VAM wil de Italiaanse vergelijkingssite voor energieaanbieders Supermoney overnemen, Disruptive Capital schaakte een Britse kabelfabrikant en EHC wil fuseren met Croma, een Oostenrijkse maker van botox-achtige fillers. Samen zijn de deals goed voor 1,4 miljard. En ze komen net op tijd: Spacs moeten in de regel binnen twee jaar een overname regelen, anders gaan de honderden miljoenen weer terug naar de investeerders. Zes Spacs hebben hun zoektocht al opgegeven tot nu toe.
Wat we ook lazen:
- Giga-vc Andreessen-Horowitz opent een kantoor in Londen om de cryptomarkt af te schuimen (Techcrunch)
- Weer iets meer faillissementen in mei, maar het valt nog steeds mee (CBS)
- Vintagemeubelmarktplaats Reliving vult zijn crowdfundingronde van bijna 7 ton aan tot 1,4 miljoen met geld van bestaande investeerders (Retaildetail)
- Bitvavo mag van toezichthouder ACM LiteBit overnemen, de cryptobeurs die onlangs stopte (Silicon Canals)
- MyWheels-ceo Karin Tiekstra stapt op, oprichter Henri de Jong wordt interim (persbericht)
Lees ook: MyWheels gaat zijn deelauto’s ook enkele reis aanbieden: ‘We stapelen concepten’