1. QuantWare scoort 6 miljoen om next-gen Intel te worden
QuantWare heeft 6 miljoen euro opgehaald om de ‘Intel van quantum computing’ te worden. De Delftse startup van Matthijs Rijlaarsdam en Alessandro Bruno wil nieuwe en grotere versies ontwikkelen van zijn 64-qubit Tenor-processor. Het claimt een manier te hebben bedacht om duizenden qubits aan elkaar te koppelen tot een superkrachtige kwantumcomputer.
Het verse kapitaal komt onder meer van Forward.One, alumni-fonds Graduate Entrepreneur en QDNL Participations. Dat laatste ging vorige week van start als quantumfonds en wordt geleid door Ton van ‘t Noordende.
Lees ook: 5 quantum computing startups die NL op de kaart zetten
2. Cowboy fietst 10 miljoen euro binnen
De Belgische VanMoof-concurrent Cowboy heeft 10 miljoen euro opgehaald bij bestaande aandeelhouders en wil daarmee nog dit jaar ebitda-winst draaien. Dat maakt de e-bikefabrikant donderdag bekend, tegelijk met een software-update voor zijn fietsen.
Cowboy lijdt – net als VanMoof – stevig verlies. Belgische media vreesden zelfs voor een faillissement als er niet snel geld bijgelapt zou worden. Tegenover MT/Sprout downplayen oprichters Tanguy Goretti en Alain Roose dat gevaar: ze hebben hun marges weer op orde en denken na de zomer ebitda-winst te gaan maken.
3. Neobroker Lightyear komt Bux uitdagen
De naam is wat verwarrend, maar het is wel degelijk een nieuwe concurrent voor Bux in Nederland: Lightyear. De van origine Estse neobroker komt onder leiding van Wander Rutgers hier (en in andere Europese landen) de markt op.
Lightyear richt zich op de belegger met ervaring en biedt toegang tot 3.000 aandelen en ETF’s, in meerdere valuta, en zegt geen kosten te rekenen. Rutgers deed eerder ervaring op als Europees hoofd van de Amerikaanse beleggings-app Robinhood.
Lees ook: Nederlands kantoor opzetten voor buitenlandse startup: 9 lessen van mensen die het gedaan hebben
4. Noors abonnement op zonnepanelen landt in Nederland
Nog een nieuwkomer in Nederland: Otovo, de grootste online marktplaats voor de installatie van zonnepanelen in Europa, gaat live. Het Noorse bedrijf werkt met een abonnementsmodel op zonnepanelen voor particulieren. Het is al actief in 13 landen en heeft een beursnotering. Het huren van zonnepanelen is een nog relatief jonge markt; het bedraagt zo’n twee procent van alle zonne-installaties in Nederland.
Lees ook: Als Soly gaat Enie.nl zijn omzet verviervoudigen tot 100 miljoen euro
5. Horecalobby KHN krijgt eerste vrouwelijke voorzitter
Geen dag te vroeg: Marijke Vuijk is deze week de eerste vrouwelijke voorzitter geworden in de geschiedenis van Koninklijke Horeca Nederland. De horecaondernemer volgt Robèr Willemsen op, wiens zittingstermijn er na zeven jaar opzat. Vuijk (39) drijft in Delft drie horecazaken: Biercafé Doerak, Café het Klooster en Slijterij Hoptic. Ook is zij organisator van twee bierevenementen in de stad.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: camperstartup Evan heeft busjes te koop
Kom op, mensen! Pjotr Sillekens, die met zijn startup Evan klassieke elektrische VW-campertjes verhuurt, moet stoppen en doet zijn busjes tegen vervangingswaarde weg. ‘Na drie groene seizoenen lijkt het doek te vallen voor Evan, omdat niemand in onze voetsporen de volgende stap kan of wil zetten’, meldt hij op LinkedIn.
Als zich geen koper meldt, parkeert Pjotr zijn vloot op de stoep bij Triodos Bank, die blijkbaar de boel financierde. Koop dan, die Lima, Aurora of Verdejo. Of zet Evan voort, eigenlijk nog veel beter.
Wat we ook lazen:
- Cryptobank Silvergate stopt ermee en betaalt zijn klanten terug (CNBC)
- Gender pay gap is het grootste bij de jongste Europese startups (Sifted)
- Meta kondigt deze week waarschijnlijk nog eens duizenden ontslagen aan (Bloomberg)
- Aandeelhouders Adidas moeten bloeden voor de breuk met rapper (Kan)Ye (Telegraaf)
- Smullen: het pitchdeck waarmee Reid Hoffman in 2004 pitchte voor LinkedIn (FastCompany)
- Tesla Y’s verliezen stuur tijdens het rijden, tijd voor een onderzoek (NOS)
- Klinkt best oké: audio learning app Anywyse praat je dankzij AI bij over Internationale Vrouwendag (persbericht)
Lees ook: Startup van de week Anywyse helpt je studeren via audio