1. Philips snijdt in innovatietak, schrapt 90 banen
Philips gaat reorganiseren. De afdeling voor innovatie en strategie gaat op de schop. In Nederland raakt de ingreep zo’n 300 werknemers, meldt het Eindhovens Dagblad. Ongeveer negentig mensen – werkzaam in Eindhoven, Amsterdam en Best – verliezen hun baan. Anderen gaan bij afzonderlijke bedrijfsonderdelen aan de slag. Hoeveel banen wereldwijd op de tocht staan, wil een woordvoerder niet tegen de krant zeggen.
De reorganisatie is onderdeel van de strategie van topman Roy Jakobs om meer focus aan te brengen en de organisatie te versimpelen. Het concern wil gerichter innoveren binnen specifieke groeigebieden: data en kunstmatige intelligentie.
Lees ook: De 3 problemen waar Philips-ceo Roy Jakobs ‘s nachts wakker van ligt
2. Doorbraak voor Moovd: verzekeraars vergoeden digitale traumatherapie
Een doorbraak voor ondernemersbroers Menno en Sander Kamphuis, de oprichters van medtech-startup Moovd. Hun behandelplatform WeMind is door Digizo.nu goedgekeurd voor brede uitrol in Nederland, wat inhoudt dat zorgverzekeraars behandelingen via het platform gaan vergoeden.
Moovd ontwikkelt software waarmee therapeuten traumatherapie digitaal kunnen uitvoeren. Het platform wordt ingezet bij de behandeling van uiteenlopende klachten, van posttraumatische stress tot tandartsangst.
Moovd is sinds de oprichting in 2020 snel gegroeid. Inmiddels heeft het Twentse bedrijf ruim duizend therapeuten en klinieken als klant en is het actief in 38 landen. Om de groei te versnellen, bereiden de broers een Series A-investeringsronde voor.
Lees ook: Moovd krijgt groen licht voor digitale traumatherapie
3. Algemene Rekenkamer: ‘Beperk subsidies voor warmtepompen’
Beperk de subsidies voor warmtepompen. Met dat advies komt de Algemene Rekenkamer, die onderzoekt of belastinggeld effectief wordt besteed. Het aantal huishoudens met een warmtepomp groeit harder dan het aantal aansluitingen op het collectieve warmtenet, terwijl dat langer meegaat en minder belastend is voor het stroomnet.
Een warmtenet is niet voor alle gebieden de beste oplossing, maar op plaatsen waar al veel woningen met warmtepompen zijn, kan het de aanleg flink in de weg zitten. Terwijl de overheid in 2030 zo’n 500.000 nieuwe aansluitingen wil hebben gerealiseerd.
4. Opmars naar nieuwe klimaatzaak? ING verwerpt eisen Milieudefensie
ING gaat niet in op een reeks nieuwe eisen van Milieudefensie om meer te doen tegen gevaarlijke opwarming van het klimaat. De klimaatzaak waarmee de milieuorganisatie al ruim een jaar dreigt, komt zo een stap dichterbij, schrijft NRC. Na een eerste vordering begin 2024, kwam Milieudefensie in januari met aangescherpte eisen, waarin de lessen van het verloren hoger beroep tegen Shell zijn meegenomen.
ING noemt de eisen in een brief, die door de krant is ingezien, ‘niet realistisch en onredelijk’. ‘Wat Milieudefensie vraagt, komt neer op een vrijwel volledige stop op het financieren van de olie- en gassector’, zegt een woordvoerder tegen de krant. ‘Dat is niet realistisch nu de wereld nog voor 80 procent afhankelijk is van fossiele brandstoffen.’
Lees ook: Shell wint tijd met zege op Milieudefensie, maar zal hoe dan ook moeten vergroenen
5. Tata Steel: ‘Eisen autofabrikanten steeds hoger’
Tata Steel ziet de eisen van autofabrikanten door de transitie naar elektrisch rijden steeds hoger worden. Het staal moet lichter en duurzamer, schrijft De Telegraaf. Het bedrijf wil daarom onder meer toe van 20 naar 30 procent schrootgebruik. ‘Nu worden producenten nog afgerekend op de emissie van de auto’s, maar dadelijk wordt er ook gekeken naar de duurzaamheid in de hele keten’, licht hoofd marketing Basjan Berkhout toe.
De auto-industrie is een belangrijke afzetmarkt voor de staalproducent en goed voor 20 tot 25 procent van de inkomsten, op een omzet van 5,9 miljard euro (2023/2024).
6. En dan dit: technische sector Nederland kampt met grootste genderkloof van Europa
Met een aandeel van slechts 17 procent zijn vrouwen in Nederland zwaar ondervertegenwoordigd in de zogenaamde STEM-beroepen (science, technology, engineering en mathematics). Nergens anders in Europa is de seksesegregatie zo groot, blijkt uit onderzoek van Women Inc. ‘Hardnekkige genderstereotypen’ over vrouwen en techniek spelen een rol, net als gebrek aan ondersteuning vanuit het management, ontbrekende voorzieningen en een niet-inclusieve werkcultuur.
Met de campagne ‘Regel dat ze willen blijven’ doet de non-profitorganisatie verschillende aanbevelingen om vrouwen aan boord te houden. Meet en monitor de in- en uitstroom en de (salaris)ontwikkeling van vrouwen binnen het bedrijf, is het vertrekpunt. Stel duidelijke en objectieve maatstaven op voor sollicitaties en promoties, communiceer proactief over beleid rondom deeltijdwerken of verlofregelingen. En heel praktisch: regel aparte kleedkamers en werkkleding voor vrouwen.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Tony’s Chocolonely behaalde in het boekjaar 2023/2024 een recordomzet van 200 miljoen euro (+33 procent). Vooral in de Verenigde Staten (+86 procent) is het chocoladebedrijf hard gegroeid. Tegelijkertijd liep het verlies op tot bijna 7 miljoen euro. Dat komt door investeringen in groei, maar ook de hoge cacaoprijzen spelen een rol. De chocoladefabrikant heeft ervoor gekozen om de gestegen inkoopkosten deels zelf op te vangen, zegt cfo Jan Huij tegen BNR.
- Spotify is vorig jaar voor het eerst in het 18-jarige bestaan een heel jaar winstgevend geweest. Ook het aantal abonnees en de omzet groeiden flink: het aantal gebruikers met een premium abonnement steeg in het laatste kwartaal van 2024 met 11 procent tot 263 miljoen, de omzet kwam in Q4 uit op ruim 4,2 miljard euro.
Wat we ook lazen:
- Ultrakorte handelsoorlog van Trump met buurlanden: wat bezielde hem? (Volkskrant)
- Nog geen verbod op DeepSeek in Nederland, wel verder onderzoek (RTL)
- Brussel voert strijd tegen ‘onveilige’ internetpakketjes uit China op (FD)
- Ontwikkelingsmaatschappij ROM Inwest mag klokkenluider ontslaan (RTL)