1. Staat neemt miljardenrisico met bouw vier kerncentrales
De Nederlandse overheid neemt noodgedwongen alle financiële risico’s op zich bij de bouw en exploitatie van vier nieuwe kerncentrales. Commerciële partijen willen niet instappen, zelfs niet met ‘vergaande overheidssteun’, laat minister Sophie Hermans (Klimaat) weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Met een geraamde investering van 14 miljard euro – wat volgens experts nog kan oplopen – komt het hele project op het bord van de belastingbetaler. Voor de bouw zijn 7.000 arbeidskrachten nodig, waarvan 70 procent uit het buitenland moet komen. De eerste centrale kan op zijn vroegst in 2035 operationeel zijn. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het plan.
Lees ook: Staat Nederland straks vol kleine kerncentrales? 7 vragen over VDL, Thorizon en de SMR-revolutie
2. Rotterdamse chipmachinemaker Nearfield breidt uit naar VS
De Rotterdamse chipmachinemaker Nearfield Instruments zet voet aan de grond in de Verenigde Staten met een nieuwe dochteronderneming. Het bedrijf, dat geavanceerde meetapparatuur voor chipfabrikanten maakt, heeft meerdere orders ontvangen van een Amerikaanse klant. Het personeelsbestand groeit dit jaar van 220 naar meer dan 300 medewerkers.
De expansie volgt op een recordfinanciering van 135 miljoen euro in juli vorig jaar, waarbij het Singaporese Temasek en het Amerikaanse Walden Catalyst instapten. Nearfield, MT/Sprout Challenger in 2023, zat al in Zuid-Korea met een supportvestiging om klanten in die regio te ondersteunen.
3. Decathlon onder vuur om productieproces vol dwangarbeid en ontbossing
Sportgigant Decathlon ligt onder vuur vanwege grootschalige misstanden in de productieketen. Franse onderzoeksjournalisten onthullen dat het retailbedrijf, met 21 winkels in Nederland, profiteert van dwangarbeid van Oeigoeren in China en kinderarbeid. Ook gebruikt het leer van Braziliaanse leveranciers die regenwoud illegaal kappen. Journalisten van het Nederlandse Follow the Money werkten mee aan het onderzoek.
De misstanden komen voort uit Decathlons strategie om kosten extreem laag te houden. Het bedrijf, dat in 2023 een omzet van 15,6 miljard euro behaalde, zegt de beschuldigingen te onderzoeken.
4. Accenture gooit diversiteitsbeleid overboord
Adviesbureau Accenture schroeft zijn diversiteitsbeleid terug vanwege ‘het veranderende landschap in de VS’, aldus een interne memo die onder meer is ingezien door Reuters. Het bedrijf stopt met het stellen van streefcijfers voor diversiteit en zet speciale carrièreprogramma’s voor minderheidsgroepen op pauze. Ook doet Accenture voorlopig niet meer mee aan onderzoeken over diversiteit op de werkvloer. Eerder namen grote namen als Meta, Amazon en McDonald’s al vergelijkbare maatregelen onder de nieuwe Amerikaanse president Trump..
Lees ook: ‘Trumps oorlog tegen ‘woke’ is precies wat diversiteit nodig heeft: stop met symboolpolitiek’
5. ‘VDL gaat militaire drones maken in Born’
De voormalige autofabriek VDL Nedcar in Born schakelt over op defensieproductie. Het bedrijf gaat middelgrote militaire drones maken, melden anonieme bronnen aan De Limburger. VDL werkt hiervoor samen met de Duitse defensiegigant Rheinmetall.
VDL zelf wil nog niets naar buiten brengen over de deal. De fabriek in Born produceerde in het verleden al militaire voertuigen, waaronder 500 stuks van de militaire terreinwagen Caracal. Voor het Nederlandse leger en Oekraïne staan mogelijk 100 tot 200 REEQ-quads op de planning. De orders zijn nog onvoldoende om de volledige fabriekscapaciteit te benutten.
6. En dan dit: Máxima waarschuwt voor ‘koop nu, betaal later’-diensten
Koningin Máxima noemt achteraf betalen via BNPL (buy now pay later)-diensten als Klarna, Riverty en Billink ‘een bom die in de samenleving gaat ontploffen’. Dat zegt ze in het FD. Ze maakt zich vooral zorgen om jongeren die hierdoor schulden opbouwen. Anders dan banken hoeven deze betaaldiensten niet streng te controleren of klanten genoeg verdienen. De koningin pleit voor een alternatief model: eerst sparen, dan kopen. Ze baseert zich op succesvolle voorbeelden uit het buitenland.
Wat we ook lazen:
- Tesla-schaamte groeit, maar leidt die ook tot minder Tesla’s op de weg? (Volkskrant)
- Philips-afsplitsing Xiver denkt in de toekomst ASML en NXP achterna te gaan (BNR)
- Strijd om leegstaande winkelpanden van Blokker (NOS)
- Trump introduceert 25 procent importheffingen op staal en aluminium (Reuters)
- Bedrijven en minister op ramkoers over milieurapportages (Telegraaf)