1. Nieuwe topman voor Blokker en Intertoys
Eigenaar Michiel Witteveen doet een stap terug bij de Mirage Retail Group. Hij draagt de dagelijkse leiding begin februari over aan Ynse Stapert, momenteel werkzaam als chief business development officer bij het retailconcern. Met zijn zeventigste verjaardag in zicht wordt het tijd om plaats te maken, zegt hij tegen het FD. Ook om het nieuwe directieteam – op alle bedrijfsonderdelen zitten frisse gezichten – de ruimte te geven.
Mirage is het moederbedrijf van Blokker en Intertoys. Tot het faillissement was ook BCC onderdeel van het concern. Na een afgeblazen beursgang kondigde Witteveen afgelopen zomer aan het bedrijf te willen ontmantelen. Intertoys staat al in de etalage, Blokker moet uiteindelijk ook in de verkoop. Dat wordt volgens RTL Staperts belangrijkste opdracht.
Lees ook: Michiel Witteveen ontmantelt zijn retailgroep sneller dan gepland
2. Shell schrapt honderden banen
Dat Shell gaat snijden in het personeelsbestand is al langer bekend, nu volgen ook de details. Het olie- en gasconcern schrapt tweehonderd banen op de afdeling die werkt aan schone energievormen, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg, en is daar al mee begonnen.
Honderddertig andere functies worden geëvalueerd. Later volgen bezuinigingen op de projectafdeling en bij technologie. De kosten moeten omlaag, laat het bedrijf weten. Daar is een ‘efficiëntere en slankere’ organisatie voor nodig.
3. Bestuurslid Sheryl Sandberg verlaat Meta
Ex-topvrouw Sheryl Sandberg treedt na twaalf jaar terug als bestuurslid bij Meta. Dat kondigt ze – heel toepasselijk – aan in een Facebookbericht. Anderhalf jaar geleden stopte ze al als coo, een functie die ze ruim veertien jaar had. Ze bleef daarna aan in een toezichthoudende rol.
Sandberg sloot zich in 2008 aan bij het team van Mark Zuckerberg. Ze is grotendeels verantwoordelijk voor het commerciële succes van Facebook, als brein achter het advertentie-verdienmodel. Naast Zuckerberg was ze een van de bekendste gezichten van het bedrijf.
‘Met een hart vol dankbaarheid en een hoofd vol herinneringen, heb ik het Meta-bestuur laten weten dat ik me niet herkiesbaar stel in mei’, schrijft ze. ‘Het bedrijf is sterk en goed gepositioneerd voor de toekomst. Dit voelt als het juiste moment om een stap terug te doen.’
4. Zoveel gaan werknemers er netto op vooruit
De eerste salarissen van 2024 worden binnenkort gestort. Goed nieuws voor werknemers in loondienst, want die gaan er dankzij belastingvoordelen netto op vooruit. Vooral minimuminkomens profiteren, berekende hr- en salarisdienstverlener ADP Nederland. Die houden bij een 36-urige werkweek ongeveer 130 euro extra over, en bij een 40-urige werkweek zelfs 267,75 euro.
Iemand met een modaal salaris krijgt er netto 79 euro bij. Bij anderhalf keer modaal is dat 70 euro en bij twee keer modaal 75 euro.
5. Prijsverlagingen Tesla kopzorg voor leasemaatschappijen
Tesla verlaagt de prijzen van een aantal elektrische automodellen verder en daar zijn leasemaatschappijen absoluut niet blij mee. De daling heeft negatieve gevolgen voor de restwaarde van de auto’s, waarop ze hun prijzen baseren. ‘Daardoor moeten ze mogelijk gaan afboeken’, zegt Rico Luman, sectoreconoom bij ING, tegen BNR.
Tesla verlaagt de prijzen om de productie op niveau te houden en de concurrentie bij te benen, waaronder de nieuwe marktleider BYD uit China. Zo is de standaarduitvoering van Model Y in twee jaar tijd 10 procent goedkoper geworden.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Mkb nauwelijks bezig met nieuwe duurzaamheidsregels EU
Recruiters, accountants en corporates trekken in het FD aan de bel. Een nieuwe Europese duurzaamheidsrichtlijn lijkt grotendeels aan het MKB voorbij te gaan, terwijl ze hier wel mee te maken krijgen. Het gaat om de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Die verplicht een aanzienlijk deel van het grootbedrijf vanaf 2024 over de milieu-impact te rapporteren.
Daarvoor moeten ondernemingen informatie opvragen bij hun toeleveranciers. Op die manier kunnen tot wel 100.000 mkb’ers met de CSRD te maken krijgen, rekende ABN Amro voor. Twee derde is zich echter niet eens bewust van de nieuwe regels. Daardoor kunnen ze op termijn klanten kwijtraken, waarschuwt Paul Bisschop, sectoreconoom Bouw en Vastgoed bij de bank.
7. Bij de koffieautomaat: deze nieuwe trend is slecht nieuws voor elektrische autobezitters
Heb je een elektrische auto? Let op als je ‘m aan de laadpaal legt, want het zou zomaar kunnen dat je voor een onverwachte verrassing komt te staan. Autoblog.nl signaleert een nieuwe trend: doorgeknipte laadkabels.
Dat zit zo. In de kabels zit koper, en dat is met een kiloprijs van 5,85 euro best een aardige bijverdienste als je er veel van weet te verzamelen. Ellende dus, en daar kan dit laadstation in Geleen over meepraten. Daar sloegen koperdieven in een jaar tijd al vijf keer toe.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates