1. Werkgevers vrezen dat Nederland twee jaar stilstaat
Nederland dreigt voor langere tijd stil te vallen door de val van het kabinet en dat baart voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW zorgen. ‘De verkiezingen zijn op zijn vroegst in november, dan krijgen we waarschijnlijk een lange formatie en voordat nieuwe bewindspersonen een beetje op stoom zijn, ben je zo twee jaar verder.’
Ze roept in gesprek met De Telegraaf de politiek op ervoor te zorgen dat de uitvoering van allerlei plannen doorgaat zolang er nog geen nieuwe regering is. ‘Dat kunnen we ons niet veroorloven.’ Ze constateert dat het weinig gaat over de economische situatie waarin we verkeren. ‘We gaan richting een recessie en de inflatie blijft hardnekkig hoog. Dat is echt een grote zorg, we moeten die inflatie beteugelen. Want dat is zó gevaarlijk, ook voor de maatschappij.’
2. ASML trapt op de rem en neemt minder mensen aan
ASML gaat zuiniger om met het aannemen van nieuwe mensen. Vorig jaar nam het hightechbedrijf uit Veldhoven nog 10.000 mensen aan ‘en dat geeft druk op de organisatie’. Momenteel werken er zo’n 40.000 mensen. De afgelopen jaren groeide het personeelsbestand van ASML explosief.
‘Het is best goed even pauze te nemen’, aldus een woordvoerder. ‘Als je bij ons bijvoorbeeld de techniek ingaat, heb je behoorlijk wat te leren. Dat kost tijd. Dat leer je niet op school.’ Van een volledige vacaturestop is evenwel geen sprake. Het groeitempo gaat omlaag. Wat ook meespeelt: de vraag naar computerchips is in sommige delen van de industrie al maandenlang matig.
Lees ook: Waarom ze bij ASML innoveren met mensen met autisme en ADHD
3. Puinruimer Sondag blijft langer aan als interim-baas bij Schiphol
Ruud Sondag blijft langer aan als topman van Schiphol. De interim-baas blijft ook na 31 augustus de scepter zwaaien op de luchthaven. Sondag werd binnengehaald om orde op zaken te stellen na het vertrek van Dick Benschop. Hij haalde de bezem door de organisatie en zette een koerswijziging in. Zo werden er meer beveiligers aangetrokken en kondigde Schiphol aan te gaan investeren in de infrastructuur.
Op verzoek van de raad van commissarissen bekleedt hij de functie van interim-ceo nu tot 1 maart 2024.
Lees terug: Wat besluiteloze leiders kunnen leren van Schiphol-topman Sondag
4. Stellantis-ceo ergert zich aan ‘voortrekken’ Tesla en Chinese fabrikanten
De irritaties tussen de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en Stellantis-ceo Carlos Tavares lopen verder op. Tavares vindt dat de Franse staat en de EU de eigen industrie veel beter moeten beschermen tegen de toevloed van nieuwe, goedkope Chinese merken. Ook de manier waarop Tesla in de watten wordt gelegd, is Tavares een doorn in het oog. President Emanuel Macron probeerde Tesla-baas Elon Musk ervan te overtuigen zich in Frankrijk te vestigen.
Ondertussen wil minister Le Maire dat Stellantis, het moederconcern van onder meer Citroën, Peugeot en Opel, veel meer elektrische auto’s in Franse fabrieken gaat bouwen.
5. Topman Renault vreest Chinese exportbeperking metalen
Nog een bestuurder van een Franse autofabrikant die zich druk maakt: Jean-Dominique Senard, de bestuursvoorzitter van Renault, voorziet dat China de levering van zeldzame aardmetalen stopzet. Europa ziet volgens hem het risico niet en hij noemt het scenario ‘een belangrijke strategische zaak’.
Hij wijst naar deze week aangekondigde Chinese exportbeperkingen voor de belangrijke grondstoffen gallium en germanium, cruciale metalen voor de productie van onder meer computerchips. Met die stap voert China de technologische handelsstrijd met het Westen verder op.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Mark Ruttes pragmatisme maakte hem steeds kwetsbaarder
Mark Rutte maakte maandag bekend zijn politieke loopbaan vaarwel te zeggen. De VVD-leider drukte als premier bijna dertien jaar een stempel op dit ‘gave land’ door er vooral geen stempel op te drukken, schrijft het FD in een analyse. ‘Rutte was het gezicht geworden van wat steeds vaker werd afgeschilderd als een perfide Haagse bestuurscultuur. Het is een lot dat vroeg of laat bijna alle langzittende politieke leiders treft: alles wat fout gaat in het land is hun schuld.’
Lees ook: Is Mark Rutte ten prooi gevallen aan de machtsparadox?
7. Bij de koffieautomaat: Een derde bedrijven niet klaar voor CO2-rapportageplicht
Een derde van de bedrijven is niet klaar voor de CO2-rapportageplicht die per 1 januari ingaat. Dat blijkt uit onderzoek van mobiliteitsspecialist XXImo. Bedrijven met honderd of meer medewerkers moeten vanaf dan de uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke ritten bijhouden en rapporteren. De worsteling komt volgens de onderzoeker vooral omdat bedrijven niet weten wie er intern voor verantwoordelijk is.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates