1. Trump draait AI-regels terug, kapt met DEI
De lawine aan presidentiële decreten die president Trump na zijn inauguratie maandag tekende, heeft veel gevolgen voor Amerikaanse bedrijven en werknemers. Dit zijn de meest opvallende:
- Trump maakte een bevel van Biden om de potentiële risico’s van AI voor consumenten, werknemers en de nationale veiligheid te onderzoeken ongedaan;
- Het ministerie van Justitie krijgt de opdracht om het Amerikaanse verbod op TikTok de komende 75 dagen niet te handhaven. Wel moet TikTok een Amerikaanse koper zien te vinden;
- Een energie-noodtoestand wordt uitroepen om de (fossiele) elektriciteitsproductie en olie- en gaswinning op te schroeven: ‘We will ‘drill, baby, drill‘”;
- De VS trekt zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs, net als tijdens zijn vorige ambtstermijn;
- Trump beloofde importtarieven van 25 procent voor Mexico en Canada per 1 februari;
- Er komen executive orders die de bescherming van transgender personen binnen de overheid stopt en een einde maakt aan DEI-programma’s;
- Werknemers van de federale overheid moeten voortaan fulltime naar kantoor komen.
2. Oprichters van flitsbezorger Getir ruziën met grootaandeelhouder
De oprichters van flitsbezorger Getir liggen in de clinch met Mubadala, het staatsfonds van Abu Dhabi dat grootaandeelhouder is van het bedrijf. De ondernemers proberen vrijdag bij de Ondernemingskamer in Amsterdam een transactie te blokkeren waarmee de investeerder eigenaar wordt van alle bedrijfsonderdelen, meldt het FD.
Nazim Salur, een van de oprichters, spreekt in een bericht op X over een ‘illegale coup’ van Mubadala. Het staatsfonds verstrekte in juni 240 miljoen euro aan leningen, die het kan omzetten in een meerderheid van de aandelen. In ruil daarvoor zou Getir zich opsplitsen. Mubadala zou de flitsbezorgactiviteiten krijgen, de oprichters houden de belangen in een Amerikaanse boodschappenbezorgdienst, een Turks webwinkelplatform en taxi-app Bitaksi. Volgens hen wil Abu Dhabi zich nu het hele bedrijf toe-eigenen.
3. Experts: oorlog, desinformatie en extreem weer grootste risico’s
Oorlog tussen landen is het grootste directe risico in 2025, desinformatie en misleiding worden als de grootste kortetermijnrisico’s gezien en op lange termijn vormen milieurampen de grootste bedreiging. Dit blijkt uit het Global Risks Report 2025 van het World Economic Forum (WEF), dat woensdag in Davos wordt gepresenteerd.
Het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de UvA verzamelde de gegevens voor Nederland. ‘De bevindingen zijn zorgwekkend’, aldus ACBI-directeur en hoogleraar Strategie en innovatie Henk Volberda. ‘Het beeld sluit aan bij wat we in de wereld om ons heen zien. Toch ben ik hoopvol: als we de handen ineen slaan en sterker inzetten op samenwerking tussen landen, vooral binnen Europa, kunnen we de risico’s verkleinen.’
4. PostNL verrast voortijdig met pakketmalaise
PostNL heeft maandag verrast met de vervroegde publicatie van zijn winstcijfers. Grootste tegenvaller zijn de lagere marges bij de pakketdivisie: vorig jaar verdiende PostNL (voor aftrek van rente en belastingen) 49 miljoen euro met de bezorging van 371 miljoen pakjes, een jaar daarvoor was de winst 47 miljoen op 346 miljoen stuks, ofwel ruim 10 procent minder.
De omzet van het hele bedrijf kwam in 2024 uit op ruim 3,2 miljard euro, bij een winst voor aftrek van rente en belastingen van 53 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 92 miljoen euro en PostNL had in november nog de verwachting dat het zo’n 80 miljoen euro winst zou maken. 2024 was ‘financieel gezien teleurstellend’, aldus ceo Herna Verhagen in een persbericht.
5. Redders in de rij voor failliete plasticrecylaar
Er zijn negentien gegadigden om het failliete plasticrecyclebedrijf Blue Cycle in Heerenveen over te nemen. De curator van Blue Cycle probeert de komende tijd te achterhalen welke gegadigde het meest geschikt is voor een doorstart, meldt Omroep Friesland. Blue Cycle maakte via pyrolyse olie van plastic afval en had in 2023 een hypermoderne proeffabriek geopend in Heerenveen.
Volgens curator Harry Poort leidden logistieke en praktische problemen (machines deden niet wat ze moesten doen), maar ook het niet voldoen aan vergunningseisen tot stilstand en uiteindelijk het bankroet. Onder de gegadigden voor een doorstart zitten verschillende partijen die nu ook al in de afvalbranche werken.
6. En dan dit: Trump-coin zet cryptowereld op zijn kop
Nog even over Trump: hij verrast nu ook de cryptowereld met $TRUMP, een cryptomunt die afgelopen vrijdag via X werd werd uitgebracht, compleet met een plaatje van hemzelf op het moment dat een kogel zijn oor raakte. De hype rondom $TRUMP was enorm, wat de prijs opdreef van 30 cent tot 70 dollar. De waarde kelderde weer toen de first lady háár munt lanceerde, $MELANIA.
De Trump-coin was na de inauguratie tegen de vier tientjes waard, die van Melania rond de 5 dollar. Toch goed nieuws voor de 47ste president van de VS, want zelf bezit hij het leeuwendeel van de muntjes die samen op papier 7,6 miljard dollar waard zijn. Trump is zoals bekend fan van crypto, maar de cryptowereld zelf vreest voor zijn imago na de spectaculair hebberige actie van Potus.
Rondje funding 💸
- Modemerk Labfresh wil 500.000 euro ophalen met obligaties om een vrouwencollectie te ontwikkelen. Oprichters Lotte Vink en Kasper Brandi Petersen klopten eerder al aan bij de crowd voor sharefunding, dit keer zoeken ze via Eyevestor vreemd vermogen.
- Jafar Shunnar en Chris Vezjak hebben 1 miljoen dollar opgehaald bij onder meer Invest International voor TAP (Talent Acceleration Platform), de dienst waarmee ze jonge Palestijnen aan remote werk helpen (en westerse bedrijven aan ambitieuze talenten).
Wat we ook lazen:
- Lidl-directeur Quirine de Weerd gaat haar klanten een planetary health diet adviseren (Telegraaf)
- ACM noemt bezwaar Fortnite-eigenaar ongegrond en eist ruim 1 miljoen euro (Nu.nl)
- EV-startup Canoo, potentiële klant van VDL Nedcar, failliet (Autoblog)
- Frankrijk is een kraamkamer voor de top van het Nederlandse bedrijfsleven (FD)
- Rotterdam en Antwerpen zetten rivaliteit opzij om chemiesector uit slop te trekken (FD)
- Dynamisch contract spekt zonnepaneelbezitter: besparing jaarlijks honderden euro’s (AD)