1. Jumbo levert omzet en marktaandeel in
Na jaren van flinke groei heeft Jumbo in 2024 omzet moeten inleveren. Het gaat om een daling van 2,7 procent tot 10,7 miljard euro, ten opzichte van 11 miljard euro in 2023. Het leeuwendeel van die omzet, ruim 10,6 miljard euro, werd gerealiseerd in de supermarkten. Daar werd voor 250 miljoen euro (-2,3 procent) minder afgerekend dan een jaar eerder.
Het familiebedrijf heeft volgens ceo Ton van Veen een ‘serieuze crisis’ achter de rug, waarin het onder andere te maken kreeg met het wegvallen van twee boegbeelden. Grondlegger Karel van Eerd overleed in 2022, zoon Frits is nog altijd verwikkeld in een strafzaak. Recenter werd de supermarktketen hard geraakt door het verbod op tabaksverkoop per juli 2024. Dat kostte Jumbo afgelopen jaar 400 miljoen euro, stelt Van Veen in een toelichting op de cijfers.
Toch is de topman optimistisch. Zou Jumbo die correctie meenemen, dan is de omzet juist met 3 procent toegenomen. De supermarktketen investeerde het afgelopen jaar naar eigen zeggen 150 miljoen in het verlagen van de prijzen, waardoor klanten meer in hun mandjes stopten. Een goed fundament voor verdere groei, aldus Van Veen.
Ander goed nieuws: de winst stijgt naar verwachting van 22 naar 30 miljoen, er is dit jaar voor 30 miljoen minder gestolen en de Belgische tak van Jumbo draait een jaar eerder dan verwacht break-even.
2. Prepaid-aanbieder Recharge regelt 45 miljoen van ABN Amro
Het Amsterdamse Recharge krijgt 45 miljoen euro van ABN Amro om de groeiplannen te bekostigen. Het fintechbedrijf wil nog dit jaar twee tot drie bedrijven overnemen en daarmee zijn positie in de prepaidmarkt versterken, zegt ceo Günther Vogelpoel tegen De Telegraaf.
Recharge verkoopt digitale prepaidkaarten, van beltegoed tot cadeaukaarten van grote merken zoals Bol.com, Amazon en Apple. Die markt is nog grotendeels fysiek. Vogelpoel: ‘Wij dagen dat systeem uit met onze digitale oplossingen.’
Recharge is al langer op overnamepad. Eind 2023 nam de scaleup Startselect uit Eindhoven over, een specialist in gamevouchers. Met het verse krediet hoopt de ceo verder uit te breiden in segmenten en nieuwe markten te betreden. Vogelpoel wil naar de Verenigde Staten, Canada en Australië en hoopt eind dit jaar voor 1 miljard aan waarde op zijn giftcards te verkopen.
3. Fastned zwakt groeiprognoses af
Fastned heeft de prognoses bijgesteld na een ‘uitdagend’ jaar. Het bedrijf rekende voor 2025 op een gemiddelde omzet van 400.000 euro per station, maar schroeft dat terug naar ruim 325.000 euro. De winstmarge wordt bijgesteld van ruim 40 procent naar 35 tot 40 procent. Fastned verwacht ook minder laadstations te openen. De verwachting was dat er eind dit jaar 420 tot 450 operationeel zouden zijn; dat worden er 400 tot 425.
Het snellaadbedrijf worstelt naar eigen zeggen met het ‘negatieve sentiment’ rondom elektrisch rijden, het afbouwen van subsidies en een dalende verkoop in sommige Europese markten. Volgens analist Joren van Aken (Degroof Petercam) spelen ook het volle stroomnet en bureaucratische rompslomp om bouwvergunningen te krijgen een rol, zegt hij tegen het FD.
4. Demcon lijft zaadveredelaar Seqso in
Het Twentse technologiebedrijf Demcon – ook het bedrijf dat met Thorizon en VDL bouwt aan een kleine kernreactor – neemt een meerderheidsbelang in Seqso uit Apeldoorn. Seqso is opgericht in 2010 en ontwikkelt en bouwt sorteer- en zaaimachines voor zaadveredelaars wereldwijd. De machines gebruiken geavanceerde beeldvormingstechnieken, waaronder röntgentechnologie, en AI voor kwaliteitscontrole van zaden. Dat moet het proces van zaadveredeling verbeteren en zo een bijdrage leveren aan het veiligstellen van wereldwijde voedselzekerheid.
Het bedrijf miste echter de capaciteit en expertise om aan de steeds verdergaande eisen van klanten te voldoen, stelt ceo Twan Boot in een persbericht. Seqso blijft zelfstandig opereren, de productie wordt verplaatst naar Enschede, bij Demcon.
5. Milieudefensie scherpt eisen in klimaatzaak ING aan
Milieudefensie zet de klimaatzaak tegen ING door. In aangepaste vorm: de milieuclub eist nu CO2-reductie voor negen vervuilende sectoren die de bank financiert, waaronder staal en de luchtvaart, en geen investeringen meer in nieuwe olie- en gasprojecten. Vorig jaar stelde de organisatie ING – ‘de bankier van de klimaatcrisis’ – aansprakelijk en legde het de eis op tafel dat de bank zijn totale emissies zou terugdringen met 45 procent in 2030. Tot een stap naar de rechter kwam het toen niet.
In de tussentijd verloor Milieudefensie het hoger beroep in een andere klimaatzaak. Tegen Shell, waarbij ook 45 procent CO2-vermindering werd geëist. Het Gerechtshof oordeelde toen dat zo’n algemene norm niet fijnmazig genoeg is om toe te passen op individuele bedrijven.
Milieudefensie heeft van die uitspraak geleerd, zegt directeur Donald Pols tegen NRC. ‘De lessen uit het Shell-arrest zijn meegenomen.’ Als ING niet voor het einde van februari reageert, volgt dagvaarding.
6. En dan dit: Pakistaanse luchtvaartmaatschappij blundert met ‘9/11-beeld’
Het was geen handige advertentie. ‘Paris, we’re coming today’ schreef Pakistan International Airlines bij een foto van een vliegtuig dat recht op de Eiffeltoren afvliegt. Het plaatje was bedoeld om aan te kondigen dat de nationale luchtvaartmaatschappij van Pakistan weer op de Franse hoofdstad gaat vliegen, maar het beeld doet veel mensen denken aan de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001. Zo blijkt uit de reacties op sociale media (‘Is dit een advertentie of een bedreiging?’).
De gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat de Pakistaanse premier Shehbaz Sharif een onderzoek heeft ingesteld, schrijft The Guardian. Sharifs minister van Financiën, Ishaq Dar, noemt de advertentie een ‘stupiditeit’.
Rondje funding 💸
- Softwarebedrijf Engyon heeft 1 miljoen euro opgehaald in een seedronde, die geleid werd door het Graduate Entrepreneur Fund. Het bedrijf van Berend Berendsen, Gerben Bas en Joachim Arts ondersteunt auditors bij het uitvoeren van audits en assuranceopdrachten voor CSRD-rapportages. Het verse groeigeld is bedoeld voor internationale groei en versterking van het R&D-team.
Rondje transfers 🔄
- Oud-minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) is per 1 februari 2025 de nieuwe bestuursvoorzitter van Nyenrode Business Universiteit. Ze volgt Koen Becking op, die in oktober vorig jaar afzwaaide. Voor haar ministerschap in het kabinet-Rutte IV was ze lid van de Eerste Kamer en directievoorzitter van adviesbureau Twynstra Gudde. Met haar benoeming is het bestuur van de businessuniversiteit weer compleet.
Wat we ook lazen:
- De handelsoorlog tussen China en het Westen gaat nu over cruciale batterijen (Trouw)
- Als startup naar de beurs? Wees voorzichtig, waarschuwt topman Goldman Sachs (FT)
- Kleine marktplaatsen kunnen nauwelijks aan verplichte belastingrapportage voldoen (NRC)
- Wetenschappers ontdekken fluorescerend eiwit uit verre toekomst (Volkskrant)
- Minder Ryanair-vluchten naar Spanje deze zomer vanwege hoge vervoerstarieven (Nu.nl)