1. Verduurzaming weegt zwaarder mee in bonus Shell-top
De bonussen van de Shell-top worden nadrukkelijker afgestemd op de duurzaamheidsprestaties van het gas- en olieconcern. Dat zei ceo Ben van Beurden bij de presentatie van de jaarcijfers, meldt Nu.nl. In hoeverre bonussen ervan af zullen hangen, moet uit het komende jaarverslag blijken, dat medio maart verschijnt. Voor het vaststellen van de langetermijnbeloningen van de top tellen duurzame prestaties straks mee voor 20 procent. Dat is nu nog 10 procent. Shell noteerde over 2021 een winst van 19,3 miljard dollar tegen 4,8 miljard dollar een jaar eerder.
2. Twee op de drie werkgevers hebben moeite met invullen vacatures
Een meerderheid van de werkgevers lukt het maar niet om vacatures in te vullen. Twee op de drie heeft grote moeite om personeel te vinden, blijkt uit onderzoek van het UWV. Geen sector ontkomt aan de personeelskrapte, maar volgens de uitkeringsinstantie is de nood het hoogst in de bouw, industrie, ICT, horeca, het openbaar bestuur en het onderwijs. Het UWV hield een enquête onder drieduizend werkgevers.
3. Jumbo ook in prijsconflict, A-merk uit het schap
Veel supermarkten zien zich momenteel geconfronteerd met prijsverhogingen van A-merken, maar gaan daar niet zo maar mee akkoord. Zo zitten de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en ijstheemerk Fuze Tea muurvast, waardoor het merk in veel Jumbo-schappen en online voorlopig niet te vinden is, meldt AD. ‘Dit soort gesprekken hebben tijd nodig’, is alles wat Fuze erover kwijt wil. Bij Albert Heijn ontbreken diverse producten van Nestlé al enige tijd. Nestlé zou aansturen op een prijsverhoging van twintig procent, Appie noemt die stijging ‘onvoldoende verklaarbaar’.
4. Ook Rotterdam doet darkstores van flitsbezorgers in de ban
Na Amsterdam gaat ook Rotterdam perk en paal stellen aan de oprukkende darkstores. De Maasstad stelt voorlopig een vestigingsverbod in voor nieuwe distributiecentra van flitsbezorgdiensten. Het vestigingsverbod geldt voor de duur van maximaal een jaar. Binnen deze termijn moet er een nieuw bestemmingsplan komen om de toekomstige vestiging van darkstores in goede banen te leiden, meldt het AD. Wethouder Roos Vermeij: ‘Afgeplakte ruiten, fietsen die de doorstroom in een winkelstraat blokkeren, lawaai bij de bevoorrading en roekeloos fietsgedrag. Met flitsbezorging op zich is niets mis, maar hoe het nu in de praktijk gaat is bloedirritant.’
5. Ceo ING: ‘2021 was een goed jaar’
ING heeft in 2021 onder de streep een kleine 4,8 miljard euro winst overgehouden. In het eerste coronajaar was dat nog zo’n 2,5 miljard euro. De winst kwam daarmee op bijna gelijke hoogte met die van 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. ING-topman Steven van Rijswijk kijkt dan ook met genoegen terug het afgelopen jaar: ‘We hadden 20 miljard aan betaalvakanties uitstaan, die zijn inmiddels allemaal terugbetaald. We zagen een groei van leningen van 13 miljard aan hypotheken en van onze zakelijke klanten. Ook de commissie-inkomsten aan betaalpakketkant en de investeringsproducten zijn gestegen. Het was een goed jaar, zegt hij tegen BNR.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Workwize pakt Startup van het Jaar-award
Workwize is de nieuwe Startup van het Jaar van MT/Sprout. Co-founder en ceo Michiel Meyer versloeg donderdagmiddag tijdens de pitchmiddag zijn medefinalisten van Anyways, Orderli en Salarise. De Amsterdamse startup Workwize wint daarmee de Startup van het Jaar-beker en mag een jaar lang de prestigieuze titel dragen. Workwize helpt bedrijven in het nieuwe tijdperk van hybride werken. Het ontwikkelt een inkoopplatform waar medewerkers van aangesloten bedrijven eenvoudig spullen kunnen bestellen als bureaus, printpapier en kantoorapparatuur. Bedrijven bepalen uit welke producten medewerkers kunnen kiezen, en via Workwize kunnen ze zaken als laptops ook blijven managen tijdens hun levensduur.
7. Zoom-topic: Late bezorging bezorgt PostNL miljoenenboete
PostNL bezorgde in 2019 5,66 procent van de post die op de eerstvolgende bezorgdag moest worden afgeleverd niet op tijd. Wettelijk mag dat maximaal 5 procent zijn. Reden voor toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) om het postbedrijf een boete op te leggen van 2 miljoen euro, meldt RTL Nieuws. PostNL tekent bezwaar aan tegen de boete omdat het na de overname van de Belgische concurrent Sandd in 2019 te maken kreeg met problemen in het netwerk van Sandd. De ACM schuift dat argument van tafel ‘omdat niet is gebleken dat PostNL adequaat op eventuele problemen bij Sandd heeft geanticipeerd’.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates