1. Nederlandse topbestuurder sombert, maar investeert wel
Het glas van de Nederlandse topbestuurder is momenteel halfleeg. Ceo’s zijn flink pessimistischer dan een jaar terug over de economische vooruitzichten, blijkt uit onderzoek van PwC. 89 procent voorziet krimp van de Nederlandse economie en 81 procent voorziet een neergang in de wereldeconomie. Vorig jaar was dit nog 15 procent.
Het traditionele antwoord op economische tegenspoed – ontslagen – wordt opvallend weinig gegeven. De botte bijl wordt gemeden vanwege aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Ceo’s voelen wel de druk om te moeten veranderen, omdat ze vrezen voor het bestaansrecht van hun bedrijf.
Lees ook: Waarom toekomstgerichte leiders minder last hebben van stress
2. Wereldeconomie afgelopen 6 jaar minder ‘circulair’ geworden
De wereldeconomie is in de afgelopen 6 jaar minder ‘circulair’ geworden. Dat is een opvallende conclusie in het Circularity Report 2023, een onderzoek van stichting Circle Economy in samenwerking met Deloitte. Het hergebruik van materialen is gedaald van 9,1 naar 7,2 procent. De doelstelling om in 2050 een kringloopeconomie te hebben, is daarmee juist verder uit zicht in plaats van dichterbij gekomen.
Het totale verbruik aan nieuwe materialen is enorm gestegen. Vijftig jaar terug haalden we nog 30 miljard ton aan nieuwe materialen uit de aarde, nu is dat 100 miljard ton.
Lees ook: Hans Stegeman (Triodos): ‘De circulaire economie heeft niet nóg meer nieuwe producten nodig’
3. Lightyear heeft al 21.000 orders binnen voor nieuwe zonneauto
De internationale autoleasemaatschappij Arval heeft een order voor 10.000 stuks van de Lightyear 2 geplaatst, meldt het FD. Het Brabantse Lightyear kondigde deze maand de nieuwe gezinsauto aan tijdens de techbeurs CES in Las Vegas. Eind 2025 moet het nieuwe model uit de fabriek rollen.
Met de gezinsauto die een kleine 40.000 euro moet kosten, wil het bedrijf toetreden tot de massamarkt. Leaseplan tekende in 2021 al een contract voor 5.000 stuks. Ook autodeelplatform MyWheels is een van de toekomstige afnemers.
Lees ook: Lex Hoefsloot (Lightyear): ‘Laat je ambitie niet los, ondanks alle tegengas’
4. Hema zamelt in meer winkels textiel in
Hema gaat in 116 vestigingen gebruikt textiel inzamelen. De warenhuisketen pakt door na een pilot met startup Drop & Loop, dat het textiel sorteert, hergebruikt en recyclet. De proef startte in het voorjaar van 2021 in 24 winkels. Van het 4.636 kilo ingezamelde textiel is de helft hergebruikt als tweedehandskleding en 42 procent verwerkt tot nieuwe vezels die zijn verwerkt in producten zoals tassen en kussens, aldus Hema in een persbericht.
Lees ook: Drop & Loop tovert versleten kleding om tot nieuw textiel
5. Just Eat Takeaway strikt derde Britse supermarkt
Just Eat Takeaway heeft een nieuwe Britse supermarktketen gestrikt. De maaltijdbezorger gaat ook boodschappen bezorgen voor Sainsbury’s, meldt Reuters. Dat gaat eerst gebeuren vanuit 175 supermarkten, in onder meer Londen, Edinburgh en Bristol. Eerder werden al samenwerkingen opgetuigd met de Britse supermarkten Co-op en Asda. De Britse dochter Just Eat gaat die bezorgingen uitvoeren.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Vergeet vooral je huidige medewerkers niet in de jacht op nieuwe
Het chronische personeelstekort kan ertoe leiden dat werkgevers zittend personeel uit het oog verliezen. Daarvoor waarschuwt Carina Schott, bestuurskundige en organisatiewetenschapper aan de Universiteit Utrecht, in gesprek met NU.nl. ‘Zij zijn een bron van kennis en moeten gemotiveerd blijven’, zegt Schott. Een van haar adviezen: geef werknemers meer autonomie door ze zelf te laten bepalen hoe ze hun werk inrichten. Datzelfde geldt voor de werk-privébalans.
Lees ook: Krappe arbeidsmarkt? Soms is een personeelstekort je eigen schuld
7. Bij de koffieautomaat: Cao-lonen stijgen ook in december flink
De loonstijging in cao’s was afgelopen maand gemiddeld 6,1 procent, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Daarmee waren de loonsverhogingen die werkgevers en vakbonden overeenkwamen wederom hoog. In november was al sprake van een recordstijging van 6,4 procent, schrijft BNR. In december werden 25 nieuwe cao’s afgesproken. Dat is twee keer zoveel als het gemiddelde voor deze maand.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates