1. Kwart miljoen zzp’ers geraakt door handhaving wet
De strengere controles op schijnzelfstandigheid die op 1 januari ingaan, kunnen een op de vijf zzp’ers raken. Het gaat dan om een kwart miljoen zelfstandigen, van wie er velen werken bij kinderopvangcentra, zorginstellingen, scholen of overheden. Nu de Belastingdienst de wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, gaat handhaven doen werknemers er goed aan hun arbeidsrelaties kritisch onder de loep te nemen, aldus de bank in haar sectorprognoses voor 2025-2026.
Nederland telt volgens het CBS 1,25 miljoen zzp’ers, ofwel bijna 13 procent van de beroepsbevolking. Met name in de zorg, waar het aantal zzp’ers de afgelopen vijf jaar met 60 procent steeg, werken vermoedelijk veel mensen die niet voldoen aan de criteria voor ondernemerschap. Werkgevers riskeren dat zzp’ers juridisch en fiscaal als werknemers worden gezien, wat kan leiden tot naheffingen en boetes.
Lees ook: De winnaars en verliezers in het paniekvoetbal over zzp
2. Google presenteert razendsnelle Willow-quantumchip
Google heeft met veel tamtam zijn nieuwste quantumchip aangekondigd, de Willow, die met fenomenale rekenkracht een nieuw tijdperk in de technologie zou inluiden. Krachtig is de chip zeker: hij doet 5 minuten over een wiskundige klus die de bestaande supercomputers miljarden jaren zou kosten, claimt de maker. Vooral de mate van foutcorrectie, een struikelblok bij de ontwikkeling van quantumcomputers, betekent een doorbraak.
De Willow is nog niet geschikt voor commerciële toepassingen en bestaat uit 105 qubits, de bouwblokken waaruit quantumchips bestaan. Niet alleen het aantal qubits is bepalend voor de rekenkracht van het type processor, maar vooral ook de foutcorrectie. Google claimt een manier te hebben gevonden die zorgt dat het aantal fouten juist daalt met de toename van het aantal qubits.
Lees ook: Quantum bloeit in Nederland, maar waar blijft de ASML van quantum computing?
3. Volksbank trekt 360 miljoen uit voor reorganisatie
De Volksbank, het moederbedrijf van onder meer SNS, ASN en RegioBank, neemt een voorziening van 340 tot 360 miljoen euro voor de eerder aangekondigde reorganisatie. Het geld is deels nodig om witwassen beter te kunnen bestrijden, maar het aantal filialen van SNS en RegioBank moet ook terug van ruim 600 tot ongeveer 320 à 360. Het overgrote deel wordt uitgebaat door franchisenemers. Van de 46 eigen SNS-filialen blijven er drie over, de rest gaat door als franchise.
Met de aankondiging maandag kwam Volksbank met meer details van een reorganisatie waarvan twee maanden geleden al het ’raamwerk’ bekend werd gemaakt. De reorganisatie zal gepaard gaan met het verlies van 700 tot 750 banen en moet vanaf 2026 een jaarlijkse besparing van 70 miljoen euro opleveren.
4. Biotechbedrijf Citryll uit Oss haalt 85 miljoen op
Biotechnologiebedrijf Citryll uit Oss heeft 85 miljoen euro opgehaald in een Series B-financieringsronde, geleid door Johnson & Johnson. De startup gebruikt het geld om een middel tegen reuma door te ontwikkelen en krijgt ook onder meer de Nederlandse investeerder Forbion en Novartis als aandeelhouder. Bestaande investeerders zoals BioGeneration Ventures, BOM en Curie Capital lapten bij.
Citryll werd in 2015 opgericht door onder anderen Helmuth van Es, die ook aan de basis stond van biotech-succes Galapagos. Het opgehaalde kapitaal wordt ingezet voor de verdere klinische ontwikkeling van CIT-013, een middel dat zich richt op NET’s, webachtige structuren die ontstekingen veroorzaken en waartegen nog geen middel bestaat.
5. Ondernemers geven Nederland een zesje
Ondernemers waarderen Nederland met een zesje. Ondanks dit cijfer blijft Nederland wel horen bij de internationale kopgroep van landen die het goed doen op het niveau van innovatie en concurrentievermogen. Dat blijkt uit de monitor ondernemingsklimaat die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is gedaan.
In 2022, het eerste jaar dat Stichting Economisch Onderzoek en de UvA het onderzoek deden, kreeg het vestigingsklimaat nog een zeven min (6,7). Afgelopen jaar daalde dat naar iets boven de zes (6,4) en nu is het opnieuw gedaald: 6,0. Ondernemers konden Nederland cijfers geven op basis van veertien thema’s, zoals infrastructuur, aanwezigheid van talent en financieringsmogelijkheden.
6. Ook Blokker-moeder failliet
Blokker-moeder Mirage Retail Group (MRG) heeft faillissement aangevraagd, zo maakte het maandag bekend. Winkelketen Miniso, die met negen vestigingen knuffels en schrijfbenodigdheden verkoopt aan scholieren, is te koop gezet. De Mirage Retail Group is aansprakelijk voor schulden en huurverplichtingen van Blokker en andere dochterondernemingen.
Omdat de huurbetalingen door het faillissement van Blokker in gevaar zijn, hebben de verhuurders vorderingen ingediend bij MRG. Daarnaast is MRG aansprakelijk voor een deel van de openstaande coronaschuld van Blokker aan de Belastingdienst van circa 13 miljoen euro. De recente verkoop van speelgoedketen Intertoys leverde niet genoeg op om aan die verplichtingen te voldoen.
7. Duurzaamheid bedrijven verschillend beoordeeld
Er zijn grote verschillen in hoe bedrijven en sectoren worden beoordeeld op hun duurzaamheid en positieve impact. Dat blijkt uit de SD400, het jaarlijkse onderzoek van MT/Sprout naar de waardering van zakelijke beslissers over de bijdrage van organisaties aan mens, milieu en goed bestuur.
Uit het onderzoek door de Universiteit van Amsterdam onder ruim 2.700 zakelijke beslissers blijkt dat adviesbureaus in sustainability, producenten van duurzame consumentengoederen en softwarebedrijven het vaakst als duurzame koplopers worden beschouwd. Ongeveer 1.700 bedrijven en instellingen zijn getoetst op ecologische en sociale duurzaamheid en goed ondernemingsbestuur. De 400 bedrijven met de hoogste score vormen gezamenlijk de Sustainable Development 400 (SD400).
Lees ook: SD400: dit zijn de voorlopers in duurzaamheid van 2024
Rondje funding 💸
- Marianne Meijers en Eva Meijer hebben 650.000 euro opgehaald voor Happybase, een platform dat werknemers de regie geeft over hun eigen ontwikkeling. Het geld komt van FiveStones Group, een groep business angels en nieuwe cco Jan Ewoud ten Brinke.
- Alveron Pharma uit Nijmegen heeft 5 miljoen euro opgehaald om zijn middel voor de snelle behandeling van hersenbloedingen verder te ontwikkelen. Broadview Ventures leidde de ronde, waaraan bestaande investeerders Sanquin, Thuja Capital, Waterman Ventures en Oost NL meededen.
- Next Sense, het softwarebedrijf dat dit jaar ontstond uit een fusie van solarbedrijf Physee en Edge Next, heeft 11,5 miljoen euro opgehaald bij ABP, ETF Partners en bestaande investeerders Edge, SHAPE Capital en Timeless Investments.
Rondje transfers 🔄
- Vrachtdirecteur Joost van Doesburg van Schiphol vertrekt bij de luchthaven, volgens De Telegraaf na conflicten met personeel en luchtvaartmaatschappijen.
Wat we ook lazen:
- ACM trekt vergunning omstreden energiebedrijf HollandsStroom (voorheen HEM) in (Volkskrant)
- Eneco schrapt 350 banen vanwege hogere kosten (NOS)
- Uber lanceert ook in Nederland Uber Teens, waarmee kids van 13 tot 17 een rit kunnen boeken via de app (TaxiPro)
- Neways uit Son grijpt hard in: 160 banen op de tocht bij toeleverancier Duitse auto-industrie (ED)