1. Shell en Rabobank strijden om Eneco
De combinatie Shell/PGGM werd eerder al genoemd als favoriete kandidaat om energiebedrijf Eneco over te nemen. De Telegraaf meldt nu dat er überhaupt nog maar twee serieuze overnamekandidaten zijn. Ook de combinatie van Rabobank en private-equityhuis KKR zijn nog in de running voor Eneco. Het Japanse Mitsubishi zou niet meer dan een ‘outsider’ zijn volgens ‘s lands grootste dagblad. Shell zou met de overname van Eneco een vergroeningsslag willen maken, terwijl Rabobank middels de acquisitie zou willen afrekenen met haar behoudende imago en aantonen dat er wel degelijk groots geïnnoveerd kan worden.
2. Hema ruilt Albert Heijn in voor Jumbo
Hema en Jumbo hebben een principeovereenkomst getekend voor een commerciële samenwerking. De bedrijven houden nog de kaken op elkaar over hoe de samenwerking er precies uit moet gaan zien. Het Financieele Dagblad meldt dat Jumbo’s keukenspullen en huishoudelijke artikelen van het Hema-merk gaan verkopen. Ingewijden stellen dat zo’n 20 à 25 Hema-filialen worden omgebouwd tot een Jumbo. Tenslotte wordt Hema mogelijk co-sponsor van de Jumbo-wielerploeg. Met de deal hoopt Hema zijn hoge schuldenlast te verminderen. De samenwerking met Jumbo betekent ook dat de warenhuisketen zijn eerdere partnerschap met Albert Heijn stopt. Er zouden dit jaar twee winkels van Hema en Albert Heijn worden geopend. De Zaanse grootgrutter zegt ‘verrast’ te zijn door het besluit.
3. Ontslagen Talpa-directeur moet ontslagvergoeding terugbetalen
De voormalige rechterhand van John de Mol, creatief directeur Patrick Scholtze, moet een ontslagvergoeding terugbetalen. Tussen creatief directeur Scholtze en Talpa lopen al lange tijde diverse rechtszaken. In oktober werd in hoger beroep geoordeeld dat Scholtze nog recht had op een extra bonus. In het hoger beroep waarvan nu het vonnis is gepubliceerd draaide het om de ontslagvergoeding van ruim een miljoen euro die was toegewezen door de kantonrechter. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde, net als de kantonrechter, dat Talpa Scholtze in 2017 niet had mogen schorsen, maar vindt wel dat het bedrijf van De Mol zich afdoende heeft ingespannen om de creatief directeur weer aan het werk te helpen. Scholtze weigeren andere functies dan creative director en wilde ook niet via een traject op zijn functie terugkomen. Het valt Talpa daarom niet te verwijten dat Schotlze niet meer aan het werk kon. Hij moet de netto ontslagvergoeding, 493.000 euro, dit jaar terugbetalen. Ook de kosten van het hoger beroepen komen voor zijn rekening.
4. Aandeelhouders en werkgevers kunnen topbeloningen makkelijker blokkeren
De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met een wet die aandeelhouders en werknemers van beursgenoteerde bedrijven meer zeggenschap geeft over topsalarissen. Voortaan moet driekwart van de aandeelhouders instemmen met het beloningsbeleid, nu is dat nog 50 procent plus 1 stem. Nou hoeven individuele bestuurders niet direct te vrezen voor een salarisverhoging. Aandeelhouders stemmen niet over specifieke salarissen, maar over algemene zaken zoals de regels voor het uitdelen van bonussen. Vanaf 2020 mogen aandeelhouders ook stemmen over het verslag dat bedrijven over bestuurderssalarissen schrijven. Wanneer de ondernemingsraad een commissaris voordraagt zal deze voortaan in de remuneratiecommissie plaatsnemen.
5. Bol.com stapt in de mode
Bol.com zou in gesprek zijn met kledingmerken als G-Star en Tommy Hilfiger om hun kleding via de webwinkel te verkopen. Het Financieele Dagblad meldt op basis van ingewijden dat het dochterbedrijf van Ahold zijn stap in merkkleding in januari ‘groots’ wil aankondigen. Het openen van een mode-afdeling zou een defensieve stap zijn, omdat de Nederlandse tak van Amazon naar verluidt ook met het verkopen van kleding begint. Retailexperts verwachten een heftige concurrentiestrijd op de Nederlandse online modemarkt, waarbij vooral het verlieslatende Wehkamp het zwaar zal hebben. Bol.com gaat niet in op specifieke vragen van de krant, maar laat wel weten dan een uitbreiding naar de modecategorie ‘logisch’ zou zijn.
6. Must read: ‘Voer een vrouwenquotum in voor de top 100 managers’
Ja, een quotum van 30 procent vrouwen voor raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven is een paardenmiddel. Toch vindt APG-bestuurder Francine van Dierendonck dat dit niet ver genoeg gaat. Het quotum zou zich niet moeten beperken tot de raad van commissarissen. ‘Waarom niet óók een quotum voor raden van bestuur? Wat mij betreft komt dat er zelfs voor de top-50 of top-100 managers van een bedrijf’, zegt ze in NRC Handelsblad. Volgens de voormalige MT-goudhaan is een quotum nodig als breekmiddel. Na een jaar of acht zou het quotum niet meer nodig moeten zijn, omdat de diversiteit dan gewaarborgd is.
7. Koffieautomaat: KPMG wil luxe vergaderzaal dumpen
Accountantskantoor KPMG heef vastgoedmakelaar JLL de opdracht gegeven om een huurder te vinden voor z’n luxueuze vergaderzaal. Number Twenty, zoals het gebouw bekendstaat, is de plek waar KPMG-partners hun cliënten in een chique omgeving kunnen vertroetelen. KPMG ligt in het Verenigd Koninkrijk al enige tijd onder de loep wegens boekhoudschandalen, onder meer in de zaak van ter ziele gegane bouwbedrijf Carillion. De accountantsclub zou van de vergaderzaal, die jaarlijks zo’n 4 miljoen pond aan huur kost, af willen om de schijn van te nauwe banden met de clientèle te vermijden.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van vrijdag.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.