1. Allianz: pittige recessie in VS op komst
Kredietverzekeraar Allianz verwacht eind dit jaar een pittige recessie in de VS. Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux, laten te veel indicatoren op dit moment een neergang zien. Hij noemt de Amerikaanse benzineprijs die in een duikvlucht is geraakt, retailverkopen die dalen, terugval van de industriële productie en een duikvlucht van de orders voor kapitaalgoederen. ‘Het is niet voor niks dat het ondernemersvertrouwen in de VS ongekend laag is momenteel’, stelt Geeroms.
Ook de rechterhand van superbelegger Warren Buffett, de 96-jarige Charlie Munger, is somber. Ook hij spreekt van een recessie in de VS, met name in de vastgoedmarkt. Hij waarschuwt dat Amerikaanse banken ‘vol zitten met slechte leningen’. De waarde van het vastgoed dat de banken in onderpand hebben, is dan lager dan de waarde van het verstrekte krediet, wat betekent dat ze verliezen riskeren.
Lees ook: Crisis? Zo doorstaat jouw bedrijf een recessie
2. Ook flitsbezorger Flink nu overnameprooi
Waarschijnlijk verdwijnt na Gorillas ook Flink van het toneel van flitsbezorging. Volgens zakenkrant Financial Times is de flitsbezorger de nieuwe overnameprooi van het Turkse Getir, dat eerder Gorillas inlijfde. Nu zou Getir overnamegesprekken voeren met Flink.
Het flitsbedrijf, dat net als Gorillas Duits is, is ook actief in Nederland. Als de overname doorgaat, dunt het aantal flitsbezorgbedrijven snel uit. Getir kocht Gorillas in december vorig jaar.
Lees ook: Flitsbezorging? Dat wordt toch helemaal niks!
3. Banken al langer op de hoogte van megafraudeur Max R.
De in april gearresteerde ‘wonderbelegger’ Max R. klopte afgelopen jaren miljoenen uit de zakken van een groep van minstens tachtig vermogende beleggers. Opmerkelijk genoeg wisten banken al langere tijd dat het goed fout zat met R. De vraag is hoe hij desondanks tot voor kort vrij spel had.
Uit onderzoek van het FD blijkt dat ING, Rabobank en later Bunq al in een vroeg stadium hun bedenkingen hadden bij de activiteiten van de pas 26-jarige Amsterdamse zakenman. Stuk voor stuk troffen zij maatregelen.
4. Pot STAP-budget in drie uur leeg
Het potje voor de tweede ronde van het STAP-budget dit jaar is maandag binnen drie uur leeg geraakt. Vanaf 10.00 uur kon iedereen die dat wilde een aanvraag doen voor een tegemoetkoming van maximaal 1.000 euro in studiekosten. Het studiebudget was al geliefd. Nu bekend werd dat het volgend jaar alweer afgeschaft wordt, is dat niet anders.
Voor dit jaar is in totaal 170 miljoen euro beschikbaar. Daarmee zouden 200.000 mensen kunnen worden geholpen.
5. JPMorgan Chase koopt geplaagde First Republic Bank
Vrijwel alle activa van de Amerikaanse First Republic Bank komen in handen van zakenbank JPMorgan Chase. Dat meldt het Californische ministerie voor Financiële Bescherming en Innovatie maandag in een verklaring. Daarin staat dat toezichthouder FDIC beslag heeft gelegd op de getroebleerde bank en een bod van JPMorgan Chase heeft geaccepteerd. First Republic Bank is daarmee de derde Amerikaanse bank in nog geen twee maanden die ten onder is gegaan.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Wie gaat de AI-race domineren?
Er is een hevige strijd gaande tussen de techgiganten over AI en wie daarmee het eerste het grootste marktaandeel pakt. Microsoft investeerde miljarden in ChatGPT van nieuwkomer OpenAI en integreerde de tool onder meer in Bing. Google werkt hard om ChatGPT-rivaal Bard versneld op de markt te brengen.
De snelheid waarmee alles gebeurt, roept ethische vragen op, zowel bij Microsoft als bij Google. The New York Times schrijft dat medewerkers wier werk het is om bijvoorbeeld AI-producten te testen, bij beide bedrijven zorgen hebben. Google-topman Sundar Pichai zei onlangs dat hij na het testen van enkele AI-projecten binnen Google ‘sprakeloos’ was en dat de maatschappij zich moet voorbereiden op de impact. ‘Dit gaat elk product in elk bedrijf raken.’
Lees ook: De Nederlandse AI-zoekmachine Weaviate is onmisbaar
7. Bij de koffieautomaat: Personeel FNV nu zelf in staking
Werknemers van de vakbond FNV staken dinsdag. Ze willen dat hun lonen meestijgen met de inflatie, die afgelopen jaar 10 procent bedroeg volgens cijfers van statistiekbureau CBS. De vakbondsdirectie wil niet verder gaan dan een verhoging tot 7 procent. De staking op dinsdag duurt de hele dag en alle vestigingen van FNV in het land doen mee. Geplande stakingen in ander sectoren, bijvoorbeeld bij Albert Heijn, gaan gewoon door.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates