1. Omstreden ASML-concurrent haalt 136 miljoen op
De omstreden ASML-concurrent DongFang JingYuan Electron heeft 136 miljoen euro opgehaald, meldt het FD. De oprichter van het bedrijf, een oud-werknemer van ASML, wordt door de Amerikaanse autoriteiten gezocht voor bedrijfsspionage. ASML sprak eerder zijn zorgen uit dat het bedrijf mogelijk bedrijfsgeheimen heeft ontfutseld. Peking heeft DongFang JingYuan betiteld als cruciaal voor de ontwikkeling van de binnenlandse chipindustrie.
Lees ook: Waarom ze bij ASML innoveren met mensen met autisme en ADHD
2. Werkgevers bezorgd over hoge werkdruk door krappe arbeidsmarkt
Veel bedrijven maken zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van het UWV, meldt RTL Nieuws. Was in 2022 het dossier personeel al een grote zorg, voor 2023 rekenen werkgevers op nog meer kopzorgen.
Twee op de drie werkgevers heeft nu al een enorme klus aan het vervullen van vacatures, die steeds langer open staan. Een kwart van de werkgevers rekent erop dat de personeelsproblemen zullen toenemen. De werkdruk blijft onverminderd hoog of wordt zelfs nog hoger, verwacht 93 procent van de werkgevers.
Lees ook: Grote zorgen over personeelstekort in 2023: hoe ga je daar als leider mee om?
3. Onderzoek: ingesleten cultuur van racisme bij Buitenlandse Zaken
Binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken heerst een ingesleten cultuur van racisme, discriminatie en uitsluiting. Dat is de zeer pijnlijke conclusie na een onafhankelijk onderzoek in opdracht van het ministerie. ‘Het rapport raakt ons diep. Wat collega’s meemaken, wat gezegd wordt en welk gevoel dat geeft, vinden we onacceptabel,’ schrijft de hoogste ambtenaar van het ministerie, secretaris-generaal Paul Huijts, in een begeleidende brief.
Het ministerie vroeg twee jaar geleden om het onderzoek naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging. De ambtelijke top wilde weten of medewerkers binnen de eigen organisatie racisme ervaren.
4. Prijsvrij en D-reizen lopen ruim 100 miljoen mis door chaos Schiphol
Reisbedrijf Prijsvrij en de vorig jaar overgenomen reiswinkelketen D-reizen hebben een goed jaar achter de rug. De omzet klom naar 480 miljoen euro, maar volgens de organisatie zou de omzet flink hoger uitgevallen zijn zonder de chaos op luchthavens, waaronder Schiphol. Zonder die ellende zou de omzet 100 miljoen hoger zijn uitgekomen, stelt financieel directeur Kevin Ooms in het FD.
5. Europees gastekort dreigt in winter 2023
Voor de volgende winter dreigt voor de EU een substantieel gastekort, waarschuwt energieagentschap IEA. Het totale tekort kan oplopen tot zo’n 27 miljard kubieke meter gas, 7 procent van het Europese verbruik. Voor een oplossing moet 100 miljard euro extra geïnvesteerd worden in onder meer isolatie van gebouwen en woningen en meer duurzame energiebronnen.
6. Aanvraagmogelijkheid STAP-budget verlaat vanwege fraudemaatregelen
Het STAP-budget, aan te wenden voor bijscholing, is pas vanaf 28 februari aan te vragen. Het kabinet wint zo tijd om maatregelen te nemen die misbruik van dit opleidingsbudget voorkomen. Het ‘potje’ zou bijvoorbeeld worden ingezet voor snoepreisjes, meldt Nu.nl. 3.500 opleidingen die zijn geregistreerd in het STAP-register worden nu tegen het licht gehouden. Iedereen die ouder is dan achttien jaar en nog geen AOW ontvangt, kan het budget van 1.000 euro aanvragen voor bijscholing.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
7. Must read: Dit deelplatform denkt te profiteren van de economische recessie
De kans op een mondiale recessie neemt toe. Sterker: volgens sommigen zitten we we er al middenin. Het ene na het andere techbedrijf grijpt in en snijdt in het personeelsbestand, maar het Amsterdamse deelplatform Peerby denkt juist te kunnen profiteren van de huidige situatie. Naast het economische tij is er nog een zwaard van Damocles dat positief kan uitwerken voor Peerby, zegt founder Daan Weddepohl tegenover BNR. ‘Het is nu pas mainstream geworden om echt na te denken over de ecologische voetafdruk.’
Lees ook: Daan Weddepohl (Peerby): ‘Misschien was ik wel een Don Quichotte die doordraaide’
8. Bij de koffieautomaat: Hema heeft nu ook vibrators in het schap
Hema verkoopt naast theedoeken, pyjama’s en rookworsten voortaan ook vibrators. Het warenhuis biedt sinds maandag een collectie seksspeeltjes aan en werkt hiervoor samen met EasyToys. De lijn bevat ook vibrerende eitjes, giftsets, condooms, flesjes glijmiddel en massageolie.
Seksueel plezier is heel normaal, stelt Hema in een persbericht, en daarom mag het volgens de retailer niet ontbreken in het schap. ‘Als iets bewijst dat seksspeeltjes inmiddels een maatschappelijk geaccepteerd fenomeen zijn, dan is het wel dat ze nu in de schappen van de Hema liggen’, zegt Eric Idema, topman en oprichter van erotiekconcern EQOM, het moederbedrijf van EasyToys.
Lees ook: Zo maakt Eric Idema van het bedrijf achter EasyToys een multinational in erotische speeltjes
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates