1. Hard vonnis over woekerpolissen brengt claim tegen NN dichterbij
Verzekeraar NN zat fout met woekerpolissen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld in een zaak die was aangespannen door claimorganisatie Woekerpolis.nl. NN is volgens de rechter te onduidelijk geweest over de kosten van woekerpolissen die honderdduizenden klanten in het verleden hebben afgesloten.
De uitspraak maakt de kans groter dat gedupeerden een forse schadeclaim indienen. Op de beurs leverde het aandeel NN woensdag bijna 19 procent in. Ook ASR kelderde ruim 14 procent. Dat heeft de Nederlandse activiteiten overgenomen van Aegon, die ook woekerpolissen verkocht.
2. Philips verzweeg duizenden klachten over apneuapparaten
Philips heeft vanaf 2010 zo’n 3.700 klachten over apneu- en beademingsapparaten achtergehouden voor de Amerikaanse toezichthouder FDA. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Het bedrijf had die eigenlijk binnen dertig dagen moeten melden, maar registreerde de klachten alleen intern. Ook verzweeg Philips dat elf gebruikers van de apparatuur zijn overleden.
Volgens betrokkenen was het Nederlandse hoofdkantoor lange tijd niet op de hoogte van de klachten, onder meer doordat computersystemen bij het Amerikaanse dochterbedrijf in Pittsburgh niet goed waren gekoppeld met die in Amsterdam. De achtergehouden klachten zijn begin 2022 alsnog overhandigd aan de FDA.
3. Topvrouw van het Jaar voelt zich onveilig door harde kern Ajax
Pier Eringa stapt op als voorzitter van de raad van commissarissen bij Ajax. Hij is het tweede slachtoffer van de crisis bij de Amsterdamse voetbalclub. Eerder vloog technisch directeur Sven Mislintat de laan uit.
De fanatieke supporters van de F-Side eisen het vertrek van nog vier bestuurders, waaronder Annette Mosman. Zij is lid van de raad van commissarissen van Ajax, ceo van pensioenuitvoerder APG, Topvrouw van het Jaar 2022 en alumna van MT/Sprouts Inclusive 30.
Tv-programma Op1 vroeg Mosman om een reactie, maar zij wilde niet in de uitzending komen. Wel stuurde ze een bericht via WhatsApp dat de presentatoren mochten voorlezen: ‘Hierover valt veel te zeggen, maar om eerlijk te zijn kan ik nu voor mijn eigen veiligheid niet naar voren stappen en bijvoorbeeld bij Op1 verschijnen. Deze wereld is bizar.’
Lees ook: Annette Mosman, Topvrouw van het Jaar 2022: ‘De tijd van de alwetende ceo is voorbij’
4. Chemours aansprakelijk voor vervuiling met pfas
Chemische fabriek Chemours, voorheen onderdeel van DuPont, is aansprakelijk voor schade door pfas-uitstoot in de periode 1984 tot en met 1998. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag bepaald. De teflonfabriek in Dordrecht heeft bij het aanvragen van vergunningen steeds belangrijke informatie achtergehouden.
De zaak was aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden. Die zijn blij met het vonnis en kunnen waarschijnlijk de schade gaan verhalen op Chemours. Al kan het nog jaren duren voordat ze geld zien.
5. McKinsey schikt opnieuw in opiatencrisis
McKinsey koopt in de Verenigde Staten opnieuw rechtszaken af wegens zijn rol in de opiatencrisis. De consultancyfirma heeft een schikking getroffen van 230 miljoen dollar met honderden lokale overheden en scholen. McKinsey adviseerde de makers van zeer verslavende pijnstillers. Die hebben volgens sommige schattingen het leven gekost aan ruim een half miljoen mensen.
Lees ook: De onthutsende keerzijde van adviesfabriek McKinsey
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Anthropic wil ‘minder schadelijke’ AI-chatbots maken
4 miljard dollar. Dat wil techgigant Amazon steken in Anthropic, de nieuwe darling van AI-investeerders. Alles met kunstmatige intelligentie is natuurlijk hot, maar wat maakt Anthropic anders? De Volkskrant dook in de geschiedenis van het bijna drie jaar oude bedrijf.
Anthropic wil AI ontwikkelen die niet schadelijk is voor de wereld. Daarmee zet het zich af tegen OpenAI, bekend van ChatGPT. Al zijn er ook genoeg overeenkomsten: Anthropic is opgericht door oud-werknemers van OpenAI.
7. Bij de koffieautomaat: Geen cent van veiling WK-shirts naar Qatar
De shirts die spelers van het Nederlands elftal op het WK in Qatar droegen, zijn vorig jaar geveild. Dat leverde 380.000 euro op. De KNVB beloofde dat het volledige bedrag naar arbeidsmigranten in Qatar zou gaan. Negen maanden later is er nog geen cent daar terechtgekomen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Wel streek de organisator van de veiling 150.000 euro op voor gemaakte kosten.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates