1. Streamingdienst Disney exclusief in Nederland
Disney heeft zijn streamingdienst Disney+ exclusief in Nederland uitgebracht, twee maanden voor de wereldwijde lanceerdatum. Sinds gisteren kunnen Nederlandse gebruikers de app zo’n zestig dagen lang gratis uitproberen. Door Disney+ eerst in ons land te testen, zou het entertainmentbedrijf willen voorkomen dat het betreden van de competitieve Amerikaanse markt gepaard gaat met technische problemen. Disney+ streamt films en series uit het Disney-imperium, zoals Star Wars, Pirates of the Caribbean en Frozen. Vanaf 12 november kost de dienst 6,99 euro per maand. Disney wil op deze manier de concurrentie aangaan met onder andere Netflix en YouTube.
2. D66 pleit voor tijdelijk vrouwenquotum
Coalitiepartij D66 wil dat er een tijdelijk minimumquotum komt voor vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven. De huidige stimuleringsregels leveren volgens Kamerlid Vera Bergkamp te weinig op en ze wil gelijke kansen op de arbeidsmarkt afdwingen. De afgelopen jaren moesten de grote bedrijven al streven naar minstens 30 procent vrouwen in het bestuur. Toch is nog maar één op de twaalf bestuurders een vrouw. Bergkamp wil een quotum van 30 procent. “Meer vrouwen zijn nodig om de werkcultuur te veranderen”, zegt ze. “We hebben een hamer nodig om de apenrots plat te slaan. Een tijdelijk vrouwenquotum is die hamer.” De discussie over het geringe aantal topvrouwen speelt al jaren. In de Tweede Kamer is er nog geen meerderheid om een afdwingbaar quotum in te voeren.
3. ‘SBM verhult gif bij sloop tanker’
SBM Offshore heeft een ernstig vervuilende gastanker laten slopen in India, meldt Zembla. Volgens het programma waren de mensen die het schip ontmantelden niet op de hoogte gesteld van de kwikdampen die erbij vrijkwamen. De slopers droegen nauwelijks beschermende kleding. In de uitzending, die gisteravond op NPO 2 werd uitgezonden, is te zien dat een specialistisch bedrijf zeer hoge concentraties kwik mat. SBM probeerde volgens het onderzoeksprogramma de giftige stoffen te verhullen om zo miljoenen op de schoonmaakkosten te kunnen besparen. Het sloopbedrijf en SBM Offshore zeggen dat het verhaal niet klopt.
4. Cfo Intertrust pakt plotseling koffers
Na nog geen 365 dagen stapt chief financial officer Hans Turkesteen alweer op bij Intertrust. Waarom hij na amper een jaar zijn koffers pakt bij het trustkantoor, is onduidelijk. Wel volgt zijn vertrek bijna twee maanden na de bekendmaking dat chief commercial officer Henk Pieter van Asselt opstapt bij het Amsterdamse bedrijf. Intertrust heeft meteen een nieuwe financieel directeur aangesteld: Rogier van Wijk, die vanaf 2017 controller van Intertrust is. Saillant detail: ook de voorganger van Turkesteen was snel weg bij het bedrijf. Maarten de Vries hield het ‘slechts’ acht maanden vol als Intertrusts cfo.
5. Huawei wil best 5G-techniek verkopen aan westers bedrijf
Huawei is bereid zijn kennis over 5G-technologie met een westers bedrijf te delen. De licenties, patenten, codes en blauwdrukken worden dan voor een nog onbekend bedrag openbaar gemaakt. Op die manier ontstaat er in feite een concurrent voor het Chinese technologiebedrijf. Huawei-topman Ren Zhengfei zegt in een interview met The Economist dat een koper het recht krijgt om de broncode aan te passen. Het aanbod is een poging van Huawei om het wantrouwen tegen de 5G-technologie van het bedrijf weg te nemen. Veel westerse landen vrezen dat Huawei een verlengstuk vormt van de Chinese staat.
6. Must read: topman minder overmoedig met vrouw in bestuur
Het hebben van vrouwelijke bestuursleden helpt de overmoedigheid van mannelijke ceo’s te temperen, waardoor de algehele besluitvorming voor het bedrijf wordt verbeterd, blijkt uit onderzoek van Harvard Business Review (HBR). Overmoed leidt ertoe dat ceo’s namelijk rendementen overschatten en risico’s onderschatten, wat kan leiden tot overinvestering en het nemen van buitensporige risico’s, waardoor aandeelhouderswaarde wordt vernietigd. HBR was benieuwd hoe het bestuur – dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de ceo – de neiging van een topman om overmoedig te worden zou kunnen matigen.
7. Koffieautomaat: minister Blok ‘designated survivor’ op Prinsjesdag
Minister Blok is dit jaar niet op Prinsjesdag in Nederland en treedt op als ‘designated survivor’. Het is dit jaar voor het eerst dat met opzet niet de hele ministersploeg aanwezig is bij het uitspreken van de Troonrede. Blok is op 17 september in Straatsburg voor een kennismaking met Nederlandse Europarlementariërs. Bronnen in Brussel bevestigen dat hij Prinsjesdag mist. Het idee van de ‘designated survivor’ is komen overwaaien uit de VS, mede door een Netflix-serie. Daar is bedacht dat bij een eventuele aanslag in ieder geval een lid van het kabinet zal overleven; in dat opzicht kun je vraagtekens plaatsen bij het vermelden van de locatie van Blok op Prinsjesdag. Het plan om dat in Nederland in te voeren kwam van D66.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, met dagelijks de 7 van MT, plus artikelen als analyses, expertblogs en columns.