1. Kees Koolen & co te weinig poen voor Eneco
Het plan was ambitieus, maar naar nu blijkt niet haalbaar. Het Groene Consortium, onder leiding van oud-Booking-ceo Kees Koolen, heeft simpelweg het geld niet om Eneco te kopen. De waarde van de energiemaatschappij zou op zo’n drie miljard euro liggen. ‘We zijn nog niet door naar de volgende ronde’, aldus consortium-lid Gerben Pek tegen Het Financieele Dagblad. ‘Ons consortium heeft in de ogen van Eneco nog niet aan kunnen tonen over voldoende financiële middelen te beschikken om 93 procent van de aandelen Eneco over te nemen.’ Maar Het Groene Consortium is nog in gesprek met Citigroup; het wil alsnog aantonen dat het over genoeg geld beschikt ‘om vervolgens een niet bindend bod uit te kunnen brengen’.
2. SoftBank stopt 125 miljoen in Google-internetballonnen
Het Japanse SoftBank investeert via het onderdeel HAPSMobile 125 miljoen dollar in Project Loon, het Google-initiatief van luchtballonnen vol WiFi-apparatuur. HAPSMobile krijgt in ruil voor de miljoeneninvestering een minderheid van de aandelen. Ook hebben beide partijen afgesproken dat Project Loon op zijn beurt een optie heeft om eenzelfde bedrag te investeren in HAPSMobile. Google wil met de WiFi-luchtballonnen internet aan gaan bieden boven afgelegen gebieden waar het aanleggen van een fysiek netwerk bemoeilijkt wordt.
3. Megafusie Deutsche Bank en Commerzbank in ijskast
Deutsche Bank en Commerzbank gaan niet fuseren tot een megabank, want de banken hebben gisteren een punt achter de gesprekken gezet. Deutsche Bank schrijft in een persbericht dat na een analyse is gebleken dat de voordelen niet groter zijn dan de risico’s bij een fusie. Minister van Financiën Olaf Scholz had zich positief uitgesproken over een samengaan, maar het personeel en de vakbonden vreesden voor enorme ontslagrondes. Naar verluidt zou de fusie een banenverlies van dertigduizend banen opleveren. Er waren ook geruchten dat ING belangstelling zou hebben voor Commerzbank.
4. Lidwien Suur (cfo ANWB) naar Achmea
Lidwien Suur treed per september toe tot de raad van bestuur van Achmea. Het voormalig Goudhaantje is momenteel nog financieel directeur van de ANWB. De 44-jarige Suur vervult de vacature die eind vorig jaar is ontstaan door het vertrek van Roelof Konterman bij de verzekeraar. Ze wordt verantwoordelijk voor onder andere de divisies Schade & Inkomen, Centraal Beheer en Interpolis. Suur bekleedde vanaf begin 2012 de functie van algemeen directeur van Unigarant en ANWB Verzekeren en maakt sinds 2014 deel uit de ANWB-directie. Ze heeft daarvoor diverse directiefuncties bekleed bij ING/Nationale-Nederlanden.
5. PvdA wil digitaks voor tech-reuzen
Oppositiepartij PvdA komt met een initiatiefwetsvoorstel voor een belasting voor digitale bedrijven als Google, Uber, Netflix en Airbnb. Die zou moeten gaan gelden voor techbedrijven die 750 miljoen euro omzetten en in Nederland minimaal 25 miljoen. Die techbedrijven betalen nu weinig tot geen belasting in Nederland, omdat ze hier geen kantoor hebben of ze betalen alleen winstbelasting. Ook landen als Frankrijk, België en Spanje willen een digitale belasting invoeren. Het kabinet wil liever wachten op een oplossing in EU-verband, omdat zo’n gezamenlijke belasting efficiënter is.
6. Must-read: ‘Groei Eindhoven Airport moet stoppen’
Eindhoven Airport moet tot in ieder geval 2022 niet verder groeien dan 41.500 vliegbewegingen per jaar om hinder te voorkomen, schrijft oud-staatssecretaris Pieter van Geel aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). De Brabantse luchthaven moet zich tot 2030 ook gaan richten op het verminderen van de geluidshinder, concludeert Van Geel. Het advies is een tegenvaller voor het grootste vliegveld na Schiphol, dat uitbreidingsplannen hoog op de agenda heeft staan.
7. Koffieautomaat: Ghosn voor vier miljoen op vrije voeten?
Het was alweer een paar dagen stil rond de voormalig topman van Nissan, maar Carlos Ghosn lijkt zijn borgsom van vier miljoen euro te willen betalen. De gevallen Japanner wil zich in zijn appartement in Tokio samen met zijn advocaten voorbereiden op zijn proces, maar of dit plan ook daadwerkelijk doorgaat is nog maar de vraag. De rechtbank in Tokio wil hem na zijn borgtocht op vrije voeten laten, maar het Openbaar Ministerie heeft inmiddels bezwaar aangetekend. To be continued…
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.