1. Consortium rond oud-CEO Booking.com wil van Eneco groene kampioen maken
De groep investeerders die zichzelf ‘Het groene consortium’ noemt bestaat uit Kees Koolen, oud-CEO Booking.com en investeerder van het eerste uur, Gerben Pek, directeur van groothandel in zonnepanelen Gutami, Michiel Rexwinkel, grootaandeelhouder Greenchoice, en Willem Smelik, directeur van investeringsfonds Meewind, meldt nu.nl. Ze denken Eneco te kunnen kopen voor 3 miljard euro. Geld dat ze op willen halen bij banken en investeerders uit Nederland, Denemarken, Noorwegen en Australië. Het FD meldt dat uit vertrouwelijke documenten blijkt dat de ondernemers financiële rugdekking krijgen van twee buitenlandse partijen: de Australische investeerder Macquarie en het Chinese conglomeraat Sumec.
2. Familie Swinkels van Bavaria haalt recordomzet
Swinkels Family Brewers, de maker van Bavaria, heeft vorig jaar zijn hoogste omzet ooit gehaald, met een positief bedrijfsresultaat van bijna 54 miljoen euro. De onderneming boekte een omzet van €713 mln, meldt het Eindhovens Dagblad. Dat is ruim 8% meer dan in 2017. Het is het vierde jaar op rij dat het Brabantse familiebedrijf een recordomzet boekt. Vandaag presenteert de brouwerij zijn jaarcijfers, voor het eerst onder aanvoering van topman Peer Swinkels die gister het stokje overnam van Jan-Renier Swinkels.
3. Weer vertrekt er een directeur bij Centric
De onrust in de top van IT-bedrijf Centric houdt aan. Nadat eerder de algemeen directeur, de financieel directeur en een bestuurder waren vertrokken, stapt nu ook Ronald Plomp, directeur outsourcing, op, vertellen bronnen aan de Volkskrant. Saillant detail is de rol van Rian van Rijbroek, die een steeds grotere rol heeft gekregen in het leven en het bedrijf van oprichter en miljonair Gerard Sanderink. De zelfverklaard cyberspecialist kwam in opspraak door plagiaat in een boek dat ze schreef met Willem Vermeend en door een interview in Nieuwsuur.
4. Spionagesoap: Samsung ontkent betrokkenheid, ASML zegt dat Samsung er niet achter zat
Volgens de NOS liet ASML-topman Peter Wennink in een interview met Nieuwsuur doorschemeren dat de spionage niet uit China maar uit Korea afkomstig was, en suggereerde vervolgens dat Samsung wel achter de diefstal van bedrijfsgeheimen moest zitten. Samsung ontkent in alle toonaarden er iets mee te maken te hebben. Via een woordvoerder laat het bedrijf weten dat het beschermen en respecteren van intellectuele eigendomsrechten van anderen een topprioriteit is. ‘We zijn zeer teleurgesteld over de berichten in de media waarin is verondersteld of zelfs gesuggereerd dat Samsung betrokken is bij enige kwaadwilligheid tegen ASML, wat niet waar is.’ Samsung benadrukt dat de samenwerking met ASML altijd goed is gebleven. Hierop laat ASML in een verklaring weten dat de nieuwsberichten over de vermeende betrokkenheid van Samsung “onwaar” zijn en sluit ze zich verder aan bij de verklaring van Samsung.
5. Saks-off-5th sluit voor de zomer haar deuren, Hudson’s Bay lijkt de volgende
De kaalslag in de winkelstraten zet door. Na het recente faillissement van Coolcat volgt nu de opheffingsuitverkoop van de winkels van Saks-off-5th. De vestigingen in Amsterdam en Rotterdam zullen voor de zomer hun deuren sluiten. Ook in Duitsland gaan alle vestigingen dicht meldt Business Insider. De keten maakt onderdeel uit van Hudson’s Bay wiens dagen in Nederland geteld lijken. Vorige week publiceerde zakenblad Wirtschaftswoche dat het warenhuis in Nederland zo slecht draait dat een sluiting of faillissement nog dit jaar de meest voor de hand liggende optie is.
6. Must-read: binnen in de Ajax-talententenfabriek
Naast de schitterende liefdesbrief aan Ajax in The Telegraph die viraal ging memoreert dezelfde krant de fluwelen revolutie van Cruijff die het fundament zou hebben gelegd van het huidige succes van Ajax. Door Engelse ogen leest het verhaal van deze succesvolle turn-around van Cruijff als een lesje verandermanagement: een heldere strategie op basis van simpele principes, non-stop innovatie en inzetten op talentontwikkeling.
7. Koffieautomaat: ambtenaar belt voor 211.000 euro maar krijgt geen ontslag
Bizar bericht in de Telegraaf: ambtenaren op het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben voor vele tienduizenden euro’s gefraudeerd met zakelijke mobiele telefoons die ze privé gebruikten, met bedragen van 628 tot 14.000 euro per persoon. Eén werknemer liet in het buitenland de rekening oplopen tot 211.000 euro. Daar werd een ‘hotspot’ aangelegd, waar het hele gezin gebruik van kon maken. In plaats van op staande voet is de werknemer ‘voorwaardelijk’ ontslagen. Volgens De Telegraaf wil dat zeggen, dat je mag blijven tenzij je nog een keer in de fout gaat.
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gisteren.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.