1. Klimaatactivisten ontregelen jaarvergadering ING
Na Ahold Delhaize hebben klimaatactivisten zich ook laten horen bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING. Leden van Extinction Rebellion en Milieudefensie verstoorden maandag de bijeenkomst door telkens dezelfde vragen te stellen over het klimaatbeleid van de bank. Ook werden er leuzen gescandeerd en bliezen actievoerders op fluitjes. De vergadering werd meerdere keren stilgelegd. Twee activisten zijn door de politie gearresteerd.
Milieudefensie overweegt een rechtszaak te starten tegen ING om strenger klimaatbeleid af te dwingen, zoals eerder gebeurde tegen olie- en gasconcern Shell. Ceo Steven van Rijswijk van ING herhaalde maandag dat de doelen van de bank in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs.
2. Lege schappen bij AH, voorbode van meer stakingen?
Bepaalde producten raken op in een deel van de Albert Heijn-winkels, met name in het noordoosten van het land. Logistieke medewerkers voeren sinds zondagavond actie voor een hoger loon. Bij twee van de zes distributiecentra, in Geldermalsen en Zwolle, ligt het werk bijna helemaal plat.
De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn vastgelopen. Vakbonden FNV en CNV willen een loonstijging voor de distributiemedewerkers met ten minste twee cijfers voor de komma. Albert Heijn wil dit jaar niet verder gaan dan 6 procent, plus een extra 2 procent vanaf januari.
Vaksite Distrifood ziet in de staking bij Albert Heijn een voorbode voor de zomer. Dan loopt een algemene cao af waar ook werknemers van andere supermarkten onder vallen. Ook die onderhandelingen zullen naar verwachting moeizaam verlopen.
3. Treinreis in de spits mogelijk duurder vanaf 2025
De NS mag vanaf 2025 mogelijk een spitsheffing invoeren, op drukke trajecten de prijzen verhogen en op rustige momenten schrappen in de dienstregeling. Dat schrijft staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.
Met de maatregelen wil het kabinet het spoorwegbedrijf tegemoetkomen. De NS kampt met een structureel financieel tekort. Sinds de coronapandemie werken treinforenzen vaker thuis. Ook zijn de kosten van energie, personeel, materieel en onderhoud gestegen.
4. IKEA, Zeeman, Kruidvat omarmen mvo-wet wel
In een paginagrote advertentie in landelijke dagbladen hebben onder meer IKEA, Kruidvat, Zeeman, Tony’s Chocolonely, ICI Paris XL en Dopper zich achter de Wet verantwoord en duurzaam ondernemen geschaard. Die moet ervoor gaan zorgen dat Nederlandse bedrijven die over de grens zakendoen, rekening houden met mens, milieu en klimaat. De advertentie is geplaatst precies tien jaar na de Rana Plaza-ramp in Bangladesh, waarbij meer dan duizend werknemers uit textielfabrieken om het leven kwamen.
Vandaag in NRC en Trouw: twee paginagrote advertenties. Bedrijven van groot tot klein steunen de wet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen.
Omdat goed ondernemerschap rekening houdt met kinderen, mensen, milieu en klimaat. Overal op de 🌍 #KlaarvoordeToekomst pic.twitter.com/XLmz9Dh8oR
— Initiatief Duurzaam & Verantwoord Ondernemen IDVO (@Idvo_org) April 24, 2023
Eerder dreigde baggeraar Boskalis Nederland te verlaten om de initiatiefwet van ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, SP en Volt. Voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversclub VNO-NCW beweerde zelfs dat een ceo de bak in kan gaan als er iets mis is bij een toeleverancier.
Lees ook: Slecht vestigingsklimaat? Dat verwijt komt van dino’s als Boskalis en Tata Steel
5. iDeal komt in buitenlandse handen
Betalen via iDeal is in Nederland een begrip, maar in andere Europese landen brak het door ABN Amro, ING en Rabobank ontwikkelde systeem nooit door. Daar komt nu verandering in, schrijft het FD. Eigenaar Currence draagt iDeal over aan het European Payments Initiative (EPI).
De betaaldienst gaat de basis vormen van een pan-Europees betaalnetwerk. In onder meer Duitsland en Frankrijk komt een op iDeal gebaseerde standaard. Daarmee moet het voor banken makkelijker worden om de concurrentie aan te gaan met betaaloplossingen van bijvoorbeeld Apple en Google.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Na quiet quitting is quiet hiring het nieuwe modewoord
De nieuwste trend in werkgeversland heet ‘quiet hiring‘. Dit is de tegenhanger van quiet quitting, waarbij medewerkers alleen het hoogstnoodzakelijke doen en stilletjes richting de uitgang schuifelen. Bij quiet hiring nemen organisaties geen nieuwe werknemers aan – die zijn door het personeelstekort toch al lastig te vinden – maar stomen ze intern medewerkers klaar voor openstaande functies.
Het voordeel: een nieuwe uitdaging voor werknemers en betere binding van personeel, terwijl de salarisuitgaven onder controle blijven. Het gevaar: meer vragen van medewerkers voor hetzelfde salaris, wat juist weer quiet quitting in de hand kan werken.
Lees ook: Quiet quitting: tijdperk van de anti-ambitie of toxische werknormen?
7. Bij de koffieautomaat: Exit Tucker Carlson bij Fox News
Kijkcijferkanon Tucker Carlson, boegbeeld van conservatief Amerika, is per direct weg bij Fox News. De Amerikaanse tv-zender gaf officieel geen reden voor zijn vertrek, maar bronnen melden aan de LA Times dat de beslissing rechtstreeks komt van de top. Eigenaar en mediamagnaat Rupert Murdoch zou de 53-jarige Carlson hebben gewipt.
Vorige week trof Fox News een schikking van honderden miljoenen met stemmachinefabrikant Dominion, die de zender voor de rechter had gedaagd voor laster. Onder meer Carlson verspreidde ongefundeerde berichten over fraude met stemmachines tijdens de presidentsverkiezingen van 2020. Ook kreeg de populaire presentator vorige maand een rechtszaak aan zijn broek van een oud-producent, die sprak van een onveilige werksfeer bij het nieuwsprogramma van Carlson.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates