1. Ahold Delhaize doelwit van protesten milieuactivisten en boze Belgen
Klimaatactivisten hebben woensdag de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize verstoord. Topman Frans Muller (foto boven) kreeg zeker twintig keer dezelfde vraag over het klimaatbeleid. De activisten van onder meer Milieudefensie wilden van Muller weten of hij de doelen voor CO2-uitstoot gaat aanscherpen. Die zijn nu niet in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Milieudefensie stapt mogelijk naar de rechter om dat af te dwingen.
Bij het congrescentrum Taets in Zaandam hadden zich woensdag ook tientallen leden van Belgische vakbonden verzameld. Zij strijden tegen het plan om 128 Belgische winkels van Delhaize te verkopen aan zelfstandige ondernemers. Dat zou kunnen leiden tot lagere lonen en het verlies van banen.
Uit steun voor de rekkenvullers op de vergadering van de zakkenvullers van Ahold Delhaize 💚❤💙 pic.twitter.com/1JA6vzWa2M
— Wouter Parmentier (@mynameiswouter) April 12, 2023
2. Boekhoorn doet stap terug bij Ramphastos
Marcel Boekhoorn vertrekt als ceo bij zijn investeringsmaatschappij Ramphastos. De 63-jarige miljardair geeft het stokje door aan Jan Willem Neggers, die al twaalf jaar partner is bij Ramphastos en jarenlang de baas was van de High Tech Campus in Eindhoven.
Boekhoorn blijft wel betrokken als adviseur en grootaandeelhouder. Tegenover Quote lacht de voormalig Hema-eigenaar vragen over een mogelijk pensioen weg. ‘Ik krijg zeker meer vrije tijd, maar ik heb altijd genoeg te doen hoor.’
Lees ook: 8 ondernemerslessen van Marcel Boekhoorn
3. PostNL schuldig aan seksuele intimidatie
Een snoeihard oordeel van het College voor de Rechten van de Mens: PostNL is schuldig aan seksuele intimidatie. Het postbedrijf heeft klachten van een vrouwelijke medewerkster over grensoverschrijdend gedrag van een collega niet goed afgehandeld.
PostNL kon geen bewijs vinden voor de beschuldigingen en besloot vervolgens om de vrouw en de verdachte medewerker over te plaatsen naar een andere afdeling. Een duidelijk voorbeeld van ‘victimisatie’, aldus het College. ‘Dat er een onrust ontstond nadat de vrouw een misstand aan de kaak stelde, is geen reden haar over te plaatsen.’
Lees ook: Ethische codes helpen niet tegen ongewenst gedrag op de werkvloer: ‘Egoïsten zoeken de grens op’
4. ASR krikt beloningen voor de top op
Bonussen zijn nog steeds uit den boze, maar de top van verzekeraar ASR gaat wel meer verdienen. Ceo Jos Baeten en co krijgen jaarlijks een pluk aandelen als extra salaris. Tenminste, als aandeelhouders akkoord gaan met het voorstel op de jaarvergadering eind mei.
Volgens de raad van commissarissen is de stap nodig om de huidige bestuurders te binden. ASR staat voor een flinke klus, met de integratie van het gekochte Aegon Nederland. De afgelopen jaren verlieten twee financiële topmensen al het bedrijf om elders meer op te strijken.
Baeten blijft met het nieuwe beloningsbeleid een van de minst verdienende ceo’s onder de AEX-bedrijven. Straks kan hij jaarlijks bijna 1,4 miljoen euro incasseren. Zijn directe concurrenten bij NN en Aegon tikken respectievelijk ruim 2 miljoen en bijna 3 miljoen per jaar binnen.
5. Máxima moet dimmen over digitale euro
Koningin Máxima heeft een standje gekregen van het ministerie van Financiën, melden regeringsbronnen aan het AD. Hare Majesteit pleit sinds een half jaar in toespraken voor de digitale euro. Die kan volgens haar leiden tot lagere kosten voor bijvoorbeeld financiële transacties, en dat is weer gunstig voor armen en kleine middenstanders.
Ambtenaren bij Financiën zijn minder te spreken over het verhaal van Máxima. Elke keer als zij begint over de digitale euro stromen de negatieve reacties binnen op sociale media. Financiën heeft de koningin vriendelijk verzocht terughoudender te zijn over het onderwerp. ‘Na corona is de digitale euro de nieuwe wappie-magneet’, zegt een anonieme ambtenaar tegen het AD.
6. Innovatie Monitor zoekt leiders
Hoe innovatief is jouw organisatie? Hoe geeft die vorm aan de (duurzame) ambities en welke belemmeringen komt ze tegen? Innovatie-expert Henk Volberda start met het Amsterdam Centre for Business Innovation van de UvA het onderzoek voor zijn jaarlijkse Nederlandse Innovatie Monitor. Als leidinggevende of bestuurder word je daarin bevraagd over innovatie, digitalisering, duurzaamheid en ondernemerschap.
In ruil voor deelname belooft de onderzoeker een op maat gemaakte managementrapportage die inzicht geeft in het innoverend vermogen van je eigen organisatie en hoe deze zich verhoudt tot het gemiddelde van de sector. Hier vind je de vragenlijst voor de Innovatie Monitor.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
7. Must read: Twintigers en dertigers willen niet meer fulltime werken
Fulltime aan de slag na de studie? Steeds meer twintigers (en ook dertigers) zien dat niet zitten, blijkt uit onderzoek van het CBS. Reden voor de NOS om bij jongvolwassenen te peilen waarom ze niet minimaal 35 uur per week willen buffelen.
Een greep uit de genoemde redenen: de hoge werkdruk, te weinig tijd voor het huishouden en zorgtaken voor een baby of huisdier. ‘Ik vind het zonde om zoveel tijd met werk kwijt te zijn’, aldus een van de reacties.
Lees ook: Quiet quitting: tijdperk van de anti-ambitie of toxische werknormen?
8. Bij de koffieautomaat: Truckers moeten misschien reserveren voor de Brennerpas
Met de vlam in de pijp scheur ik door de Brennerpas, zong Henk Wijngaard ooit. Maar even de Tiroler Alpen doorcrossen is er voor vrachtwagenchauffeurs straks niet meer bij. Truckers moeten mogelijk een plekje voor de passage reserveren, schrijft Bloomberg. Lokale autoriteiten willen zo iets doen aan de wachtrijen en de uitstoot die daarmee gepaard gaat.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates