1. ING-top kreeg bonus om personeel in te krimpen
De ING-top heeft vorig jaar een bonus gekregen om te snijden in het aantal werknemers. Het gaat om tienduizenden euro’s per bestuurder, blijkt uit het jaarverslag. Zo ontving CEO Steven van Rijswijk in 2021 een variabele bonus van 301.000 euro. Ongeveer 42.500 euro daarvan was voor het halen van besparingsdoelen.
Volgens De Telegraaf komt het vaker voor dat bestuurders een bonus krijgen om in de kosten te snijden. Meestal gaat dat op basis van keiharde euro’s. Een bonusdoel om het aantal voltijdsbanen te verlagen, is ongebruikelijk.
Vakbond De Unie meent dat ING zijn ‘ware gezicht’ heeft laten zien. ‘ING zet de klok terug in de tijd en is weer de koude kille saneerder die elke financial in zich heeft.’
2. EU-landen eens over vrouwenquotum
De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens over een vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven. Over vijf jaar moet minstens 40 procent van de commissarissen bij beursgenoteerde ondernemingen vrouw zijn, of een derde van alle bestuurders. De EU-ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwamen dat samen overeen.
Good news that Member States now found a majority in favour of our proposal on #WomenOnBoards.
Finally, we can move forward.
The business case for having more women in leadership is clear.
Diversity is not only a matter of fairness. It also drives growth and innovation.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 14, 2022
Het nieuwe EU-quotum is strenger dan het Nederlandse vrouwenquotum dat sinds 1 januari is ingevoerd. Daarbij geldt een grens van minstens 33 procent vrouwen in de raden van commissarissen. Volgens minister van Sociale Zaken Karien van Gennip verandert daar voorlopig niets aan. De Europese regels zeggen dat landen die net wetgeving hebben doorgevoerd voor meer topvrouwen de eerste vijf jaar niets hoeven te veranderen.
3. Chinese covidgolf dreigt wereldwijde productieketen te verstoren
Meerdere Chinese steden zijn in lockdown gegaan vanwege de snel oplopende besmettingscijfers. Daaronder technologiehoofdstad Shenzhen, ook wel het Silicon Valley van China genoemd. Dat kan in potentie wereldwijde gevolgen hebben, schrijft De Tijd.
Alle niet-essentiële bedrijven in Shenzhen moeten tot en met 20 maart de deuren sluiten. Fabrieken van techreuzen zoals iPhone-producent Foxconn, Huawei en Tencent liggen voorlopig stil. Als de lockdown ook na deze week geldt, dreigt de wereldwijde productieketen van elektronica opnieuw verstoord te worden.
4. Oud-topman Wirecard mogelijk 10 jaar de cel in
De voormalige topman van de failliete betalingsverwerker Wirecard is aangeklaagd door het openbaar ministerie van München. Markus Braun wordt verdacht van boekhoudfraude en marktmanipulatie. Ook twee andere hooggeplaatste managers van de voormalige Adyen-concurrent zijn aangeklaagd. Het drietal kan maximaal tien jaar celstraf krijgen.
Wirecard ging in 2020 ten onder nadat 2 miljard euro aan bezittingen op de balans niet bleek te bestaan. Braun zit sindsdien vast. De oud-topman heeft steeds gezegd onschuldig te zijn.
5. Shell blijft nog even zitten met Nigeriaanse activiteiten
Shell wil al jaren dolgraag af van zijn activiteiten op het vasteland van Nigeria. De olie- en gasreus verkoopt in het West-Afrikaanse land licenties voor olieproductie op land en in ondiep water. Volgens Bloomberg zijn er vier geïnteresseerde kopers.
Maar een federaal gerechtshof in Nigeria blokkeert voorlopig een deal, aldus een uitspraak afgelopen vrijdag. Shell moet eerst het oordeel van een andere rechter afwachten. Die buigt zich over de boete van 2 miljard dollar die het energiebedrijf in 2020 kreeg voor twee olielekkages in Nigeria. De zitting is op 5 mei. Shell zegt ‘teleurgesteld’ te zijn over de uitspraak.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Leiderschapslessen van de Oekraïense president Zelensky
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky krijgt wereldwijd lof voor zijn krachtige optreden na de Russische inval. De 44-jarige voormalig acteur spreekt zijn volk toe via sociale media en komt daarbij over als een echte staatsman. Wat is zijn geheim? De Amerikaanse leiderschapsdeskundige Ruth Gotian noemt in een artikel op Forbes vier kenmerken van Zelensky’s stijl. Hij toont moed, is authentiek, spreekt in simpele taal en heeft een herkenbaar verhaal.
7. Zoom-topic: Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher wordt consultant
Lodewijk Asscher keert voorlopig niet terug op het pluche. De voormalig PvdA-leider gaat aan de slag als consultant bij het Amsterdamse Van de Bunt Adviseurs, schrijft het FD. ‘In een bestuurlijke rol heb je minder vrijheid’, zegt de ex-vicepremier. ‘Ik ga hier met frisse energie en onafhankelijk aan de slag, met een club razend slimme en maatschappelijk betrokken mensen.’ Asscher gaat zich bij het adviesbureau toeleggen op maatschappelijke vraagstukken. Ook wordt hij lid van de directie.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates