1. Europa ontvouwt eigen plan voor vergroening industrie
De Amerikaanse president Joe Biden wil groene bedrijven steunen met miljarden aan subsidies. Oneerlijke concurrentie, vindt Europa. Dat komt nu met een antwoord. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ontvouwde woensdag de eerste plannen om groene en innovatieve industrie te stimuleren.
Een van de voorstellen is om tijdelijk de Europese staatssteunregels te versimpelen. EU-landen zouden dan ook geld in hun eigen industrieën en technologieën kunnen pompen. De Nederlandse coalitie is daar verdeeld over, schrijft het FD.
Ondertussen lijkt er een serieuze groene wedloop te ontstaan tussen de EU en VS, signaleert de NOS. Met bijbehorende irritatie over en weer. Maar dat heeft een groot voordeel, zegt hoogleraar Herman Vollebergh: ‘In het ergste geval zal het de energietransitie versnellen.’
2. Tekort aan accountants loopt op door gebrek aan studenten
Werk zat, maar mensen die het willen doen? Ho maar. Het tekort aan accountants in Nederland is de afgelopen twee jaar verder gegroeid, meldt het FD. De vergrijzing is een oorzaak. Maar belangrijker: er zijn minder studenten die kiezen voor een bestaan als boekhouder.
Grote accountantskantoren, de beroepsvereniging en opleiders luiden de noodklok. Hogescholen zetten de deur wijd open voor iedereen die binnen wil komen. ‘Als je zindelijk bent en een rekenmachine kunt vasthouden, ben je aangenomen’, zegt Coen Bongers, hoofd van de opleiding accountancy aan Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Lees ook: Dit zijn de beste accountancybedrijven van 2022
3. Zonneparkbouwer scoort half miljard euro
De Groningse zonneparkbouwer Powerfield heeft 500 miljoen euro opgehaald voor verdere groei. Het bedrijf legt velden met zonnepanelen aan, met name in de noordelijke provincies, en behoort tot de toptien zonnebouwers in Nederland.
Met het geld, dat komt van de Duitse bank LBBW en de Amerikaanse belegger EIG Partners, wil Powerfield de grootste ‘virtuele energiecentrale’ van Europa bouwen. Het bedrijf zet onder meer in op megabatterijen die een deel van de opgewekte zonne-energie opslaan.
4. Ceo van Intel levert kwart van zijn salaris in
Intel kampt met desastreuze verkoopcijfers. De omzet is in het vierde kwartaal met bijna een derde gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Reden voor ceo Pat Gelsinger om in te grijpen. De managementlagen onder Gelsinger moeten 5 tot 15 procent van hun basissalaris inleveren. En ook de topman zelf gaat erop achteruit: zijn basisloon daalt met 25 procent, tot iets meer dan 900.000 dollar.
Toch voelt Gelsinger nauwelijks de pijn. CNBC zette de totale beloning van de Intel-ceo op een rij. Gelsinger wordt hoofdzakelijk beloond in opties en aandelen. In 2021 kwam de waarde daarvan uit op zo’n 170 miljoen dollar.
5. Philips schrapt complete afdeling EPD in Best
In 2018 telde Philips nog 250 miljoen euro neer voor EPD Solutions, een bedrijf dat technologie heeft ontwikkeld om 3D-beelden te maken van het hart- en bloedvatenstelsel. Nu is die afdeling in Best het slachtoffer van de grootscheepse reorganisatie van de nieuwe ceo Roy Jakobs. Vijftig mensen verliezen hun baan, schrijft het Eindhovens Dagblad. Nog eens honderd mensen van EPD in Israël moeten op termijn ook op zoek naar ander werk.
Volgens Philips zijn er nog aanzienlijke investeringen nodig in de 3D-technologie. En dat geld heeft het bedrijf niet. Er is tevergeefs gezocht naar een koper voor de afdeling. Volgens FNV-bestuurder Hans Wijers heeft Philips mogelijk een ‘kat in de zak’ gekocht.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: ‘Enoughness’ zit tussen een burn-out en quiet quitting in
Hoeveel tijd en energie moet je besteden aan werk? Bij een burn-out beheerst werk je leven, met uitputtende stress tot gevolg. Bij quiet quitting zet je al je ambitie in de koelkast en doe je alleen het noodzakelijke. Maar er zit ook iets tussenin, merkt Business Insider op. Enoughness, heet de nieuwe trend. Oftewel: voldoende doen qua financiën en carrière, en ondertussen genoeg energie overhouden voor je eigen leven. Klinkt als een goede balans tussen werk en privé.
Lees ook: Quiet quitting: tijdperk van de anti-ambitie of toxische werknormen?
7. Bij de koffieautomaat: Supermarkt mag caissière niet ontslaan om eten croissantjes
Dekamarkt heeft onterecht een caissière in Haarlem ontslagen die onder werktijd croissantjes at. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De vrouw, die al 19 jaar bij de supermarkt werkte, werd betrapt op camerabeelden, maar zei dat ze integer heeft gehandeld.
Tijdens lunchpauzes had ze geen tijd om zelf achteraan in de rij te sluiten voor de balie, zoals eigenlijk zou moeten. Daarom legde ze geld in de kassa en pakte ze een croissantje. De supermarkt moet bijna 4000 euro aan proceskosten betalen. Het ontslag is teruggedraaid.
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates