1. ‘Financiële sector blind voor risico’s klimaatrechtszaken’
Investeerders onderschatten de risico’s van klimaatrechtszaken. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Oxford in een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Wereldwijd neemt het aantal rechtszaken tegen grote uitstoters toe. Die worden aansprakelijk gesteld voor honderden miljarden aan klimaatschade. Dat kan een financiële strop betekenen voor banken, pensioenfondsen en verzekeraars.
‘De financiële sector houdt zich vooral bezig met de risico’s van klimaatverandering en klimaatbeleid voor bedrijven, maar juridische dreiging is een blinde vlek’, zegt de Nederlandse hoofdonderzoeker Thom Wetzer van Oxford tegen het FD. ‘Juist in een tijd waarin klimaatrechtszaken steeds succesvoller zijn, is dat gevaarlijk. Investeerders steken hierdoor geld in de verkeerde projecten.’
Lees ook: Strafbaarstelling van ecocide komt dichterbij: wat is het en wie worden straks aangeklaagd?
2. Hoogste baas van Houthoff met pensioen
Houthoff-advocaat Edward de Bock is na 33 jaar met pensioen. Op 1 januari zwaaide hij af als managing partner van het Zuidaskantoor. Hij leidde Houthoff de afgelopen acht jaar. Daarin kwam het kantoor onder vuur te liggen vanwege de zakelijke banden met Rusland.
Een opvolger voor De Bock komt er niet, laat het bedrijf weten aan het FD. Managing partners Alexander Kaarls en Lucas Louwerier en cfo Martijn van Muyden maken de bestuursperiode, die loopt tot en met december 2024, af.
3. Communicatiebaas Mark Blok vertrekt bij Heineken
Na vijf jaar vindt Mark Blok het mooi geweest bij Heineken. Per 1 februari legt hij zijn functie neer als directeur corporate affairs, schrijft hij in een LinkedIn-post. Daarin blikt hij terug op zijn periode bij de bierbrouwer, met onder meer de turbulente tijd tijdens de coronapandemie.
Blok, die eerder werkte bij AkzoNobel, KPMG, Ziggo en Ikea, heeft al verschillende ideeën voor zijn volgende stap, maar neemt de komende weken eerst gas terug. ‘De reis naar Tanzania met mijn vrouw en kinderen staat gepland. Een avontuur en kans om opnieuw te verbinden, aangezien ik hen af en toe heb gemist en zij mij.’
Mark Blok stond in 2022 in de Next Leadership 50 van MT/Sprout. Lees zijn profiel.
4. Hertz smijt een derde van de elektrische auto’s eruit
Autoverhuurder Hertz doet bijna een U-turn. Het bedrijf ruilt in de Verenigde Staten 20.000 elektrische voertuigen in voor benzinevoertuigen, ongeveer een derde van de vloot. Hertz wil naar eigen zeggen het aanbod aanpassen aan de vraag in de VS.
Volgens ceo Stephen Scherr is het ook een financiële kwestie. De onderhoudskosten van elektrische auto’s zijn hoog en de stekkerbolides verminderen snel in waarde.
5. Werkgevers zetten bijzonder verlof in bij strijd om personeel
In cao-onderhandelingen gaat het allang niet meer alleen over salaris. Werkgevers houden steeds vaker rekening met de privéomstandigheden van werknemers, signaleert het AD. Dat doen ze door aparte verlofregelingen in te voeren voor specifieke groepen. Zo zijn er onlangs in verschillende cao’s afspraken gemaakt over rouwverlof, verlof voor de menopauze, verlof voor mantelzorg en menstruatieverlof.
Lees ook: Kun je geen mensen vinden? 5 bijzondere manieren om aan nieuw personeel te komen
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Heeft Europa eindelijk een eigen Silicon Valley?
Dat ASML is uitgegroeid tot het waardevolste – en misschien wel belangrijkste – bedrijf van Nederland, is inmiddels bekend. The Economist kijkt er nog eens vanuit een ander perspectief naar. Rond de Veldhovense chipmachinemaker is een heel netwerk aan toeleveranciers ontstaan. Heeft Europa dan eindelijk een antwoord op Silicon Valley?
Lees ook: Hoe deze drie blinde vlekken ASML pijn hebben gedaan
7. Bij de koffieautomaat: Oostenrijkse geeft erfenis van 25 miljoen weg
Een Duits-Oostenrijkse vrouw wil miljoenen weggeven, omdat ze vindt dat ze daar geen recht op heeft. De 31-jarige Marlene Engelhorn is een nazaat van Friedrich Engelhorn, de oprichter van het Duitse chemieconcern BASF. Via haar oma, die in 2022 overleed, ontving ze een erfenis van zo’n 25 miljoen euro. Belastingvrij. Daar voelt ze zich niet prettig bij.
‘Ik heb een fortuin geërfd – en daarmee macht – zonder er iets voor te hoeven doen’, zei Engelhorn op een persconferentie. ‘Als politici niet herverdelen, dan doe ik het zelf wel.’
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates