1. 300 banen weg bij bol.com
Bol.com moet de komende drie jaar 225 miljoen euro besparen, omdat de groei is stilgevallen. Er verdwijnen daarom 300 banen bij de webwinkel, dat is zo’n tien procent van het personeelsbestand. Dat schrijft het FD op basis van een opname van een personeelsbijeenkomst waar de bezuinigingsronde werd aangekondigd.
Van honderd werknemers worden de contracten niet verlengd. De overige banen verdwijnen grotendeels door natuurlijk verloop. Topvrouw Margaret Versteden verwacht dat de omzet op het niveau van 2021 zal blijven en ook voor volgend jaar verwacht ze geen groei. Ook is het bedrijf minder winstgevend.
2. Schiphol kocht al voor 16 miljoen euro stikstofrechten van boeren
Schiphol heeft voor meer dan 16 miljoen euro aan stikstofrechten gekocht van boerenbedrijven. De luchthaven kocht drie boerderijen op en daarnaast de uitstootrechten van zeven boerderijen. Dat blijkt onderzoek van RTL Nieuws. Schiphol koopt op deze manier rechten om stikstof uit te stoten, zodat de luchthaven een vergunning kan krijgen voor het uitvoeren van 500.000 vluchten per jaar. Als het aantal vluchten in de toekomst verminderd wordt naar 440.000 heeft Schiphol de stikstofrechten ook nodig.
De Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om ervoor te zorgen dat Schiphol stopt met het uitkopen van boerenbedrijven. Maar de luchthaven is niet van plan te stoppen. ‘We zijn bijna klaar. Dus het is verstandig om dat af te maken’, zegt cfo Robert Carsouw. Hij verwacht dat er nog van vijf boeren de stikstofrechten opgekocht moeten worden.
3. ABP belooft fossielvrij te worden, maar koopt olieaandelen bij
Pensioenfonds ABP heeft in de eerste helft van 2022 de aandelen van ten minste tien olieconcerns bijgekocht, terwijl het vorig jaar nog aankondigde te stoppen met fossiele beleggingen. Het pensioenfonds kocht voor zo’n 285 miljoen euro aan olieaandelen, berekende het FD.
Een woordvoerder van het grootste pensioenfonds van het land, bevestigt dat er olieaandelen zijn bijgekocht en spreekt van een technische beleggingsoorzaak. ABP moet het merendeel van zijn fossiele beleggingen eind maart 2023 verkocht hebben.
4. Michael O’Leary blijft tot 2028 aan als topman Ryanair
Michael O’Leary blijft tot juli 2028 ceo van Ryanair. Zijn contract liep eigenlijk tot juli 2024. De contractverlenging kwam volgens het bedrijf tot stand na maanden onderhandelen en ‘’uitgebreide betrokkenheid van grotere aandeelhouders’. De 61-jarige O’Leary leidt de vliegmaatschappij al sinds 1994.
5. Zakelijk directeur Stedelijk Museum nieuwe cfo energiefonds Meewind
Jacqueline Bongartz, zakelijk directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, wordt cfo van Meewind. Ze volgt daarmee Chrisbert Kooten op, die ceo is geworden. Bongartz zegt net als bij het Stedelijk een ’maatschappelijk relevante rol’ te willen vervullen, schrijft De Telegraaf.
Meewind beheert inmiddels 310 miljoen euro van 12.000 particulieren, staat onder AFM- en DNB-toezicht, en zegt met Bongartz verdere groei en professionalisering te willen bereiken.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Management & Leiderschap,
met elke dag het laatste nieuws en de beste artikelen over management en leiderschap.
6. Must read: Ook Rabo schoot tekort als poortwachter. Wat gaat het OM precies onderzoeken?
Na ING en ABN Amro begint het Openbaar Ministerie nu ook een strafrechtelijk onderzoek naar Rabobank. Onderzocht wordt de manier waarop Rabobank het toezicht op witwassen de afgelopen jaren heeft ingevuld. De bank was eerder al door toezichthouder De Nederlandsche Bank beboet vanwege tekortschietende witwascontroles en klantdossiers die niet op orde waren. NRC beantwoordt vier vragen over het OM-onderzoek naar Rabobank. Onder meer in hoeverre deze zaak lijkt op die van ING en ABN Amro.
7. Bij de koffieautomaat: Als Oranje kampioen wordt krijgt het land meer vertrouwen, ook in de economie
Het Nederlands elftal treedt vanavond weer aan om stap dichter bij de wereldtitel te komen. Mocht Nederland wereldkampioen worden is dat goed voor het consumentenvertrouwen. Dat zegt econoom Hugo Erken van Rabobank tegen NU.nl.
‘De feestvreugde zorgde voor een positiever consumentenvertrouwen. Dus we kunnen er economisch goed garen bij spinnen als we dit jaar wereldkampioen worden’, zegt Erken die verwijst naar het EK voetbal in 1988, toen Oranje in de finale in München de Sovjet-Unie versloeg. ‘Op hele korte termijn is er sprake van een positief effect, maar de hogere bestedingen moeten niet worden overschat. Het is niet zo dat Van Gaal en consorten ons uit de recessie kunnen trekken.’
Lees ook: Louis van Gaal is al 71 jaar, maar verrassend modern als leider: 7 lessen voor managers
Nieuws inhalen? Lees alle Management & Leiderschap-updates