1. Ali Niknam (Bunq) vindt in Nederland blijven ‘geschift’
Ali Niknam, oprichter en ceo van internetbank Bunq, heeft alle begrip voor techbedrijven die vanwege het slechte ondernemersklimaat vertrekken. ‘Je bent geschift als je in Nederland blijft’, zegt hij tegen Het Parool, dat met hem terugkijkt op tien jaar Bunq.
Het is volgens Niknam moeilijk om talent aan te trekken, er zijn geen interessante regelingen voor techbedrijven, de funding droogt op, er is geen applaus voor succesvolle ondernemers en er is een gebrek aan ‘energie en mogelijkheden’ om verder te groeien. ‘Als je dat afzet tegen New York, dan is het een vrij eenvoudige vergelijking.’
Lees ook: Europa’s pijnlijke conclusie: onze beste startups vluchten naar Amerika
2. Nieuwe spin-off: TNO lanceert AI-wervingsplatform
TNO lanceert vandaag ObjectivEye, een nieuwe startup met een AI-platform voor het werven en selecteren van nieuwe medewerkers. Noura El Ouajdi, ceo van ObjectivEye, in het persbericht: ‘In Europa vertrekt 40 procent van de werknemers binnen zes maanden na hun aanstelling. Een verkeerde benoeming kost bedrijven gemiddeld 29.000 euro.’
Met de tools van ObjectivEye kunnen organisaties hun wervingsprocessen ‘tot wel 30 procent sneller maken en de match tussen kandidaat en functie aanzienlijk verbeteren’. De startup werkt al samen met De Nederlandsche Bank, het ministerie van Sociale Zaken, Medisch Spectrum Twente en TNO. Ook de Belastingdienst en Rijkswaterstaat overwegen een pilot.
3. Fastned schaalt op naar 1000 laadstations in 2030
Fastned wil flink blijven opschalen. Over vijf jaar wil de Nederlandse exploitant van snellaadstations duizend operationele stations hebben. Nu staat de teller nog op 350 stations. Medeoprichter en ceo Michiel Langezaal legt op BNR uit hoe hij dat doel wil halen.
Met het ophogen van het aantal stations dat jaarlijks wordt bijgebouwd, van 80 naar 160. Via het ontwikkelen van flexibele contracten met de netbeheerders over onder meer stroomgebruik buiten de piekuren. En met het ophogen van de schulden om de financiering van extra stations rond te krijgen.
4. Olie- en gasvoorraden leveren Suriname 26 miljard op
Het eerste project voor het winnen van olie en gas voor de kust kan Suriname tussen de 16 en 25 miljard dollar opleveren. Dat plaatje schetst ceo Annand Jagesar van Staatsolie, dat 100 procent eigendom is van de Surinaamse staat, aan De Telegraaf.
Met TotalEnergies is al vastgesteld dat de winning offshore commercieel haalbaar is. De productie in dat gebied (Blok 58) begint in 2028. Om zelf een belang van 20 procent in het project te kunnen nemen, heeft Staatsolie nog wel een lening van 1,6 miljard dollar nodig. Dat is meteen de grootste ooit uit de geschiedenis van het bedrijf.
5. Amerikanen demonstreren bij Tesla-dealers tegen Musk
Steeds meer Amerikanen sluiten zich aan bij de protesten tegen Elon Musk en de grove manier waarop hij de overheidsfinanciën te lijf gaat. Afgelopen zaterdag noteerde de actie ‘Tesla Takedown’ meer dan vijftig demonstraties, van kust tot kust.
Die demonstraties vinden vooral bij Tesla-dealers plaats, meldt AP, waar bezoekers het advies krijgen om hun Tesla’s te verkopen en hun aandelen in Tesla te dumpen. ‘Deze regering is onder leiding van Trump en Musk volledig ontspoord en wij zijn hier om dat te stoppen’, zo klinkt het.
6. Netflix-miljardair Reed Hastings creëert ‘members only’-skigebied
Powder Mountain in het Amerikaanse Utah is het eigendom van miljardair Reed Hastings, de founder van Netflix. Maar het businessmodel dat hij daar nu introduceert, leidt volgens de Financial Times tot opgetrokken wenkbrauwen in de skiwereld. Dat is gentrificatie van de skipistes.
Hij heeft een terrein dat eerst gewoon toegankelijk was omgeturnd naar ‘members only’. Zijn Powder Haven wordt verkocht in kavels voor minimum 2 miljoen dollar. Tot nu toe zijn er 150 kavels verkocht en 50 huizen gebouwd. Deze zomer komen er nog 500 kavels te koop. Alleen de rijke bewoners mogen daar nu nog skiën.
Rondje funding 💸
- Invest International kondigt een investeringsfonds aan om de Nederlandse en Europese afhankelijkheid van kritieke grondstoffen te verminderen. Dit door onder meer het inzetten van Nederlandse technologie op het gebied van efficiency, recycling en alternatieve materialen. Meer details volgen tijdens de Grondstoffen- en Mineralenbeurs (PDAC Convention) in het Canadese Toronto.
Wat we ook lazen:
- Shell overweegt verkoop chemische activiteiten (WSJ)
- Air France-KLM wil aandeel bij privatisering Portugese TAP (Bloomberg)
- Blackstone-topman harkt 1 miljard aan inkomen binnen (Volkskrant)
- Mark Cuban komt met funding voor ontslagen overheids-it’ers (TechCrunch)
- Zo wil Japan zijn dominante positie in de chipsector terugwinnen (FD)