1. Axelera AI vangt 62 miljoen voor AI-chips
Een klapper voor Axelera AI: de Nederlandse scaleup ontvangt een Europese subsidie van ruim 62 miljoen euro voor de ontwikkeling van betaalbare en energiezuinige chips, bedoeld voor AI-toepassingen en grote datacentra. Die moet in 2028 op de markt komen, kondigt het bedrijf aan. Denk voor concrete toepassingen aan chips voor zelfrijdende auto’s of medische apparaten die zelfstandig beslissingen moeten nemen, zegt ceo Fabrizio Del Maffeo tegen De Telegraaf. ‘Zonder dat daar altijd een internetverbinding voor nodig is.’
Axelera AI vangt die Europese miljoenen als onderdeel van het zogenoemde Dare-consortium. Dat wil de ontwikkeling van Europese processoren, versnellers en gerelateerde technologieën voor AI-toepassingen bevorderen, om te kunnen (blijven) concurreren met Amerikaanse en Aziatische spelers. De injectie volgt op de vorig jaar afgesloten financieringsronde van 68 miljoen dollar.
Lees ook: Europa’s antwoord op Nvidia komt uit Eindhoven
2. ‘KLM vloog in 2024 voor €1,60 per stoel’
KLM verdient te weinig met vliegen. Dat zegt Bas Brouns, cfo van KLM, in een reactie op de jaarcijfers tegen De Telegraaf. De omzet kwam in 2024 uit op 12,7 miljard euro (+5 procent), het operationele resultaat daalde met ruim een derde, van 650 miljoen naar 416 miljoen. Van dat resultaat kwam 200 miljoen uit kostenbesparingen, aldus Brouns. ‘We moeten constateren dat we met vliegen te weinig hebben verdiend. De nettowinst kwam uit op 69 miljoen, dat komt neer op zo’n 1,60 euro per stoel.’
Het komende jaar lijkt ook niet makkelijk te worden; zo kan de luchtvaartmaatschappij komende zomer niet op volle capaciteit vliegen. De kosten zijn momenteel te hoog om benodigde investeringen te betalen, daarom zet het bedrijf onder andere in op productiviteitsverhoging. Als dat lukt, zegt Brouns, is de margedoelstelling van 8 tot 10 procent eind dit jaar in zicht.
3. Maker van indoor fietstrainers TrueKinetix failliet
Het doek lijkt gevallen voor de Nederlandse maker van indoor fietstrainers TrueKinetix. Het bedrijf is woensdag failliet verklaard door de rechtbank in Noord-Holland, blijkt uit gegevens op Faillissementsdossier. De website is nog in de lucht, maar bestellen kan niet meer.
Het stoorde oprichter Bas van Rens dat spinning- en andere indoorfietsen vrij weinig te maken hebben met wielrennen buiten. In 2017 bedacht hij een gemotoriseerde indoorfiets, die precies dezelfde weerstand biedt als een racefiets, voor renners die ‘s winters binnen willen trainen.
Zijn innovatie viel in de smaak, maar het bedrijf groeide door de coronacrisis minder hard als gehoopt, zei Van Rens in 2023 tegen MT/Sprout. Of de naweeën van covid uiteindelijk tot het faillissement hebben geleid, is nog niet bekend.
Lees ook: Bas van Rens (TrueKinetix): ‘Pas onderweg kwam ik erachter: hardware is hard’
4. Topman Boskalis zwaait af
Peter Berdowski neemt op 1 april na bijna twintig jaar afscheid als ceo van Boskalis. Dat meldt het bedrijf bij de presentatie van de jaarcijfers. Helemaal van het toneel verdwijnt hij niet, de 68-jarige topman wordt voorzitter van de raad van commissarissen. Berdowski wordt opgevolgd door Theo Baartmans, sinds 2007 lid van de raad van bestuur.
De ceo vertrekt met een knaller: vorig jaar was de winst 4,4 miljard euro, de hoogste ooit voor het bedrijf. Recordwinst of niet, volgens Berdowski hadden de resultaten mogelijk nog beter kunnen zijn. De topman dreigde vorig jaar met een vertrek uit Nederland, uit onvrede over de Europese duurzaamheidsregels. Die zouden ‘volstrekt gespeend zijn van elke realiteitszin’.
5. Studie: 36 bedrijven verantwoordelijk voor helft CO2-uitstoot
Meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot is te herleiden tot slechts 36 bedrijven, producenten van fossiele brandstoffen en cement. Dat blijkt uit gegevens van klimaatwaakhond Carbon Majors, waarover The Guardian bericht. Staatsenergiebedrijven als Saudi Aramco en Coal India voeren de lijst aan. Was Saudi Aramco een land, dan zou het volgens de klimaatwaakhond de vierde grootste vervuiler ter wereld zijn, na China, de Verenigde Staten en India.
De vijf grootste beursgenoteerde olie- en gasbedrijven – ExxonMobil, Chevron, Shell, TotalEnergies en BP – zijn samen goed voor 5 procent van de wereldwijde uitstoot. Volgens de Britse krant hebben de grootvervuilers een stevige vinger in de pap bij overheden. Veel landen zouden aarzelen om ambitieuze klimaatwetten aan te nemen, uit angst voor miljardenclaims van bedrijven wanneer die plannen hun winsten schaden.
6. En dan dit: horeca vaker slachtoffer van muizen en ratten
Fris is anders: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in 2024 bijna twee keer zoveel horecazaken en winkels gesloten vanwege overlast van ongedierte. In totaal moesten er 65 zaken dicht, een jaar eerder 34. In de meeste gevallen ging het om een muizenplaag, meldt Nu.nl. Soms waren ratten en kakkerlakken de boosdoeners. Zulke sluitingen zijn meestal tijdelijk: als het pand grondig is gereinigd en andere maatregelen genomen zijn, mogen de locaties vaak weer open.
Wat we ook lazen:
- Strafrechter veroordeelt Tata Steel voor ernstige milieu-overtredingen bij de kooksgasfabriek (Volkskrant)
- Ondernemers hebben nog bijna 7 miljard euro aan coronaschuld bij fiscus (FD)
- Zalando wil steeds meer op Chinese concurrenten lijken om marktaandeel te winnen (Telegraaf)
- Tennet investeert fors meer in stroomnet: voor het eerst meer dan 10 miljard (RTL)
- Klarna blokkeert bijna half miljoen kredietaanvragen, vooral van jongeren (Nu.nl)
- Marktaandeel Chinese elektrische auto’s zal verdubbelen, voorziet Bovag (FD)