1. Ondernemers lenen 5,8 miljard buiten banken om
Buiten de traditionele banken om hebben Nederlandse ondernemers vorig jaar 5,8 miljard euro aan financiering opgehaald. Het gaat vaak om kleine, kortlopende kredieten via leaseconstructies, factoring of online kredietplatforms. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Stichting MKB Financiering (SMF).
Ondernemers weten in onzekere tijden de weg naar andere aanbieders ook steeds gemakkelijker te vinden. Het aantal financieringen tot 50.000 euro is met 27 procent toegenomen ten opzichte van 2023. Voor het totaalplaatje gaat het om 16,5 procent.
‘In tijden van verandering zie je dat ondernemers snel moeten kunnen schakelen of maatwerkafspraken met financiers moeten maken. Daar zijn non-bancaire financiers flexibeler in dan banken’, aldus SMF-voorzitter Ronald Kleverlaan in De Telegraaf.
Lees ook: Groeien met coronaschuld kan wel degelijk: dit zijn 4 opties voor ondernemers
2. Nederland, Oman en Duitsland werken samen aan import waterstof
Tata Steel Nederland, Port of Amsterdam en tien andere partijen zijn een stap verder met het ontwikkelen van ‘s werelds eerste corridor voor de import van vloeibare waterstof. Daarvoor is woensdag een samenwerkingsverdrag ondertekend.
Deze corridor vormt een verbinding tussen de haven van Duqm in Oman, de haven van Amsterdam en logistieke knooppunten in Duitsland, waaronder de haven van Duisburg. De waterstof is groen, gemaakt van wind- en zonne-energie uit Oman. Tegen 2029 zouden de grootschalige leveringen een stuk dichterbij moeten zijn.
Lees ook: Raakt de druk op staalindustrie de duurzame ambities?
3. Onveilige cosmetica en speelgoed komen toch Europa binnen
De Europese Commissie heeft vorig jaar 4.137 meldingen gekregen over onveilige producten. Dat is een recordaantal voor Safety Gate, dat sinds 2003 deze meldingen van de autoriteiten uit dertig landen verzamelt. Het gaat over producten met een risico op verstikking, wurging, gehoor- en/of oogbeschadigingen en gevaarlijke chemicaliën.
Bovenaan de lijst van onveilige producten staat cosmetica (36 procent). Daarna volgen speelgoed (15 procent), elektrische apparaten (10 procent), motorvoertuigen (9 procent) en chemische producten (6 procent). Het gros van de gemelde producten komt uit China.
4. Oprichters Wear lanceren adviesbureau voor circulaire verdienmodellen
Pim Roggeveen en Lorenzo van Galen, oprichters van het circulaire schoenenplatform Wear, lanceren RE The Agency. Via het nieuwe bedrijf willen ze hun ervaring inzetten voor het bouwen en versterken van winstgevende circulaire businessmodellen.
‘De uitdaging is niet meer óf je iets met duurzaamheid doet, maar hoe je het zo inricht dat het je merk en je omzet laat groeien’, aldus Roggeveen in het persbericht. ‘Merken worstelen vaak met hoe ze de waarde van circulaire modellen écht overbrengen, zonder in greenwashing te vervallen. Wij hebben die uitdagingen zelf ervaren, en vertalen die inzichten nu naar strategieën en campagnes die werken’, vult Van Galen aan.
Lees ook: Wear geeft je oude patta’s een tweede leven
5. Minder importheffingen voor landen die handel met China beperken
Landen die hun handel met China terugschroeven, worden door Amerika beloond met lagere importheffingen. Dat verklaren anonieme bronnen aan The Wall Street Journal. De Amerikaanse president Donald Trump zou zeventig landen willen meekrijgen in zijn poging om China te isoleren.
Dat beperken van de handel ziet er zo uit: geen Chinese goederen meer verschepen, geen vestigingen van Chinese bedrijven toelaten en stoppen met de import van goedkope Chinese industriële producten. Als de Chinese economie de pijn voelt, zal president Xi Jinping volgens het Witte Huis worden gedwongen om te onderhandelen over een deal – iets wat China tot op heden weigert.
6. En dan dit: Ryanair-baas krijgt koekje van eigen deeg
Michael O’Leary, de topman van Ryanair, heeft in een Iers restaurant een koekje van eigen deeg gekregen. Op de rekening die hij na het eten geserveerd kreeg, stonden niet alleen de drankjes en de gerechten, maar ook de typische extra kosten die de luchtvaartmaatschappij aan passagiers rekent.
Zo moest hij 7,95 euro betalen voor extra beenruimte, 9,95 voor priority seats en 19,95 euro voor een stille zone, somt het AD op. O’Leary kon er wel om lachen. Vooral toen bleek dat die kosten fictief waren, wat bij Ryanair zelf niet het geval is. Sinds deze week moeten passagiers die te laat komen bij het inchecken 100 euro betalen. Geen grap.
Rondje funding 💸
- Volta lanceert een nieuw fonds van 20 miljoen euro voor startups in de Benelux: Volta Ventures Seed. Het focust zich op de vroegste groeifases van SaaS-innovatie in de regio. Zo heeft in Nederland het Amsterdamse Langwatch al een investering binnen. Deze startup helpt bedrijven om AI-chatbots en taalmodellen veilig en betrouwbaar te houden. Binnen drie jaar zal het fonds investeren in vijftien b2b-softwarestartups.
- Het Haagse Collectric heeft groeifinanciering aangetrokken van het Rabo Transitiefonds, een fonds van het Nationaal Groenfonds. Het bedrijf, opgericht in 2017, zal de financiering gebruiken om elektrische laadoplossingen voor vastgoedeigenaren, parkeerexploitanten en vastgoedbeheerders te realiseren en beheren. Hoeveel geld met de deal is gemoeid, is niet bekendgemaakt.
- Boekingsplatform Glampings.com uit Arnhem heeft 1 miljoen euro aan groeigeld gescoord. De financiering is onder meer afkomstig van Quantum Leap Capital – geleid door Mike de Boer (medeoprichter Knab) en André Grimbergen (oprichter Albelli) – en Bright Business (Bart van Went en Mike Verhoeven). Met de centen willen de oprichters Sven Schuurmans en Tom Groenen het platform verder ontwikkelen, het internationale aanbod uitbreiden en de naamsbekendheid vergroten.
- Het gaat hard met Cruit, de app waarmee bedrijven recruiters maken van werknemers, vrienden en familie. De Amsterdamse startup, opgericht in 2022, heeft funding binnen van Arches Capital, Slingshot Ventures en Michiel Roodenburg, de co-founder van Crisp. Hoeveel groeigeld is opgehaald, is niet bekendgemaakt.
Rondje kwartaalcijfers 📈
- Heineken heeft in het eerste kwartaal 2,1 procent minder bier verkocht (54,1 miljoen hectoliter). Het bedrijf boekte bijna 7,8 miljard euro omzet. Het concern handhaaft wel de verwachting van 4 tot 8 procent operationele winstgroei voor heel 2025.
Rondje transfers 🔄
- Milieu Service Groep, het grootste afvalplatform van Nederland, heeft Serge Flantua benoemd als nieuwe cfo. Hij heeft bijna dertig jaar ervaring in de afvalbranche. Met zijn komst kijkt de groep, bestaande uit zes innovatieve afvalbedrijven, verder vooruit naar ‘duurzame groei op de lange termijn’.
Wat we ook lazen:
- Voorjaarsnota: niet duidelijk is wie voor de pijn zal opdraaien (NOS)
- Brabants elektronicabedrijf Neways zet fors in op defensieorders (FD)
- Waar blijven de boetes voor big tech? (NRC)
- VS komt alleen van handelsoorlog af door te escaleren (BNR)
- Schaf alle belastingen af, zegt deze fiscalist (Volkskrant)