1. Duitse drone-taxidienst gaat crashen
De Duitse ontwikkelaar van luchttaxi’s Volocopter heeft faillissement aangevraagd, nadat eerder ook rivaal Lilium dit najaar al in de financiële problemen was geraakt. Volocopter, waarin onder meer Mercedes investeerde, wilde in 2025 taxivluchten voor twee personen aanbieden met passagiersdrones. ‘Ondanks intensieve pogingen om vers kapitaal aan te trekken is het niet gelukt om een levensvatbare oplossing te vinden’, meldde het bedrijf maandag.
De curator hoopt voor maart alsnog investeerders te vinden om de activiteiten voort te zetten. In 2021 haalde Volocopter nog 200 miljoen euro op maar dit jaar vroeg het bedrijf uit Baden-Württemberg met zo’n 500 werknemers vergeefs 100 miljoen staatssteun aan. De luchttaxibouwers kampen met hoge ontwikkelingskosten en onzekerheid over de commerciële goedkeuring. Omdat vliegende taxi’s nieuw zijn, is de certificering door het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) complex.
Lees ook: Is Volocopter een luchtkasteel van $780 miljoen of de toekomst van stadsvervoer?
2. Grootste loonstijging in 40 jaar
De gemiddelde cao-loonstijging in 2024 is met 6,6 procent de hoogste in meer dan veertig jaar tijd, meldt het CBS dinsdag. De laatste keer met een hogere toename van de gemiddelde cao-lonen was in 1982. Particuliere bedrijven en gesubsidieerde instellingen gingen aan kop: bij allebei kwam er 6,7 procent bij, terwijl de cao-lonen bij de overheid 6,2 procent omhoog gingen.
Ook in 2023 gingen de lonen al fors omhoog, met gemiddeld 6,1 procent. De loonstijgingen volgden op twee jaren met ongekend hoge inflatie maar kunnen die niet volledig compenseren. In 2024 zijn de reële lonen (gecorrigeerd voor inflatie) wel met 3,5 procent gestegen, in 2023 bleven ze daar flink bij achter.
3. Bunq moet schade slachtoffer pakketfraude vergoeden
Bunq moet de schade vergoeden die een klant leed door zogeheten pakketfraude: hij ontving een bericht dat een pakket binnen was gekomen, met een link erbij om een bedrag te voldoen voor de douanekosten. De klant van Bunq raakte zo 3.000 euro kwijt doordat oplichters met zijn creditcardgegevens aan de haal gingen, stapte naar de financiële geschillencommissie Kifid en won, schrijft de Telegraaf.
‘Niet duidelijk is geworden dat de consument bij het gebruik van zijn creditcard bewust roekeloos nalatig verplichtingen niet heeft nageleefd waar hij wel aan had moeten voldoen’, aldus de uitspraak.
4. DNB-baas: belastingstelsel moet anders
Het Nederlandse belastingstelsel moet ingrijpend op de schop, zegt president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot in een interview met de Volkskrant. ‘In de loop der jaren zijn er zo veel uitzonderingen gemaakt voor bepaalde groepen, dat mij steeds vaker de vraag bekruipt of ons belastingsysteem nog wel het algemeen belang dient.’
Knot vraagt zich af of het doel nog steeds is ‘om zo veel mogelijk belastinggeld op te halen tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten, omdat er nu eenmaal publieke diensten mee moeten worden gefinancierd? Of zijn belastingen zo langzamerhand een optelsom van allerlei deelbelangen die politiek gewoon goed vertegenwoordigd zijn?’
Knot haalt de wirwar aan aftrekposten, vrijstellingen en kortingen aan, gecombineerd met miljoenen Nederlanders die een toeslag ontvangen. ‘Voor 85 procent van de regelingen kan niet worden aangetoond dat ze bijdragen aan het doel waarvoor ze ooit zijn opgetuigd, die 85 procent komt neer op ruim 50 miljard euro belastinggeld.’
5. Primeur: grootste deel stroom groen in 2024
De productie van groene stroom is dit jaar voor het eerst groter dan de elektriciteit die met fossiele bronnen is opgewekt. Dit is vooral te danken aan de groei van het aantal windparken en zonnepanelen, meldt Energieopwek.nl, dat de productie van elektriciteit bijhoudt. Van de totale hoeveelheid stroom die in 2024 is opgewekt, komt 54 procent van hernieuwbare bronnen, vorig jaar was dat nog 50 procent. De totale productie van groene stroom komt dit jaar uit op 121 terawattuur. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar.
6. En dan dit: Trump steunt Musk in strijd voor hoogopgeleide immigranten
Sorry republikeinen, aankomend president Donald Trump steunt zijn bro en techbaas Elon Musk in diens zelfverklaarde oorlog om het werkvisum voor hooggeschoolde migranten te handhaven. Musk is heel erg voor dat H-1B-visum, maakte daar nogal wat stampij over. Trump roept inmiddels dat hij ‘altijd heeft geloofd in H-1B. Het is een geweldig programma.’
Dit terwijl veel Trump-aanhangers tegen immigratie zijn en dat type visum juist willen beperken of zelfs afschaffen. Puntje van orde: De Zuid-Afrikaanse eigenaar van Twitter en ceo van Tesla en SpaceX kwam zelf naar de VS op een H-1B-visum en is inmiddels een genaturaliseerd staatsburger.
Rondje funding 💸
- Ruim 300 investeerders hebben samen meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in de twee private equity portfoliofondsen van Altix.
- Odd.Bot heeft 2 miljoen opgehaald om zijn onkruidrobot ook in het buitenland aan de man te brengen. De geldronde werd geleid door Iconic Ventures, ook het regionale ontwikkelingsfonds Horizon en angels deden mee.
Wat we ook lazen:
- Nieuwe Euronext-ceo: er moet één Europese beurs komen (FD)
- Travelbags neemt Bagageonline over (Retailtrends)
- De Watercampus in Leeuwarden is een magneet voor watertechnologiebedrijven (FD)
- MTB-maker Pilot Cycles failliet na mislukte overname (Nieuwsfiets.nu)
- Slachtoffers van megafraudeur Bernie Madoff na 15 jaar volledig gecompenseerd (Nu.nl)