1. AkzoNobel helpt Nachtwacht restaureren
Een prestigieuze opdracht voor AkzoNobel: het Nederlandse verfbedrijf en het Rijksmuseum gaan samenwerken in het grootste restauratieproject in de geschiedenis van ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt. Op 8 juli start een team van onderzoekers, conservatoren en restauratoren van binnen en buiten het Rijksmuseum samen met kleurspecialisten van AkzoNobel. Dit team werkt in een speciale glazen ruimte die vóór het schilderij is geplaatst, zodat het kunstwerk voor de museumbezoekers zichtbaar blijft. Voor Operatie Nachtwacht – overigens live te volgen – deelt AkzoNobel zijn expertise en speelt een belangrijke rol in het bevorderen van het technisch begrijpen van kleur. “Als bedrijf dat streeft naar innovatie die over generaties heen gaat, zijn we bijzonder verheugd dat we met onze expertise en passie voor verf bijdragen aan het herstellen van een cultureel icoon”, aldus chief executive officer Thierry Vanlancker van AkzoNobel.
2. Nederlandse Booking-ceo Gillian Tans per direct vervangen
Gillian Tans is per direct vervangen als chief executive officer van Booking.com. De 48-jarige Nederlandse stond sinds 2016 aan het roer bij het onlineboekingsplatform, maar haar taken worden nu overgenomen door Glenn Fogel, ceo van moederbedrijf Booking Holdings. Wat de exacte reden is van het plotselinge aftreden van Tans, wordt niet bekend gemaakt. Wel wordt er voor haar de nieuwe functie van voorzitter bij Booking.com gecreëerd, een baan die er eerst nog niet was. Tans was in 2002 één van de eerste medewerkers van het Amsterdamse bedrijf. Het Amerikaanse Priceline kocht de Nederlandse boekingssite in 2005 voor 110 miljoen euro.
3. Eurlings werkt voor investeringsvehikel oud Etihad-topman
Voormalig KLM-topman Camiel Eurlings werkt sinds kort voor Knighthood Capital. Dit is een investeringsfonds van oud-topman James Hogan van Etihad Aitways, meldt De Telegraaf. Eurlings is actief als director bij het investeringsfonds en werkt naar eigen zeggen voor de vestiging op Malta. Eurlings – waarvan onlangs een biografie verscheen – was even spoorloos, viel ook auteur Sander Motké van Camiel, opkomst en ondergang van een zondagskind op. “Inmiddels lijkt Eurlings van de aardbodem verdwenen”, concludeerde hij eerder. “Onduidelijk is waar hij woont en hoe hij aan geld komt. Als ik met mensen over Eurlings sprak, hadden we het vaak in de verleden tijd over hem. Alsof hij dood is. Maar hij is pas 45.”
4. Unilever haalt beschermingswal neer
Unilever stopt met de certificering van aandelen en daarmee worden aandeelhouders niet langer beperkt in hun stemrecht. Bij het certificeren van aandelen heeft een administratiekantoor de aandelen in bezit en geeft daarvoor certificaten uit aan de uiteindelijke aandeelhouders. Omdat dat administratiekantoor de juridische zeggenschap heeft over de onderneming, worden de certificaathouders beperkt in hun stemrecht. Een beursgenoteerde onderneming heeft deze constructie in het leven geroepen als beschermingswal tegen vijandige overnames. Het Nederlands-Britse levensmiddelenconcern zet op vrijdag 28 juni, na het sluiten van de beurs, alle certificaten om in echte aandelen.
5. VDL Groep meest innovatieve bedrijf
VDL Groep heeft de Nederlandse Innovatie Prijs 2019 gewonnen. De prijs is een erkenning voor de innovatiekracht en de maatschappelijke impact van het Brabantse familiebedrijf. Bij het toekennen van de innovatieprijs is onder meer gekeken naar nieuwe, vooruitstrevende oplossingen en technologieën van VDL, aandacht voor medewerkers, ondernemerschap en samenwerking. “VDL loopt voorop bij het toepassen van nieuwe technologieën en innovatie zit in het DNA”, stelt juryvoorzitter Henk Volberda. “Waar anderen bedreigingen zien, ziet VDL juist kansen. Er wordt op meerdere gebieden een belangrijke bijdrage geleverd aan duurzame oplossingen. VDL is de parel van de maakindustrie.”
6. Must-read: hoe eco-supermarkt Marqt in de problemen kwam
Hoe kon het zo fout gaan binnen de muren van Marqt dat de voltallige raad van commissarissen en topman Joost Leeflang opstapte? RTL Z dook in de situatie van de eco-supermarkt en komt met een reconstructie. Spanningen tussen aandeelhouders, nog nooit een euro winst en oprichter Quirijn Bolle die al eerder het (zinkende?) schip als commissaris verliet in februari zorgden voor een kwakkelende Marqt. En volgens retailexperts heeft Marqt een goed concept, maar zijn de prijzen te hoog en is de marketing beroerd.
7. Koffieautomaat: diversiteit bestuur De Persgroep gekraakt
Nadat eerder het ‘witte’ managementteam van Albert Heijn hevig werd bekritiseerd (Veel kritiek op ‘gebrek aan diversiteit’ binnen het nieuwe managementteam van AH is niet voor niets één van de best gelezen artikelen op MT.nl dit jaar), is het nu de beurt aan de raad van bestuur van De Persgroep. Collega-journalist Hella Hueck illustreert op Twitter wederom het gebrek aan diversiteit…
Holy mac. Diversiteit binnen de Raad van Bestuur van @persgroep_nl : een grijs of een blauw pak. pic.twitter.com/5M2FohJDGU
— Hella Hueck (@hellahueck) June 26, 2019
Nieuws inhalen? Lees de 7 van gister.
Leiders zijn op de hoogte
Schrijf je net als 50.000+ mede-managers in voor de dagelijks MT nieuwsbrief. MT selecteert de beste verhalen over management en leiderschap uit binnen- en buitenland en vertelt de lessen van zittend en aanstormend toptalent uit de praktijk.