Eén van de bekendste dirty tricks is: good cop, bad cop. Soms is die heel evident, wanneer twee personen aan tafel totaal verschillende rollen spelen. Bij de good cop, bad cop moet je altijd argwanend zijn naar de good cop. Die lijkt heel sympathiek en innemend, maar is in feite de meest vileine van de twee. Het gevaar schuilt hem dus altijd in de good cop: laat je niet in de luren leggen.
De venijnige variant
Er is ook nog een venijnige variant. Niet twee personen, maar één persoon die van stijl schakelt. Die in gedrag vriendelijk is, maar die in zijn inhoudelijke stellingname zowel de goede als slechte onderhandelaar in zich heeft. Wat doe je dan? George van Houtem geeft tips in de bovenstaande video. Tipje van de sluier: vergelijk wat op tafel ligt, altijd met je oorspronkelijke wensenpakket.
15 dirty tricks
De good cop, bad cop tactiek is één van 15 bekende dirty tricks. Die gaan van de ‘fuik’ en de ‘salamitactiek’ tot de ‘nibble’ en de ‘bogey’. In dit artikel staan alle onderhandelingstrucs keurig voor je op een rij.
Bekijk ook:
#1 Waarom je nooit om het budget van de ander moet vragen
#2 Zo vraag je hogere prijzen met het ‘loss aversion’ effect
Advertorial E-learning: Messcherp onderhandelen
In dit online seminar leert onderhandelingsexpert George van Houtem je alles over het spel dat onderhandelen heet. Scherper onderhandelen levert direct resultaat op en is de kortste weg naar een betere marge. Leer scoren aan de onderhandelingstafel!
lees verder