Een op de vijf van de 2.000 grootste publieke bedrijven heeft zich er inmiddels toe gecommitteerd in 2050 vrijwel geen CO2 meer uit te stoten. In Nederland moet nu ook Shell zijn uitstoot tegen die tijd fors verminderd hebben, hetgeen Shell-voorman Ben van Beurden ziet als een uitdaging.
Toch is het zeker te doen, beargumenteert ceo Maria Mendiluce van duurzaamheidsclub de We Mean Business coalition in een publicatie op Harvard Business Review. De natuur kan je daarbij helpen, stelt ze. Mendiluce biedt vier manieren waarop je de natuur kunt gebruiken om te verduurzamen. Van Beurden, lees je mee?
1. Ga ontbossing tegen
Praktijken uit je keten elimineren die ontbossing bevorderen, is een geweldige strategie om minder uitstoot te geven, stelt Mendiluce. Haar organisatie onderzocht wat er zou gebeuren als de private sector met regeringen samenwerkt om in 2030 netto nul ontbossing te bereiken. Volgens conservatieve schattingen zou het de wereld jaarlijks 3,6 gigaton CO2-uitstoot schelen.
Je kunt je als bedrijf aansluiten bij de publiek-private coalitie Lowering Emissions by Accelerating Forest Finance (LEAF) die 1 miljard dollar ophaalde om ontbossing tegen te gaan. Andere opties om je bij aan te sluiten zijn de Tropical Forest Alliance en de Forest Positive Coalition.
2. Herstel het land
Een manier om snel veel CO2 uit de atmosfeer te halen, is door het herstellen van land. Een goede manier om dit te doen, is door aangetaste bosgebieden weer gezonder te maken. Dit kun je doen door bomen naast aangrenzende gewassen op landbouwgronden te planten of door bijvoorbeeld veengebieden te herstellen. Het levert bijkomende voordelen op, zoals werkgelegenheid voor lokale gemeenschappen en het behoud van biodiversiteit. Het levert bovendien een afname van 3,1 gigaton CO2 op.
3. Investeer in plantaardig
Een van de moeilijkste sectoren om te verduurzamen, is die van de landbouw en met name de veehouderij. We kunnen braaf wachten tot de kweekvleesrevolutie aanbreekt, maar beter is om als consumenten alvast onze verantwoordelijkheid te nemen. Mendiluce spoort bedrijven daarom aan om te schakelen naar meer plantaardig voedsel. Stel, je bent een voedselproducent, dan zou je verder kunnen overschakelen naar een plantaardig dieet. Ben je geen voedingsbedrijf, dan kun je nog altijd de vlees- en visgerechten uit je kantine kunnen verwijderen.
Uit onderzoek van de EAT Lancet Commission blijkt dat een verdubbeling van onze inname van gezonde voedingsmiddelen (fruit, groenten en peulvruchten) en een halvering van de consumptie van rood vlees tot 2050 kan zorgen voor een jaarlijkse afname van 4,8 gigaton CO2.
4. Investeer in meer duurzame landbouw
Werk je samen met een landbouwpartij, kies dan een duurzame uit. Het is van belang dat we minder kunstmest gebruiken en de uitstoot van vee verminderen, beargumenteert Mendiluce. Dit kunnen we voor elkaar spelen door bijvoorbeeld te stoppen met het gebruik van meststoffen op basis van fossiele brandstoffen en het veevoer te verbeteren. Investeren we in dit soort zaken, dan kan de uitstoot tegen 2030 met jaarlijks een gigaton verminderd zijn.