Het aantal managers loopt terug, meldt het CBS. En ja, dat is best hoopgevend, zegt Cees Schenk.
Waar we allemaal gewend zijn dat de journaals vooral slecht nieuws brengen, zit er soms een bericht tussen met een sprankje van een positieve ontwikkeling. Zoals het CBS-nieuws dat het aantal managers terugloopt, en wel met 8 procent in een jaar. Jammer voor wie manager wil worden, maar goed nieuws voor de duurzame inzetbaarheid.
Gekunsteld verband
Dat het aantal managers van invloed is op de duurzame inzetbaarheid van medewerkers lijkt misschien een wat gekunsteld verband. En toegegeven, het is ook wat kort door de bocht, maar ik denk voldoende aanwijzingen te hebben om toch te kunnen stellen dat managers het zelfverantwoordelijk gedrag van medewerkers drastisch in de weg staan.
Reorganisatie op reorganisatie
Zo was ik in de beginjaren van mijn loopbaan verantwoordelijk voor een omvangrijke reorganisatie van een landelijke werkende overheidsorganisatie. In de voorbereidende gesprekken met de leidinggevenden, kwam ik iemand tegen die naar mijn toen heersende opvatting slechts matig gemotiveerd was. Hij stelde het volgende: 'Meneer Schenk, ik vind alles best. Ik ben nu 62 jaar en werk 35 jaar in deze organisatie. Toen ik hier kwam was het beleid en beheer strikt gescheiden, 5 jaar later werd dat samengevoegd, omdat dat beter zou werken, vervolgens 7 jaar later werd het weer gescheiden, en zo voort. En nu komt u mij uitleggen dat beleid en beheer meer geïntegreerd moeten worden. Ik vind het allemaal best, want ik houd mij ondanks alle reorganisatie al 35 jaar met veel plezier met hetzelfde bezig.'
Cynisch, maar begrijpelijk
Natuurlijk was deze man een beetje cynisch, maar ik vind zijn opstelling inmiddels begrijpelijk. De bereidheid om inzet te leveren verandert voortdurend, even als de bekwaamheid. Misschien veroudert de kennis van ouderen wel, maar qua vakinhoudelijke bekwaamheid lijken ze de jongeren toch vaak nog te overtroeven.
Aandacht voor ouderen
Sinds het oprekken van de pensioengerechtigde leeftijd is de aandacht voor duurzame inzetbaarheid drastisch toegenomen. Bedrijven – of feitelijk: hun leidinggevenden – doen veel aan wat je zou kunnen noemen ‘ontzie-zorg’: seniorendagen, gezondheidschecks, bewegingscursussen. Allemaal leuk en goed bedoeld, maar het maakt ouderen alleen maar duurder. De managers zorgen zo goed mogelijk voor de oudere medewerker, maar daarmee neemt hun betrokkenheid niet toe. Terwijl voor het versterken van de betrokkenheid van medewerkers – niet louter de ouderen – het juist belangrijk is dat medewerkers medeverantwoordelijk worden gemaakt voor het effectief en efficiënt organiseren van het werk en de eigen bijdrage daarin.
Uitdagen
Leidinggevenden moeten medewerkers dan ook niet pamperen met allerlei vormen van ‘ontzie-zorg’, maar voortdurend uitdagen om hun werk zo in te richten en hun eigen fysieke en mentale vermogens zo te blijven cultiveren, dat de inzetbaarheid hoog blijft. Alle medewerkers, maar zeker ook de ouderen, moeten zich verantwoordelijk weten voor het succes van het eigen werk en de duurzame inzetbaarheid. Veel leidinggevenden vinden dit lastig, want daarvoor moeten ze macht en invloed afstaan. Maar toch is het goed nieuws. Want dat er minder managers komen, zal dus alleen maar stimuleren dat medewerkers zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen inzetbaarheid.
Meer brein in bedrijf?
-
Radicaal stoppen is meestal beter dan doormodderen
-
De cynicus krijgt altijd gelijk, maar benadeelt zichzelf
-
Zo versterk je de veerkracht van je medewerkers
- Alle columns van Cees Schenk