ABN Amro heeft de kunstcollectie van DSB in beslag genomen als onderpand. Maar is investeren in kunst wel een goede zet?
ABN Amro heeft beslag laten leggen op de kunstcollectie van DSB-oprichter Dirk Scheringa. De bank wil zo een faillissement van DSB Beheer voor zijn. Scheringa meldde namelijk eerder deze week van plan te zijn om ook voor DSB Beheer een faillissement aan te vragen en daar valt het museum ook onder. Volgens woordvoerder Charles Huijskens van de curatoren van DSB Bank was de gehele collectie bij ABN Amro in onderpand gebracht. "Daar stonden leningen tegenover en dat geld willen ze nu terug, aldus de woordvoerder op nu.nl. ABN Amro verstrekte de hypotheek voor de bouw van een nieuw museum."
Geen 'speeltje'
De kunstcollectie bij DSB is met de komst van een eigen museum wellicht iets uit de hand gelopen, maar in vrijwel ieder bedrijf hangt kunst. Waarom eigenlijk? Uit eerder onderzoek van MT blijkt dat het beslist niet gaat om het 'speeltje' van de directeur. Volgens managers leggen bedrijven kunstcollecties aan om medewerkers te motiveren en de status van het bedrijfspand te verhogen. Volgens Hester Alberdingk Thijm, directeur van het AkzoNobel Art Foundation, is het voor veel managers duidelijk dat er een degelijk beleid zit achter de kunst dat in het bedrijf hangt of staat. "Er is over nagedacht dat een aangekocht werk past bij het bedrijf. En uit onderzoek blijkt dat werken in de nabijheid van kunst de creativiteit ten goede komt."
Bezuinigen
In 2009 is er weliswaar fors bezuinigd op de aankoop van kunstwerken, maar dat neemt niet weg dat er nog menig schilderij aan de muur van bedrijven hangt. Want tot voor de crisis was het juist een trend in het Nederlandse bedrijfsleven om meer in kunst te investeren. Zeker de collecties bij grote multinationals kunnen zich meten met die van musea. Er bestaat zelfs een eigen vereniging voor (de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland) en veel bedrijven kennen kunstmanagers. De tijd dat kunst niets meer was dan decoratie hebben veel bedrijven dus allang achter zich gelaten.
Beleggen
Daarnaast kan kunst een mooie alternatieve vorm van beleggen zijn. Hoewel u ook hier voorzichtig mee moet zijn. "Beleggen in kunst is onzeker", vertelde kunsthandelaar Judith Bouwknegt eerder in MT. "Het is moeilijk om te voorspellen of het kunstwerk in de toekomst veel zal opbrengen. Een klassiek stuk zoals een Van Dongen heeft zichzelf bewezen en kan, mits goed ingekocht, op termijn een goede investering zijn. Maar je moet je wel goed laten adviseren. Bovendien, erg liquide is je investering niet." Als je geld nodig hebt, blijkt het aan de muur te hangen. Maar snel verkopen kan lastig zijn. Als je het naar een veiling brengt, ben je 20 procent commissie kwijt.
Klik hier om meer te lezen over de doodsstrijd van de DSB Bank.