De tertiaire arbeidsvoorwaarden. Diverse zaken die in meer of mindere mate met het werk te maken hebben en onbelast mogen worden vergoed. Plus nog andere aanvullende arbeidsvoorwaarden die u kunt regelen.
Werknemers die zich willen bijscholen vormen vaak een meerwaarde voor het bedrijf. U kunt ze steunen bij studies met zakelijke doeleinden, doordat de kosten daaromtrent onbelast mogen worden vergoed. Het mag echter niet zo zijn dat u deze vergoeding pas toekent nadat het diploma is behaald, dan wordt het bedrag belast. Wilt u er toch een soort barrière in bouwen, dan kunt u er beter voor kiezen om de werknemer te verplichten de ‘schuld' te laten betalen als het examen zonder succes wordt afgelegd of bij verbreking van het dienstverband.
Communicatiemiddelen
Kent u nog iemand die geen gebruik maakt van een mobiele telefoon? Veel werkgevers willen graag dat hun werknemers vrijwel constant bereikbaar zijn. Dan is het handig om te weten dat telefoons, internet en vergelijkbare communicatiemiddelen volledig onbelast zijn als er sprake is van meer dan bijkomstig zakelijk gebruik. Oftewel, u moet kunnen aantonen dat er meer dan tien procent zakelijk gebruik van wordt gemaakt. Goed om te weten dat dit sinds kort ook geldt voor een BlackBerry of een smartphone. De onbelaste vergoeding geldt zowel voor de abonnementskosten als voor bijvoorbeeld de aankoopkosten.
Beroepskosten
U mag uw werknemers een kostenvergoeding geven voor beroepskosten. Hierbij valt te denken aan vliegtickets, overnachtingen, congressen en cursussen, zakelijke etentjes, relatiegeschenken, kantoorbenodigdheden en kleine consumpties voor onderweg. Belangrijk is dat u kunt aantonen dat de kosten direct verband houden met de uitoefening van het beroep. U kunt deze kosten vergoeden door een vaste kostenvergoeding te geven óf door de kosten op declaratiebasis te vergoeden.
Korting geven
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om werknemers korting te geven op de producten van het bedrijf waar zij werken. Deze korting is onbelast, maar de korting mag niet meer zijn dan 20 procent van de waarde van het product in het economisch verkeer (meestal de winkelprijs) met een maximum van 500 euro. Jaarlijks kan een werknemer dus producten uit eigen bedrijf kopen met een maximale winkelwaarde van 2500 euro, waarbij hij de maximale korting krijgt. De regeling geldt ook voor producten van met het eigen bedrijf verbonden vennootschappen.
Sportief
Sportieve werknemers zijn minder ziek, verbeteren de arbeidsomstandigheden en bevorderen de algemene gezondheid. Daarom mag fitness onbelast vergoed of verstrekt worden. Maar de belastingdienst zou de belastingdienst niet zijn als dit niet gepaard gaat met een aantal voorwaarden. Zo moet het gaan om conditie- of krachttraining onder deskundig toezicht, moet de deelneming aan de fitness voor (nagenoeg) alle werknemers op een bepaalde bedrijfslocatie openstaan, en moet de fitness plaatsvinden op de werkplek of op een vaste door de werkgever aangewezen fitnesscentrum.
Extra's
Mogelijke extra arbeidsvoorwaarden zijn er te over. Wat te denken van het bieden van gunstigere tarieven voor financiële producten als verzekeringen of een hypotheek. Of een kapper op de zaak, een boodschappendienst op het werk tot en met het laten onderhouden van de tuin van de werknemer. Ook mag u vanaf 2007 geschenken aan de werknemer geven ter waarde van maximaal 70 euro per jaar. Vaak gaat dit in de vorm van een kerstpakket, maar het mag ook op enig ander moment. En wat te denken van personeelsreizen en – feesten? Ook deze zijn volledig onbelast mits dit ten minste openstaat voor driekwart van de werknemers (van een afdeling). De bovengrens voor personeelsfestiviteiten is onlangs komen te vervallen, u kunt het dus zo gek maken als u zelf wilt.
De informatie is afkomstig uit het handige hulpboek 'Wegwijs in arbeidsvoorwaarden' van Centraal Beheer Achmea. Het boek is gratis. (Bestel hem hier) Klik hieronder voor de andere thema's waarover MT schreef: