De grote hoeveelheid regelgeving staat boven aan het kopzorgenlijstje van financiële instellingen.
PricewaterhouseCoopers doet jaarlijks onderzoek naar de grootste risico’s voor banken. De in 2004 meest genoemde risico’s derivaten en kredieten, werden dit jaar ingehaald door overregulering (vorig jaar nog zesde op de ranglijst). Ook corporate governance blijkt een punt van zorg te zijn. In 2004 stond de toezicht nog op de 8ste plaats op de risicoranglijst, dat blijkt nu met stip te zijn gestegen naar nummer 3.
De regulering in de bankensector lijkt de spuigaten uit te lopen. Uit het onderzoek, waarvoor 440 bankiers in 54 landen (waaronder Nederland) werden ondervraagd, blijkt dat ‘het woud van regels een wissel trekt op de beschikbare middelen van banken, tot een vermindering van de risicodiversificatie leidt en een onterecht gevoel van veiligheid geeft’.
Ook vorig jaar luidde de belangenorganisaties van de banken en verzekeraars al de noodklok over de toenemende administratieve lasten en regels. Financiële instellingen krijgen te maken met onder meer de financiële bijsluiter, de wijzigingswet Melding Ongebruikelijke Transacties en de Wet op het financiële toezicht. Daarnaast wordt corporate governance een steeds groter aandachtspunt, mede naar aanleiding van de bedrijfsschandalen bij Enron, WorldCom en Ahold. (Financiële Telegraaf)