Fijn, een telefoon van de zaak. Maar de keerzijde is er ook. Onderzoek van Intermediair vertelt dat mensen met een smartphone zich verplicht voelen thuis door te werken. Het is oppassen voor een burn-out in dat geval.
Het is erg verleidelijk 's avonds nog even snel de werkmail te checken, blijkt uit steeds meer studies. Zit je thuis lekker op de bank tv te kijken, piept je telefoon. Ah, een bericht van vrienden denk je. Of een WhatsAppje. Of een teken dat jij aan de beurt bent met Wordfeud. Het blijkt een email te zijn van werk. Toch maar even checken. Waaat, is Bob nu helemaal betoeterd! Morgen reageren kan, maar handiger is meteen antwoorden dan kan hij dit morgenochtend direct veranderen. Voor je het weet zit je driftig op je mobiel een email terug te sturen. Van die rustige avond komt weinig meer.
Herkenbaar? Dan behoort u ook tot die 85 procent van de werknemers in Nederland, uit de peiling van Intermediair, met een zakelijke smartphone die zich verplicht voelen om de telefoon ook buiten kantooruren voor het werk te gebruiken. Werk en prive vloeien steeds meer in elkaar over sinds steeds meer mensen een smartphone hebben. Telecompaper bracht afgelopen voorjaar in kaart dat ruim 34 procent van de Nederlanders een smartphone heeft, en dat aantal is nog steeds groeiende. Was het werk vroeger afgelopen als we de deur van het kantoor achter ons dichtdeden, nu is dat mede dankzij de smartphone zelden nog het geval.
Internet op de smartphone
Volgens het Intermediair-onderzoek vindt de meerderheid van de ondervraagden wel dat de smartphone het werk enigszins (40 procent) tot veel (54 procent) efficiënter heeft gemaakt. De bediening en functionaliteit van de smartphones zijn zo toegankelijk; (ruim 90 procent van de smartphonebezitters leest terwijl ze aan het werk zijn de mail liever op de smartphone dan op de kantoorpc, dat geldt voor 68 procent van de Amerikanen), dat de drempel om thuis nog even de webmail te checken enorm laag is. Helemaal als de privémobiel de deur uit wordt gedaan. En dat is de keerzijde van de medaille. Want daardoor blijken werknemers met een zakelijke smartphone minder makkelijk los te komen van hun werk, en zelfs een grotere kans te hebben op een burn-out.
Zo bleek recent uit onderzoek van Nu.nl dat 58 procent van de smartphonebezitters onder het boodschappen doen de tijd neemt voor een zakelijk gesprek, tegen 47 procent van de werknemers zonder smartphone. Ook nemen ze onderweg, in de auto (76 procent vs 60 procent) of in het openbaar vervoer (65 procent vs 53 procent), vaker de tijd voor een oproep.
Bellen op het toilet
Het Intermediair-onderzoek sluit aan op het Nu.nl-onderzoek: smartphonebezitters zijn ook meer geneigd thuis werkmail te checken. De helft van de smartphonebezitters leest zakelijke mail in bed of zelfs op het toilet. 23 procent van de smartphonebellers neemt op het kleine kamertje ook een zakelijk telefoontje aan. (Iets waar ook politici zich niet voor schamen; de Israëlische minister Avigdor Lieberman spoelde tijdens een live radio-interview het toilet door).
In bed voert 26 procent van de smartphone-eigenaren nog een zakelijk gesprek, terwijl dat maar voor 17 procent van de mensen zonder smartphone geldt. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat werknemers gemiddeld zo’n zes werkuren extra per week maken als ze een smartphone van de baas hebben. En zelfs op vakantie blijken de meeste werknemers gewoon door te werken via de bedrijfssmartphone, slechts 21 procent doet dat niet.
Voorkom burn-out
Ook arbeidsdeskundigen waarschuwen dat de kans op een burn-out onder zakelijke smartphonebezitters groter is. De laptop kan je nog dichtklappen, de pc uitzetten, maar de telefoon staat altijd aan. Wie vervolgens ook alle 'verloren uurtjes' opvult met werk, geeft zichzelf geen kans om afstand te nemen van het werk en herstelt daardoor minder goed. Toch is het ook weer niet zo heel moeilijk om jezelf een beetje te ontzien.
Een paar tips:
-
Maak afspraken met jezelf om na thuiskomst maximaal een half uur mailtjes te checken, beloof je partner bijvoorbeeld de afwas te doen iedere keer als je die tijd overschrijdt.
-
Ga op vakantie naar een plek waar geen internet is, het worden er steeds minder, maar het kan nog steeds.
-
Probeer het in stapjes, bouw de tijd af dat je mail checkt, of sla een dag over en doe er steeds een dag bij. Voor je het weet, wordt het weer een gewoonte.
-
Zet een spannende film op zodat je sowieso vergeet dat je werk of een telefoon hebt.
-
20 procent van de smartphonebezitters stuurt gemiddeld meer dan twintig berichten per week buiten werktijd. 44 procent leest gemiddeld meer dan twintig berichten per week buiten werktijd. Kortom zo houden we mekaar lekker bezig. Antwoord niet, dan droogt de stroom berichten buiten kantoortijd vanzelf op.
-
Beloon jezelf met die 'te dure' aankoop of dat leuke uitstapje als je een maand niet je werkmail 's avonds hebt gecheckt.
-
Spreek met vrienden af die zich enorm irriteren aan al jouw neurotische gestaar en getik op dat vierkante schermpje.
-
Hou je privémobiel en zet je werktelefoon 's avonds uit, het kan echt!
-
Wat radicaler: weiger een smartphone van het werk, vraag vergoeding van telefoonkosten, of lever je smartphone weer in.
-
Voor de mananger die overwerkte werknemers wil voorkomen: spreek je medewerkers erop aan zodra je ziet dat ze 's avonds mailtjes terug hebben zitten sturen. Doe dit dan niet met een mailtje in de avonduren….
-
Telefoneer net als Lieberman veel op het toilet, dikke kans dat je mobiel een keer in de wc valt, zo da's weer een probleem minder.
Lees ook:
- Zo houdt u werkstress buiten de relatie
- Zo helpt u een medewerker met een burn-out
-
Herken en voorkom de burnout
- Internetten doen we op de smartphone
- Best smart, zo'n phone
- De beste zakelijke apps