Minister Verhagen van Innovatie heeft het innovatiebeleid uitgewerkt in zijn 'Bedrijfslevenbrief'. De negen topsectoren moeten echter nog even op hun geld wachten: ze moeten met kennisinstellingen om tafel om innovatiecontracten te sluiten.
Van de maatregelen die de ministeries van Landbouw, Innovatie en Economie en Financiën nu aankondigen, waren de meeste al bekend. Het doel van het kabinet is om Nederland weer in de top 5 van de kenniseconomieën in wereld te brengen. Voor de maatregelen heeft de Rijksoverheid in 2012 1,3 miljard euro beschikbaar, dat loopt op naar ruim twee miljard euro in 2015. Ook provincies, grote gemeenten en waterschappen dragen bij.
Aftrek R&D
Het kabinet voert belastingaftrek in voor de kosten die bedrijven maken voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten (RDA). Hiervoor is vanaf 2012 een budget van 250 miljoen euro beschikbaar, oplopend naar 500 miljoen euro in 2015. In 2013 komt hier nog een extra fiscale stimulans bij van 100 miljoen euro. De nieuwe maatregel komt bovenop de al bestaande mogelijkheid tot belastingaftrek van de loonkosten van onderzoekers (WBSO) en van de kosten voor machines en apparatuur (Innovatiebox).
Topconsortia
In elk van de 9 topsectoren sluiten bedrijven, kennisinstellingen en de overheid voor het einde van het jaar een innovatiecontract. Daarin staat welke onderzoeksthema’s worden aangepakt, door welke instellingen dat gebeurt, en wie dat financiert. Het onderzoek wordt gebundeld in topconsortia. Pas volgend jaar besluit Den Haag, wekle topsectoren op welke overheidsbijdrage mogen rekenen. In 2015 moet ten minste 40 procent van dit onderzoeksgeld van bedrijven komen, het NWO, de KNAW en de toegepaste kennisinstituten zoals TNO zullen in 2015 minstens 600 miljoen euro bijdragen.
Financiering
De regelingen die via AgentschapNL bedoeld zijn om innovatie te financieren, worden zoals bekend ook bijgeschaafd en hier en daar uitgebreid.
- Voor het MKB komt er een innovatiefonds van 500 miljoen euro dat risicokapitaal en innovatieleningen verschaft.
- de garantieregeling voor ondernemingsfinanciering voor leningen tot maximaal 50 miljoen euro wordt verlengd.
- Het garantiebudget van het borgstellingskrediet MKB wordt verhoogd van ruim 750 miljoen naar een miljard euro.
- Het maximale microkrediet wordt verhoogd van 35 naar 50 duizend euro.
Lees ook op Techbusiness:
- De verlanglijst van de topsectoren
- Innovatiefonds MKB: deels oude wijn
- Hoe financier je innovatie?
- TB/Fast50 onderzoek Tech-ondernemers: Verhagen goed bezig