Minder dan 30 procent van de Nederlandse bedrijven doet aan talentmanagement. Dit blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Robert Half. “Een actieve rol voor talentmanagement is vooral weggelegd voor de werknemer,” stelt Peter Tielenius Kruythoff, directeur van loopbaanbegeleidingorganisatie Nobol.
Talentmanagement gaat volgens Tielenius Kruythoff vooral om de vraag hoe de talenten van werknemers boven te krijgen binnen de organisatie. Tegenwoordig wordt er beter nagedacht over het managen van talent. “Enerzijds zetten bedrijven de talenten die ze binnen het bedrijf hebben op een rij en anderzijds de behoeften van talent. Dat gebeurt steeds meer, maar nog niet genoeg.”
Het probleem is niet dat er weinig talent is in Nederland, maar “veel mensen weten niet waar ze goed in zijn,” stelt Tielenius Kruythoff. “Voor een schilder of voetballer ligt het talent meer voor de hand dan bij een econoom. Werknemers moeten zelf ontdekken wat hun talent is. Er wordt beroep gedaan op de eigen bewustwording. Welke talenten heb ik nodig om mijn loopbaan zo goed mogelijk te doorlopen? En wat kan ik binnen de organisatie inbrengen?”
“Doordat veel mensen per toeval in een baan rollen, wordt talent vaak per toeval ontdekt.” Tielenius Kruythoff ziet een oplossing in het verplicht stellen van loopbaanbegeleiding. Dat veel werknemers een ander pad inslaan als ze ontdekken wat hun werkelijke talenten zijn is volgens Tielenius Kruythoff niet erg.
“Als je er niet het optimale profijt van hebt, heb je er niets aan.” Het gaat volgens Tielenius Kruythoff niet alleen om het behouden, maar ook om het ontwikkelen van talent. “Je moet je bij iedere verandering in het productieproces afvragen ´ben ik de goede man op de goede plek´. Wat niet betekent dat de juiste plek altijd buiten het bedrijf is.”