Of bedrijven overleven hangt steeds meer van hun talentmanagement af, aldus Nyenrode-hoogleraar Lidewey van der Sluis. Veel organisaties realiseren zich dat nog niet. "Dé werknemer bestaat niet meer."
Met medewerking van verschillende universiteiten en bedrijven organiseert Van der Sluis op 19 november het seminar Talent Werkt, waar de jongste ontwikkelen op het gebied van personeelsmanagement worden besproken. Door marktontwikkelingen en nieuwe wetgeving is het vak meer in beweging dan ooit. Niet alleen p&o-ers maar ook managers in andere disciplines zullen zich meer met talentontwikkeling moeten bezighouden.
Vanwaar het seminar?
"Het doel is om een groot aantal kennispartners bij elkaar te brengen. De arbeidsmarkt is in beweging en organisaties worden met nieuwe vraagstukken geconfronteerd. Bedrijven staan er soms nog onwennig tegenover en zoeken bij elkaar naar nieuwe aanpakken."
Ontwikkelingen zoals?
"Het veranderde ontslagrecht. Volgens de nieuwste regels kan onderscheid worden gemaakt tussen misbaar en onmisbaar personeel. Dat betekent dat managers meer moeten nadenken over wie wel of niet essentieel is voor de bedrijfsvoering. Moet je je richten op de hipo's, die de toekomst hebben? Of juist op de high-performers van nu? In de arbeidsvoorwaarden zal meer dan voorheen maatwerk worden geleverd, om het talentmanagement beter te kunnen sturen. DE werknemer bestaat niet meer, het personeelsbestand vergrijst, vergroent, verkleurt. Bedrijven moeten daarin actief sturen om te zorgen dat ze de mensen in huis hebben die ze nodig hebben."
Hebben bedrijven daar voldoende ervaring mee?
"Het komt nog maar net op gang. Het is niet-Nederlands om te kiezen wie je wel of niet zou ontslaan, om aan ‘cherry picking' te doen. In Nederland is het heersende dogma dat we allemaal gelijk zijn. Het arbeidsvoorwaardenbeleid in Nederland is als pindakaas: overal hetzelfde, iedereen heeft gelijke voorwaarden. Dat gaat veranderen."
Hoe moeten bedrijven op de vergrijzing inspelen?
"Het lastige is dat de jonge werknemers die de plaats moeten innemen van de mensen die met pensioen gaan, heel anders in elkaar steken. Ze hebben een ander arbeidsethos en zijn minder gevoelig voor autoriteit. Om deze mensen aan zich te binden staan organisaties voor de opgave hun cultuur aan te passen – als dat mogelijk is. Bedrijven die in staat zijn zich aan te passen, zijn succesvoller. Wat daar bij komt is dat bedrijven het wervingsproces minder in de hand hebben. De werknemers zijn mondiger en als het ze niet bevalt, zijn ze snel weer weg. Ook daar moeten organisaties nog erg aan wennen. Wat je daarom zowel door de nieuwe regelgeving als de vergrijzing ziet, is dat talentmanagement steeds meer op het terrein komt van de managers zelf. Ze kunnen het niet meer ‘delegeren' aan hun p&o-mensen. Het talent dat je in huis hebt, is uiteindelijk bepalend voor de vraag of je als bedrijf succesvol bent of niet."
Het seminar Talent Werkt wordt op donderdag 19 november gehouden in de Fabrique in Utrecht.