Beschermingsconstructies bieden geen enkele bescherming tegen een overname. Het maakt absoluut geen verschil of bedrijven zich optuigen met juridische beschermingsmuren of niet, ze worden net zo vaak overgenomen.
Dit concludeert Herbert Rijken, hoogleraar ondernemingsfinanciering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven heeft de helft preferente aandelen. Deze bieden de houders daarvan meer stemrecht dan gewone aandelen. Tien bedrijven beschikken over certificaten die kunnen worden ingezet op het moment dat er een vijandig bod wordt gedaan.
Rijken presenteerde zijn bevindingen afgelopen week voor een groep beleggingsdeskundigen van de beroepsvereniging VBA. In zijn onderzoek heeft hij alle Nederlandse bedrijven betrokken die van 1983 tot 2002 een notering hadden in Amsterdam.
Volgens Rijken worden vooral de aandeelhouders benadeeld door de bescherming. Een combinatie van verschillende beschermingswallen leidt volgens Rijken tot een negatief aandelenrendement van 8 procent ten opzichte van het rendement van ondernemingen die geen bescherming hebben. Reden hiervoor is de afnemende invloed van aandeelhouders.
(Het Financieele Dagblad)