Niets heeft meer schade aangericht aan het imago van banken dan de bonus. Het beeld dat bankiers zichzelf aan de lopende band gigabonussen toeschuiven doet het bloed van menig politicus of activist koken. In werkelijkheid is er in Nederland maar een kleine groep die op een topbeloning kan rekenen.
Banenplatform eFinancialCareers ondervroeg een groep van 141 Nederlandse financiële professionals over hun beloning. Het gaat om mensen die werkzaam zijn bij banken, handelshuizen, of adviesbureaus. Van de respondenten zeiden 55 dat zij dit jaar een bonus krijgen. Slechts 30 van hun gaven aan dat de variabele beloning even hoog of hoger zal zijn dan het basissalaris.
Hoewel dit meer dan een vijfde van de respondenten is, gaat het hier wel om een heel specifieke doelgroep. eFinancialCareers richt zich op mensen die werken als zakenbankier, in het vermogensbeheer, of de effectenhandel. De gewone bankmedewerker die adviseert over hypotheken en kleine leningen of in de backoffice zit, valt niet onder deze doelgroep.
Gewone bankman valt onder cao
Deze bankmedewerkers, de overgrote meerderheid, valt onder een cao. En hoewel hun beloning in vergelijking met die van werknemers in andere sectoren zeker niet slecht is, hoeven ze niet te rekenen op ruime bonusregelingen. Ze hebben meestal slechts een kleine variabele component in hun salaris. In de cao van ABN Amro is bijvoorbeeld afgesproken dat gemiddeld 9 procent van het salaris afhankelijk is van de individuele prestaties. En deze regeling staat onder druk. De bank wil het variabele deel mee laten ademen met de prestaties van de bank.
Niet alle bankmedewerkers over een kam
Uit het onderzoek blijkt nu dat zelfs onder de al kleine groep die in aanmerking komt voor stevigere bonussen, een nog kleiner deel ook echt een megabonus krijgt. Dit wijst erop dat het in Nederland allemaal wel meevalt en dat het beeld in de politiek en media dat iedereen die bij een bank werkt een graaier is, sterk overtrokken is.
Desalniettemin heeft de publieke verontwaardiging over de bonussen wel effect gesorteerd. Het overgrote deel van de ondervraagde financiële professionals voorziet dat de variabele beloning bij hun werkgever de komende drie jaar zal dalen of maximaal gelijk zal blijven.
Lees ook:
-
Bijt Philips straks in de eigen staart?
-
Prestatieloon voor managers rukt op
-
Salaristrends 2011: de bonus is terug
-
Hoe u de bonus terugschroeft