Met behulp van draadloze chips houdt supermarkt-organisatie Schuitema de logistieke keten van haar gesneden groentes in de gaten. De winst vertaalt zich in pure versheid.
Rfid-tags zijn draadloos communicerende chips. Op producten aangebracht fungeren ze als barcodes die op afstand af te lezen zijn. Bij de introductie van rfid enkele jaren geleden werd de techniek grote mogelijkheden toegedicht. Schuitema, bekend van de C1000-winkels, is een van de organisaties die ermee experimenteren. Met rfid worden gesneden groentes door de logistieke keten gevolgd.
Wat is beter?
Leverancier Heemskerk snijdt en verpakt de groentes en laadt ze in met rfid-chips uitgeruste kratten. Bij vertrek worden de gegevens van de lading gescand. Hetzelfde gebeurt op andere momenten in de logistieke keten. “Er gaan bij ons duizenden containers per dag de deur uit,” zegt Erik Hess, projectmanager bij Schuitema. “Het kan gebeuren dat een paar kratten opzij worden gezet of de bamigroente word verwisseld voor nasigroente. Dan kunnen de schappen leegraken en het bestelsysteem raakt in de war.” Doordat ook de temperatuur wordt gemeten kan worden gezorgd voor optimale versheid. Als met het rfid-systeem één dag kan worden gewonnen, wordt de winkelschaphoudbaarheid met gemiddeld 25 procent verlengd.
Waarom hightech?
Bij het pilotproject onder de naam Vers Schakel wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken. Bij de start moesten de gewenste rfid-chips en -antennes zelfs nog worden ontwikkeld. Daarom wordt nauw samengewerkt met onder andere NXP, de chipleverancier. “Het is een ontdekkingsreis,” zegt Marc Flederus, rfid consultant bij Capgemini. “We leren elke dag.” Het aanbrengen van de chips op de gladde kratjes, roestvorming op de chips, het antenne-ontwerp voor het uitlezen van honderden kratjes, lastige problemen waren er genoeg. Toch zijn de verwachtingen hoog. “Minder fouten en administratieve rompslomp, en kwalitatief betere producten op het winkelschap,” aldus Hess van Schuitema. “We verwachten een terugverdientijd van één tot twee jaar.”
Uitvoering: Schuitema, Heemskerk, Capgemini, NXP (rfid-tags), KPN (netwerk), Universiteit Wageningen (temperatuursysteem), CBL (kratten), Intel (infrastructuur).
ICT – nieuws
Spam bedreiging voor e-mail
De frustratie over spam groeit nog steeds. Volgens de ICT Barometer van Ernst & Young is een op de acht mailtjes die werknemers ontvangen ongewenst, tegen een op negen vorig jaar. Vooral in kleine organisaties is het aandeel spamberichten groot (een kwart van alle mail). Als het aantal ongewenste berichten verder stijgt, wil 22 procent van de ondervraagden geen gebruik meer maken van e-mail.
Belang van cio neemt toe
De rol van de chief information officer in organisaties verandert. Dat concludeert IBM in het onlangs verschenen boek ’In search of the new cio’, waaraan it-managers van veel grote Nederlandse organisaties hebben meegewerkt. Meer dan ooit moet de cio bijdragen aan het behalen van de zakelijke doelstellingen. In plaats van vooral op de kosten en organisatie te letten, stuurt de cio proactief mee met het lijnmanagement.
KPN biedt snel draadloos internet
KPN komt met een turboversie van umts, ofwel snel draadloos internet. Per 1 december komt de geografische dekking van hsdpa (highspeed download packet access) op 77 procent. In de praktijk betekent het dat 90 procent van de Nederlandse bevolking gebruik zal kunnen maken van razendsnel surfen met de laptop, met snelheden van maximaal 1,8 mb per seconde. Er is wel een voor hsdpa geschikte insteekkaart voor nodig.